Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Variasjonstips til frokostblandingen din!

Jeg vender stadig tilbake til frokostblandinga mi, som regel i følge med melk og rosiner. I dag testa vi en søndagsvariant, med gresk yoghurt og melonbiter..kjempegodt med den søte melonen til den syrlige yoghurten! Litt variasjon fra den vanlige hverdagsfrokosten, men litt mer mettende og fremdeles veldig enkelt, sunt og godt.

Grunnoppskrifta har dere sett før, men her er den igjen.

200-250 g havregryn
100 g hakka valnøtter
50 g solsikkekjerner
40 g sukrin gold
1-2 ts maldonsalt/vanlig salt
1 ss smør, raps- eller kokosolje
0,5 dl vann

Bland sammen, steik på 150 grader i 30-35 minutter, og rør gjerne om ei gang underveis.

For å gjøre den litt mer spennende prøver jeg meg av og til fram med andre typer frø eller nøtter, slik som mandler, pistasjnøtter, knuste linfrø og chia-frø. Det er også veldig godt med kokosmasse i (og gjerne også med kokosolje istedenfor smør eller annen olje), hakka aprikos eller annen tørket frukt. I går prøvde jeg meg fram med appelsinjuice istedenfor vann og 1 ss revet appelsinskall + kanel. Kanelen ga god smak til frokostblandinga, men appelsinen ble litt borte i de andre smakene. Må nok forsøke med mer skall neste gang :) 

Frokostblanding g.y. nærbilde.jpg

Uansett, bruk grunnoppskriften og varier både den og tilbehøret når du blir lei, for denne frokostblandinga er genial å ha stående til travle morgener når frokosten helst bare skal ta et halvt minutt å slenge sammen :)

Mango- og bringebærsmoothie

Det er ikke så ofte jeg slenger sammen en smoothie, men det burde vært oftere.

Smoothie er veldig godt og gir en fin variasjon i kostholdet. Ikke minst er det sunt og faller som regel i smak hos både barn og voksne!

smoothie mango og bringebær

Det kan være greit å ha noe mer enn bare frukt og juice i smoothien, da slipper du å bli så raskt sulten igjen.

Jeg brukte noen spiseskjeer gresk yoghurt denne gangen, men du kan godt bruke mer. Du kan også bruke annen yoghurt eller kesam, eller ha i avokado i tillegg for at smoothien skal mette mer. 

Du kan også ha over litt frokostblanding, hakka nøtter eller frø ved servering hvis du spiser smoothien som et fullverdig måltid.

smoothie bringebær mango

Mango- og bringebærsmoothie - 2 porsjoner

INGREDIENSER

1 mango i biter
2 dl frosne bringebær
2 dl eplejuice
4 ss gresk yoghurt

FREMGANGSMÅTE

Kjør alle ingrediensene i en blender til konsistensen har blitt glatt og kremete.

Smoothien blir nokså tykk og kan spises med skje, men med litt mer juice/væske så får du den mer flytende.

smoothie mango bringebær

Smoothie kan være en veldig fin måte å få i seg frukt og bær på, men også grønnsaker. Å snike inn noen spinatblader eller grønnkål ødelegger ikke for den gode smaken, men vil nok ha sitt utslag på fargen ;-)


Fluffy bananlapper

Er du litt skeptisk til banansmak i alt mulig? Jeg også!

Men jeg ga lapper med banan en sjanse. og det må jeg si - disse lappene var overraskende gode.

Littegrann banansmak, men ikke overveldende..også så luftige!

bananlapper

Vanlige lapper har som regel en god del av både sukker, smør og fint mel.

I bananlappene får du søtning fra bananen, mettende proteiner fra yoghurt og egg, og fullkorn fra havre. Det gjør at disse også fint kan erstatte et vanlig brødmåltid.

Lappene er også glutenfrie så sant du bruker glutenfritt havremel.

Fluffy bananlapper - 6 stk, 2 porsjoner

INGREDIENSER

bananlapper

6 ss/80 gram havremel (eller 50/50 havremel og annet mel)
2 toppa ss/ 60 gram gresk yoghurt
1 godt moden banen, most med gaffel
½  ts natron
1 ss sukker eller annen søtning (kan fint sløyfes)
2 egg

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle ingrediensene sammen til ei tykk og luftig røre

  • La røra stå noen minutter og svelle. Den kan fint stå natten over i kjøleskapet hvis du vil ha lapper til frokost

  • Stek lappene i litt margarin og snu første gang når det kommer et par bobler opp til overflaten

Spis dem ferske eller ta med i matboksen :-)


Kjøkkensøndag og lomperull med røkt ørret

Søndagen er min faste kjøkkendag! I dag hadde jeg store planer om å komponere ei ny frokostblanding, teste en ny dessert, lage noe godt til middag som kunne passe å legge ut her i ettermiddag og kanskje til og med sette en brøddeig i løpet av kvelden. Man får ikke alltid gjort det man har tenkt, og planen min var nok litt for ambisiøs! Kanskje rekker jeg én av de nevnte tingene på kjøkkenet i dag, men det er liksom ikke så farlig om jeg ikke gjør det heller :) Det frister tross alt hakket mer å være ute i det fine været og gjøre andre ting!

Men å tipse om en veldig kjapp og enkel lunsj/mellommåltid/snack kan jeg gjøre! Lomperull med røkt ørret, smøreost og vårløk kan være greit å slenge sammen når man ikke gidder styre allverdens på kjøkkenet. Og ikke trenger du flere enn de ingrediensene jeg nevnte heller:

Lomper
Røkt ørret eller laks
Smøreost naturell
Vårløk

Smør lompene med smøreost, legg over den røkte fisken og hakk litt vårløk. Rull sammen og spis!

Velg gjerne lomper og innhold etter eget ønske. Nyt finværet :)

Grove pitabrød

Med en boks strimlet storfekjøtt i kjøleskapet som likevel skulle brukes opp la mannen inn ønske om pita til middag i går. Det kan jo være greit å la ham få viljen sin av og til, så da ble det pita, hjemmelaget sådan :)

Jeg tør ikke tukle for mye med brød- og gjærbakst, så jeg må alltid ha ei oppskrift å gå ut ifra. Men å bytte ut noe hvitt mel, sukker, smør og andre ingredienser vi ikke skal ha for mye av, med sunnere varianter, går stort sett bra!

Denne gangen tok jeg utgangspunkt i denne pitaoppskriften og byttet ut en del av hvetemelet med sammalt spelt og sammalt hvete (fullkornshvetemel) som drar opp fullkornsnivået, metthetsfølelsen og andelen nyttige næringsstoffer. Resultatet ble veldig bra! :)

Grove pitabrød
7-8 stk

125 gram sammalt spelt
125 gram sammalt hvete
150-200 gram siktet hvetemel
1/2 pose tørrgjær (evt. 25 gram fersk gjær)
1 ts salt
1 ss romtemperert smør
3 dl melk, lunken (jeg brukte ekstra lett)

Bland alle ingrediensene, men begynn med 150 gram siktet hvetemel og tilsett heller mer etter hvert hvis du trenger. Det kan være fint å bruke en kjøkkenmaskin hvis du har, deigen har godt av å stå og elte noen minutter..hvis ikke får du trent armene!

Etter elting dekker du bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og lar deigen heve i et kvarters tid.

Etter heving deler du deigen i 7 eller 8 biter og former boller. La bollene stå noen minutter før du kjevler dem flate til pitabrød, ca. 15 cm i diameter. Stek midt i ovnen på 250 grader. I min ovn tok det 5-6 minutter før pitabrødene var ferdige, men de fikk plutselig god farge mot slutten så følg med så de ikke blir brent!

Avkjøl, fyll med ønsket innhold og spis! De pitabrødene som eventuelt blir til overs legger du i frysen til neste pitaanledning.

Hos oss ble pitabrødene fylt med det nevnte strimlede storfekjøttet, salat av ruccola, hjertesalat, agurk og tomat, og en dæsj dressing :)

Byggrynsgrøt - et godt alternativ til risgrøten

Byggrynsgrøt kan spises til middag like godt som til frokost. For eksempel som et alternativ til risgrøt eller havregrøt.

Eller bare for variasjonen og smaken sin skyld, selvfølgelig :-)

Sammenlignet med risgrøt har den haugevis av fiber og generelt flere nyttige næringsstoffer, blant annet de ulike B-bitaminene, kalium, jern og magnesium. 

Grøten er veldig enkel å lage, husk bare å legge grynene i bløt kvelden før. Da er grøten klar på 20 minutter.

Byggrynsgrøt - 2 store porsjoner

INGREDIENSER

2 dl byggryn
5 dl melk
Litt vaniljesukker
Ei klype salt

FREMGANGSMÅTE

  • La grynene ligge i kaldt vann natten over

  • Hell av vannet, skyll av grynene og kok opp gryn sammen med melk. Rør innimellom og la det putre forsiktig i ca. 20 minutter eller til du syns grynene er myke nok. Spe i mer melk hvis du syns grøten blir for tykk

  • Ha i salt og vaniljesukker mot slutten av koketida og smak til

Uansett type grøt er smørøye, sukker og kanel et must i for meg! Kald er den også god med litt yoghurt og biter av frukt og bær. Når det nærmer seg jul (tida går fort!) er også byggrynskrem med rød saus verdt å prøve :-)

Hverdagsvafler - sunne, grove og gode!

Disse vaflene er supergode og kan fint erstatte brødskivene innimellom. 

Et veldig godt alternativ for barn (og voksne) som kan bli litt kresne og lei av brødmat innimellom :-)

Variasjon. En litt artigere kveldsmat enn de vanlige brødskivene kanskje?

Variasjon. En litt artigere kveldsmat enn de vanlige brødskivene kanskje?

Hverdagsvafler - 2 porsjoner/3-4 plater

INGREDIENSER

2 egg
80 gram sammalt mel - jeg bruker ofte en blanding av havremel og fint, sammalt spelt/hvete
80 gram kesam eller cottage cheese
20 gram sukker/sukrin gold eller tilsvarende (kan fint utelates)
1 ts bakepulver
Litt kardemomme
0,5 dl melk (evt. vann)

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og kesam/cottage cheese. Bruker du cottage cheese vil jeg anbefale å bruke en stavmikser så du slipper klumper i røra

  • Bland i melet litt etter litt og deretter resten av de tørre ingrediensene

  • Til slutt har du i melk i røra til den får en passe tykk konsistens

  • La alt svelle i noen minutter før du steiker

  • Server vaflene lunkne og nystekte

Pålegg. Grove vafler kan ha både søtt og salt pålegg.

Pålegg. Grove vafler kan ha både søtt og salt pålegg.

Med vafler er det mange muligheter for variasjon. Søtning er ikke nødvendig, men du kan også variere med most banan eller honning.

Type mel kan varieres etter hva du har i kjøkkenskapet, men bruk gjerne sammalt mel, så er fiber- og næringsinnholdet på topp. Å raspe ei gulrot oppi røra er heller ikke verst!

Jeg hadde litt rømme og syltetøy på vaflene. Du kan fint bruke "vanlig" pålegg også, men da ville jeg kanskje valgt å kutte søtning og kardemomme i røra. Prøv gjerne smøreost med røkelaks og vårløk eller gulost, skinke og paprika :-)


Karridressing

Hjemmelaget dressing er undervurdert! 

Nå skal jeg ikke skryte på meg at denne dressingen er laget helt fra bunnen av, men jeg våger å kalle den hjemmelaget likevel.

Dressingen lages nesten like enkelt som å åpne ei flaske med Thousand Island, men her kan du bestemme smaken selv.

Denne varianten med karri er veldig god til kylling, og oppskrift på kyllingwrap med bokhvetepannekaker finner du her!

Karridressing

INGREDISENSER

4 ss majones
3 ss lettrømme

3 ts karri
2 ts sitronsaft
Kayennepepper, salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Bland majones og rømme, ha i karri og sitronsaft og smak til med resten av krydderne.

Hvis du vil ha en magrere dressing kan du forsøke å bytte ut noe eller alt av rømmen med kesam eller naturell yoghurt.

Ønsker du andre smaker er det også bare å eksperimentere. Til hamburgerdressing kan du forsøke å bytte ut karri med biter av syltagurk, litt chilisaus og chilipulver :-)