Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Fluffy bananlapper

Er du litt skeptisk til banansmak i alt mulig? Jeg også!

Men jeg ga lapper med banan en sjanse. og det må jeg si - disse lappene var overraskende gode.

Littegrann banansmak, men ikke overveldende..også så luftige!

bananlapper

Vanlige lapper har som regel en god del av både sukker, smør og fint mel.

I bananlappene får du søtning fra bananen, mettende proteiner fra yoghurt og egg, og fullkorn fra havre. Det gjør at disse også fint kan erstatte et vanlig brødmåltid.

Lappene er også glutenfrie så sant du bruker glutenfritt havremel.

Fluffy bananlapper - 6 stk, 2 porsjoner

INGREDIENSER

bananlapper

6 ss/80 gram havremel (eller 50/50 havremel og annet mel)
2 toppa ss/ 60 gram gresk yoghurt
1 godt moden banen, most med gaffel
½  ts natron
1 ss sukker eller annen søtning (kan fint sløyfes)
2 egg

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle ingrediensene sammen til ei tykk og luftig røre

  • La røra stå noen minutter og svelle. Den kan fint stå natten over i kjøleskapet hvis du vil ha lapper til frokost

  • Stek lappene i litt margarin og snu første gang når det kommer et par bobler opp til overflaten

Spis dem ferske eller ta med i matboksen :-)


Ovnsbakte rotgrønnsaker

Vi er midt i sesongen for norske rotgrønnsaker, og det bør utnyttes.

ovnsbakte rotgrønnsaker

En fin måte å bruke rotgrønnsakene på, er ovnsbaking. Litt skrelling og kutting, så gjør resten seg selv i ovnen.

Ovnsbakte rotgrønnsaker - 2 porsjoner

INGREDIENSER

polkabete

2 gulrøtter
2 polkabeter
1 potet
1 liten rødløk
1 fedd hvitløk
1 pastinakk
Salt og pepper
1-2 ss raps- eller olivenolje
Ev. timian og/eller honning

..Eller bruk de rotgrønnsakene du foretrekker :-)

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell og kutt alle grønnsakene i passe like store biter
  • Bland grønnsakene med olje og krydder og legg i en ildfast form. Du kan også blande i ei teskje eller to med honning for litt søtere smak på grønnsakene.
  • La steke i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter. Vend gjerne grønnsakene ei gang eller to underveis.
  • Hvis du ønsker sprøere grønnsaker, legg dem adskilt i et lag på stekebrett. Stek i ca. 30 minutter.
ovnsbakte rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker kan du bruke til alle typer kjøtt og fisk. Hos oss ble det tilbehør til torsk med bacon :-)


Hverdagsvafler - sunne, grove og gode!

Disse vaflene er supergode og kan fint erstatte brødskivene innimellom. 

Et veldig godt alternativ for barn (og voksne) som kan bli litt kresne og lei av brødmat innimellom :-)

Variasjon. En litt artigere kveldsmat enn de vanlige brødskivene kanskje?

Variasjon. En litt artigere kveldsmat enn de vanlige brødskivene kanskje?

Hverdagsvafler - 2 porsjoner/3-4 plater

INGREDIENSER

2 egg
80 gram sammalt mel - jeg bruker ofte en blanding av havremel og fint, sammalt spelt/hvete
80 gram kesam eller cottage cheese
20 gram sukker/sukrin gold eller tilsvarende (kan fint utelates)
1 ts bakepulver
Litt kardemomme
0,5 dl melk (evt. vann)

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og kesam/cottage cheese. Bruker du cottage cheese vil jeg anbefale å bruke en stavmikser så du slipper klumper i røra

  • Bland i melet litt etter litt og deretter resten av de tørre ingrediensene

  • Til slutt har du i melk i røra til den får en passe tykk konsistens

  • La alt svelle i noen minutter før du steiker

  • Server vaflene lunkne og nystekte

Pålegg. Grove vafler kan ha både søtt og salt pålegg.

Pålegg. Grove vafler kan ha både søtt og salt pålegg.

Med vafler er det mange muligheter for variasjon. Søtning er ikke nødvendig, men du kan også variere med most banan eller honning.

Type mel kan varieres etter hva du har i kjøkkenskapet, men bruk gjerne sammalt mel, så er fiber- og næringsinnholdet på topp. Å raspe ei gulrot oppi røra er heller ikke verst!

Jeg hadde litt rømme og syltetøy på vaflene. Du kan fint bruke "vanlig" pålegg også, men da ville jeg kanskje valgt å kutte søtning og kardemomme i røra. Prøv gjerne smøreost med røkelaks og vårløk eller gulost, skinke og paprika :-)


Pai med spinat og fetaost

Denne paien med spinat og fetaost spiser jeg ofte.

Og selv om fyllet kan varieres i det uendelige, så ender jeg stadig opp med den samme kombinasjonen.

Orginaloppskriften er hentet herfra, men jeg har gjort noen endringer.

Den største forskjellen ligger i bunnen som nå har blitt grov, og med mer proteiner og mindre smør. Kjempegod er den uansett!

Pai til middag. Paien krever litt forarbeid, men det er den verdt.

Pai til middag. Paien krever litt forarbeid, men det er den verdt.

Man trenger litt tid for å lage pai.

Selve kokkeleringen tar ikke så lang tid, men deigen skal helst stå kaldt en liten halvtime før man trykker den ut i forma. Den trenger også litt steketid. 

For å spare tid kan du lage paideigen kvelden før og la den ligge i kjøleskapet til neste ettermiddag. Bare ta den ut av kjøleskapet ti minutter før du skal bruke den.


Pai med spinat og fetaost - 4 porsjoner

INGREDIENSER

Bunn

60 gram smør/margarin
85 gram kesam/mager kesam
1 ts salt
130 gram eller litt over 2 dl mel

Fyll

1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
200 gram spinat
150 gram fetaost
6 soltørkede tomater i biter
2 egg
1,5 dl melk
Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Smuldre sammen smør og mel. Jeg brukte like deler havremel og fullkornshvetemel, men her kan du bruke det du ønsker. Bruk for eksempel havremel og bokhvetemel for å gjøre deigen glutenfri.

  • Bland så i salt og kesam til du får en relativt tørr og kompakt deig som henger godt sammen. Er deigen for bløt tilsetter du litt mer mel. 

Sett deigen i kjøleskap 20-30 minutter.

Trykk deigen ut i ei paiform og stikk hull med gaffel i bunnen for å hindre at deigen skal krympe. Forstek bunnen på 200 grader midt i ovnen i 10 minutter mens du forbereder fyllet.

Paien er klar til steking.

Paien er klar til steking.

  • Stek rødløk og hvitløk på middels varme et par minutter til løken blir blank

  • Ha i spinaten litt etter litt til den har krympet og falt sammen

  • Ha spinat- og løkblandingen over på paibunnen

  • Pisk deretter egg og melk, ha i salt og pepper og hell blandingen over spinaten i paiforma

  • Dryss hakka soltørka tomat og fetaost over

Stek paien i 35-40 minutter. Ta paien ut av ovnen å la hvile noen minutter før du kutter den opp.

Sunn middag. Server et stort stykke pai med en blandet grønn salat, så har du en god, mettende og næringsrik middag.

Sunn middag. Server et stort stykke pai med en blandet grønn salat, så har du en god, mettende og næringsrik middag.

Jeg serverte pai med en enkel salat av ruccola, tomat og reddik, med en dæsj dressing :-)


Karridressing

Hjemmelaget dressing er undervurdert! 

Nå skal jeg ikke skryte på meg at denne dressingen er laget helt fra bunnen av, men jeg våger å kalle den hjemmelaget likevel.

Dressingen lages nesten like enkelt som å åpne ei flaske med Thousand Island, men her kan du bestemme smaken selv.

Denne varianten med karri er veldig god til kylling, og oppskrift på kyllingwrap med bokhvetepannekaker finner du her!

Karridressing

INGREDISENSER

4 ss majones
3 ss lettrømme

3 ts karri
2 ts sitronsaft
Kayennepepper, salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Bland majones og rømme, ha i karri og sitronsaft og smak til med resten av krydderne.

Hvis du vil ha en magrere dressing kan du forsøke å bytte ut noe eller alt av rømmen med kesam eller naturell yoghurt.

Ønsker du andre smaker er det også bare å eksperimentere. Til hamburgerdressing kan du forsøke å bytte ut karri med biter av syltagurk, litt chilisaus og chilipulver :-)


Bokhvetepannekaker med kylling og karridressing

I dag ble lunsjen inntatt sammen med min gode venninne Julianne.

Julianne skriver om kosthold ved irritabel tarm på lyngstadernaering.no, som er vel verdt en titt. Det er ikke helt uvanlig at revmatikere også sliter med irritabel tarm eller omvendt, så der kan det være nyttig informasjon å hente.

Når vi først skulle møtes å lage lunsj måtte det jo bli noe som var både mage- og leddvennlig. 

Vi endte opp med pannekaker laget av bokhvetemel som vi fylte med litt salat, kyllingfilet og en nydelig karridressing. 

Etter min mening gjorde vi en temmelig god jobb, det smakte i hvert fall helt upåklagelig!

Bokhvete er glutenfritt, og det samme er disse pannekakene. Bokhvete finner du blant annet i større matbutikker eller helsekost.

Tåler du gluten kan du bruke andre typer pannekaker, lomper eller lefser (gjerne fullkorn) hvis du ønsker det, men disse var utrolig gode og vel verdt å prøve ut!

Bokhvetepannekaker - 8-10 stk

INGREDIENSER

6 dl melk
2 egg
2,5 dl bokhvetemel
2 ss smelta smør
0,5 ts salt

FREMGANGSMÅTE

Pisk sammen egg og melk, deretter melet og resten av ingrediensene.

Slump litt med mel eller melk hvis røra blir for tynn eller tykk.

Stek på middels varme og bruk litt smør eller margarin i panna hvis det trengs.

Dette var første gang jeg prøvde bokhvete, men det blir ikke siste! Karridressingen ble også en ny favoritt, den finner du her :-)


Frokostlapper med bare tre ingredienser

Innimellom får jeg fullstendig dilla på lapper. 

Disse lappene passer for de fleste. De er glutenfrie (så sant du velger glutenfrie havregryn), sukkerfrie og har godt med mettende proteiner og langsomme karbohydrater.

For å spare tid på morgenen lager jeg ferdig røra på kvelden og setter klar i kjøleskapet. Steikinga er fort gjort dagen etter.

frokostlapper

Frokostlapper - 3 lapper, 1 porsjon

INGREDIENSER

3 ss (30 gram) havregryn (eller erstatt noe med havremel)
2 ss (60 gram) cottage cheese
1 egg

Rosiner
Kanel
Eplebiter/eplerasp

FREMGANGSMÅTE

  • Bland de tre hovedingrediensene til ei tykk røre. Hvis du vil ha røra glatt kjører du alt sammen jevnt med en stavmikser eller tilsvarende, men det er slettes ikke nødvendig
  • Ha så i det fyllet du ønsker. Jeg er veldig glad i rosiner, så det er et fast innslag i frokostlappene mine. Eplerasp og kanel er også kjempegodt og gjør lappene saftigere og søtere
  • Stek på middel varme til begge sidene har fått farge
frokostlapper

Veldig gode med syltetøy ;-)

Tilslørte bondepiker

En versjon av tilslørte bondepiker som er litt sunnere enn den opprinnelige varianten.

Tilslørte bondepiker lages ofte som en trelags dessert, med eplemos, piska krem og kavring eller andre typer tørre, søte smuler. Jeg har brukt ovnsbakte eplebiter, vaniljeyoghurt og karameliserte nøtter. Veldig godt, og ikke så ille usunt heller :-)

Disse bondepikene er uten gluten og har litt sukker, men kan også lages helt uten sukker hvis det er ønskelig.

Tilslørte bondepiker - 2 porsjoner

INGREDIENSER

2 epler
1 ts sukker eller sukrin gold
Kanel

100 gram nøtter (jeg brukte valnøtter og mandler)
1 ss sukker eller sukrin gold
2 ts smør eller margarin, smelta
Litt salt

Vaniljeyoghurt (her kan du også bruke annen type yoghurt, eller slå til med piska krem hvis du vil)

FREMGANGSMÅTE

Lag nøtteblandingen først:

  • Sett ovnen på 180 grader. Hakk nøttene og bland inn salt, sukker og smelta smør

  • Stek i 7-10 minutter, men pass på så det ikke brenner seg på slutten.

Du kan også bruke ei god frokostblanding eller andre alternativer til karameliserte nøtter hvis du foretrekker det.

Så eplene:

  • Mens nøttebitene avkjøles kutter du eplet i små biter og blander med kanel og sukker.

  • Stek eplebitene i den allerede oppvarma ovnen i 20 minutter. Du kan også bruke ei stekepanne, eller lage eplemos.

La eplebitene avkjøle litt før du legger epler, yoghurt og nøtteblanding lagvis i et glass eller ei skål. Ha gjerne litt raspa sjokolade på toppen.

Dette er en veldig god dessert, som også er mektig og nesten et måltid i seg selv. Jeg anbefaler å la middagen synke litt før desserten settes på bordet ;-)