Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Gulrotvafler

En god og lun frokost eller kveldsmat de dagene du har et kvarter til overs?

Disse vaflene har blitt spist noen ganger hos meg de siste par ukene. Oppskriften fant jeg på denne bloggen, men den er nokså lik gulrotlappene jeg har lagd tidligere.

Gulrot i vafler og lapper gjør dem saftige og gode, så ikke dropp den - da får du et tørrere resultat.

Av denne oppskrifta får du to store vaffelplater, nok til en eller to personer - det kommer an på hvor stort måltid du vil ha. Ei plate uten pålegg blir i overkant av 200 kalorier - ikke allverdens altså.

Gulrotvafler - 2 plater i stort vaffeljern

INGREDIENSER

2 egg
2 rause ss cottage cheese eller kesam
5 ss lettkokte havregryn eller havremel
0,5 ts bakepulver
Ei lita gulrot, raspet
0,5 - 1 ss søtning/sukker hvis du ønsker

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle ingrediensene og bruk gjerne en stavmikser for å få ei jevnere røre, spesielt om du bruker cottage cheese
  • La røra svelle i ti minutter før du steiker vaflene

Spis vaflene lunkne, gjerne med jordbærsyltetøy og lettrømme som er en slager her :-)


Noen favoritter

Dagene flyr og matlaging går litt på autopilot for tiden. Favoritter går på repeat og gjentas ofte, men det gjør ingenting. Det er godt å ha stødige matretter å ty til når man ikke gidder å tenke så mye på hva man skal spise i hverdagen.

For det er jo sånn at noen oppskrifter og matretter prøver man en gang eller to og glemmer, selv om det ikke er noe galt med dem. Så er det andre som bare klaffer, som man blir ekstra glad i og lager om og om igjen. Her er noen av mine gjengangere:

Havregrøt kokt på havremel. Min faste frokost for tiden, og har vært det i lang tid. Denne koser jeg meg med foran TV på morgenen før jobb, med smørøye, sukker og kanel. En veldig god start på dagen for meg.

 

 

En annen favorittfrokost er denne hjemmelagde frokostblandinga som var en av de første oppskriftene jeg la ut på bloggen, og også denne varianten som kom senere. Kjempegode begge to. Disse kan jeg også få fullstendig dilla på i lange perioder, akkurat som med havregrøten. Veldig lurt å lage en søndag og dermed ha frokosten klar til uka som kommer.

Som nevnt flere ganger før er fiskepakke min faste mandagsmiddag. Det er merkelig at jeg ennå ikke har blitt lei, men det er så enkelt og godt, og ikke minst veldig praktisk å ha mandagsmiddagen planlagt hver uke. Stort pluss at det er en fiskemiddag!

Lysten på gjærbakst kommer ofte snikende på søndager (eller midt i uka!), og da er fullkornsbollene en slager. Jeg bruker oppskriften som utgangspunkt men blander av og til i litt diverse melrester jeg har stående eller lager skolebollevariant - og de blir alltid vellykka.

Det må jeg si, pesto er godt når man kjøper det, men denne hjemmelaga slår alle varianter jeg har prøvd. Jeg ble oppriktig overraska når jeg smakte den. Gjør både middagen og brødskiva litt mer spennende!

 

 

Det var noen av mine favoritter men jeg er stadig på jakt etter flere, så del gjerne hvis du har noen favoritter som du tyr til i hverdagen. Ha ei riktig fin uke!

Hjemmelaget blåbærsyltetøy uten syltepulver

Det er noe flott over det å bruke frukt, grønt og bær i sesong. Ekstra stas er det jo hvis man plukker og høster selv.

Nå er det tid for blåbær. Enten du plukker selv, får av andre eller kjøper norske bær, så er det noe eget med hjemmelaget blåbærsyltetøy.

Jeg har ikke brukt syltepulver i syltetøyet, og det er heller ikke nødvendig for et godt resultat.

Du kan bruke syltepulver om du vil. Fordelen da er at det både tykner syltetøyet og gir lengre holdbarhet. Det syltetøyet jeg lagde her holder omtrent 1-2 uker i kjøleskapet, og ble tyknet med maizenna.

Smaker upåklagelig gjør det også!

Dette ble spist sammen med litt rømme på disse gode lappekakene.

Blåbærsyltetøy du blir blå på tunga av.

Blåbærsyltetøy du blir blå på tunga av.

Blåbærsyltetøy - et middels stort glass

INGREDIENSER

Ca. 300 gram blåbær
Skall av en halv, liten sitron
2 ss sitronjuice
4 ss sukker, sukrin gold eller tilsvarende søtning du liker
1 drøy ts maizenna eller potetmel (her kan du velge å bruke syltepulver istedenfor, i de mengdene som oppgis på pakken)

FREMGANGSMÅTE

  • Kok opp blåbær sammen med sitronskall og -juice
  • Hell av noe av blåbærsaften og rist dette sammen med maizenna. Bruk et glass med lokk eller en tett boks så det kan ristes og blandes godt
  • Ha blåbærsaften med maizenna i gryta
  • Ha også i sukker/søtning og la alt koke noen minutter til sukker er oppløst

Mens syltetøyet er varmt heller du det over på et tørt og rent glass. Ha på lokk og sett syltetøyet kjølig. Kan også fryses etter avkjøling.

Ideelt sett skal syltetøyglasset og delene vaskes, skylles i kokende vann og ligge 10 minutter i ovnen på 100 grader - for å bli kvitt bakterier og gi best forutsetninger for holdbarheten.

Tips: Syltetøy er en av de matvarene mange har for vane å kaste fordi det har stått åpnet ei stund. Men så lenge du ikke ser noe tydelig mugg på syltetøyet og smaken er god, så kan det trygt spises.


"Alminnelige" lappekaker

Det finnes mange varianter av lapper på bloggen. Disse er mer alminnelige og minner om de lappene jeg har vokst opp med som søndagskos :-)

Lappene ble til fordi jeg hadde kulturmelk stående i kjøleskapet som begynte å nærme seg utløpsdato. En god unnskyldning for å lage lapper til kvelds!

Du kan lage disse lappene med sikta hvetemel og sukker og få helt vanlige lapper. Eller gjøre dem litt sunnere med sammalt mel og alternativ søtning som i oppskriften.

Gode er de uansett! 

Vil du prøve noen litt annerledes lapper kan du også sjekke ut frokostlapper med havregryn og cottage cheese,  fluffy bananlapper eller gulrotlapper.

Lappekaketårn. Lapper er knallgodt med rømme og blåbærsyltetøy.

Lappekaketårn. Lapper er knallgodt med rømme og blåbærsyltetøy.

Lappekaker - 12-15 stk

INGREDIENSER

250 gram mel - jeg brukte 180 gram fibra fullkornshvetemel og 70 gram siktet hvetemel
2 egg
3-4 ss sukker, sukrin gold eller tilsvarende søtning
1 ts natron
5 dl skummet kulturmelk
1/4 ts hjortetakksalt

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og søtning
  • Ha i kulturmelk, natron og hjortetakksalt og rør sammen
  • Ha til slutt i mel litt etter litt mens du visper godt, så unngår du klumper
  • La røra svelle en halvtimes tid
  • Stek lappekakene på middels varme i steikepanna eller på takke

Spis dem helt ferske og lunkne, for eksempel med litt rømme og hjemmelaget blåbærsyltetøy.


Søte scones

Med det sommerværet vi har her nå er det få gode grunner til å oppholde seg innendørs og på kjøkkenet, men jeg skal bidra med en: Scones!

Scones er et veldig godt alternativ til for eksempel boller og annen gjærbakst når man ikke har tid til (eller gidder) å la deigen heve.

Scones er også et "tyngre" bakverk enn gjærbakst, noe som gjør det enklere å komme unna med litt mer grovt mel uten at det går utover bakeegenskapene.

Jeg er trofast leser av bloggen til Lise von Krogh og har flere ganger blitt inspirert av oppskrifter derfra. Denne gangen gjorde jeg litt om på denne fristende scones-oppskriften.

Søte scones - 8 stk

INGREDIENSER

50 gram temperert smør
25 gram sukker
50 gram sukrin gold eller mer sukker
Juicen og det gule skallet av en sitron
400 gram mel - Her brukte jeg ca 100 gram siktet hvetemel og resten med sammalt spelt, sammalt hvete og havremel, en god anledning til å bruke opp rester
1 ss bakepulver
75 gram mager kesam eller vanlig kesam (kan evt erstattes med smør)
Ca. 2 dl melk
En god slump rosiner

Rosinene kan fint sløyfes eller erstattes med annen tørket frukt, hakkede nøtter eller sjokoladebiter.

FREMGANGSMÅTE

  • Bland først smør, sukker/søtning, sitronjuice og -skall godt sammen
  • Ha deretter i mel og bakepulver og bland alt sammen før du tilsetter kesam og melk
  • Elt deigen godt sammen
  • Bland inn rosinene til slutt. Deigen skal være nokså klissete, men ikke flyte utover. Ha i mer mel eller melk hvis du syns det trengs.

Form 8 store boller som du legger på et stekebrett. Pensle gjerne med litt melk eller sammenvispet egg. 

Stek i ca.20 minutter midt i ovnen på 200 grader. Følg med mot slutten av steketiden, kanskje må de steke litt kortere eller lengre.

Disse er absolutt best helt ferske og lunkne (med litt smør på), men kan også fint fryses og varmes opp igjen senere :-)


Rabarbrasyltetøy - søtt, syrlig og kortreist

Det er rabarbrasesong, og jeg syns det er ekstra stas å lage noe godt utav vekster fra egen (eller andres) hage.

Mer kortreist blir det ikke!

Denne gangen prøvde jeg en enkel variant av rabarbrasyltetøy - som så absolutt falt i smak :-)

rabarbrasylt-ovenfra-web.jpg

Rabarbrasyltetøy - et middels stort syltetøyglass

INGREDIENSER

Ca. 350 gram rabarbra
80 gram sukker, sukring gold eller tilsvarende honning eller annen søtning
Litt vaniljepulver eller vaniljesukker
Ev. litt sitronsaft for mer friskhet og syre

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell og kutt rabarbra i biter på 1-2 cm
  • Ha rabarbra og sukker/søtning i en kjele og varm opp
  • Rør i blandingen innimellom til rabarbraen begynner å løse seg opp. La stå og putre forsiktig i en halvtimes tid eller lengre
  • Smak til med vanilje og ev. sitronsaft
  • Tilsett litt vann mot slutten hvis du syns konsistensen blir for tykk.

Jo lenger syltetøyet står på plata, jo brunere blir fargen. Konsisten blir også tykkere og smaken rundere og mer karamelisert. 

Mitt syltetøy stod i ca. 40 minutter og fikk en fin konsistens og god søtsyrlig smak.

rabarbrasyltetøy-web.jpg

Det er ikke noe konserveringsmiddel i dette syltetøyet, så holdebarheten blir ikke allverdens.

Mitt har stått ei uke nå og er fremdeles godt - om det kan stå i to uker vet jeg ikke. Sjansen er uansett stor for at det blir tomt innen den tid ;-) 

Du kan selvfølgelig også velge å fryse det ned - holdbarheten blir den samme etter frysing.

Rabarbra gjør seg veldig godt i syltetøy, og smakte helt nydelig på ristet brød! Det kan også brukes på vafler og pannekaker, som kakefyll, på havregrøten eller hva du enn måtte ønske!

Hvis du er nysgjerrig på andre oppskrifter på rabarbra, så sjekk ut denne smuldrepaien :-)


Nøtteblanding

Denne oppskriften har blitt oppdatert, ny oppskrift HER!


Vi kommer ikke utenom at nøtter er sunt! Likevel er mange litt redd for nøtter. De inneholder mye fett og mange kalorier, men det bør ikke være en grunn til å kutte ut nøtter fra kostholdet. Så lenge man ikke overdriver mengden kan nøtter fint spises hver dag.

De fleste nøtter har mye en- og flerumettet fett. Dette fettet er i motsetning til mettet fett i all hovedsak bra for helsa vår. I tillegg inneholder nøtter en god del protein og flere andre viktige næringsstoffer.

En liten neve nøtter (20-40 gram) er fint som mellommåltid, kanskje i to-tretida på ettermiddagen når det er litt for lenge siden lunsj og litt for lenge til middag. Har du heller nøttene i yoghurten til frokost eller i salaten til lunsj har du plutselig fått et mye mer næringsrikt måltid som metter lenger, og som kanskje gjør at du ikke trenger et mellommåltid likevel. 

Så er det jo med nøtter som med all annen mat; hvis du legger det til i kostholdet ditt uten å redusere på noe annet, vil du etter all sannsynlighet gå opp i vekt. Men forhåpentligvis vil du med nøtter i kosten få et mer stabilt blodsukker, holde deg mett lenger og automatisk spise mindre av andre ting :)

Med nøttesnakk følger nøtteoppskrift. Kall det en variant av brente mandler/nøtter eller bare nøtteblanding. Inspirasjonen er hentet herfra.

Nøtteblanding

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg brukte valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold
1 ss smør eller margarin
Litt salt

Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne. Når smør og sukrin smelter rører du nøttene godt rundt i blandingen og lar de stå noen få minutter å godgjøre seg. Pass på så ikke varmen blir så sterk at nøttene brenner seg. Ha nøtteblandingen over på et bakepapir og avkjøl. Oppbevar i en tett boks.

Spis blandingen som et lite mellommåltid i seg selv, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid :)

"Ny" havregrøt - grøt kokt på havremel

Dette er såpass lettvint at det nesten ikke kan regnes som en oppskrift. Havregrøt er jo ikke akkurat ukjent for de fleste.

Men la oss kalle det et tips da.

Tipset er havregrøt kokt på havremel. Kanskje ikke veldig spennende, men havregrøt kokt på mel er overraskende ulikt havregrøt kokt på gryn.

Konsistensen har mye å si for opplevelsen av måltidet, og en myk og glatt grøt blir noe helt annet enn en grøt med klumper. Jeg fikk i hvert fall en aha-opplevelse!

En av fordelene med grøt kokt på mel er at den stort sett bare trenger et raskt oppkok for å tykne og bli ferdig.

Noen minutter spart en travel morgen. 

En annen fordel er at den er enklere å spise for de minste barna som skal i gang med grøt, eller eldre og andre med tannproblemer, svelgevansker o.l. Verdt å ha i bakhodet.

Havregrøt - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 dl havremel
2 dl melk
Ei klype salt hvis du syns det trengs

FREMGANGSMÅTE

  • Visp melk, salt og havremel i ei gryte
  • Ha gryta på middels varme og rør underveis til grøten blir passe tykk

    Det er fort gjort at grøten går fra passe tykk til for tykk, men da sper du bare med litt mer melk og har den tilbake på plata.

Server med "standard" sukker, kanel og smørøye eller slå til med fersk eller tørka frukt, bær, hakka nøtter eller frø.

Hvis du har lyst til å teste en annen variant av havregrøt, kan jeg varmt anbefale denne med mandel :-)