Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Rabarbrasyltetøy - søtt, syrlig og kortreist

Det er rabarbrasesong, og jeg syns det er ekstra stas å lage noe godt utav vekster fra egen (eller andres) hage.

Mer kortreist blir det ikke!

Denne gangen prøvde jeg en enkel variant av rabarbrasyltetøy - som så absolutt falt i smak :-)

rabarbrasylt-ovenfra-web.jpg

Rabarbrasyltetøy - et middels stort syltetøyglass

INGREDIENSER

Ca. 350 gram rabarbra
80 gram sukker, sukring gold eller tilsvarende honning eller annen søtning
Litt vaniljepulver eller vaniljesukker
Ev. litt sitronsaft for mer friskhet og syre

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell og kutt rabarbra i biter på 1-2 cm
  • Ha rabarbra og sukker/søtning i en kjele og varm opp
  • Rør i blandingen innimellom til rabarbraen begynner å løse seg opp. La stå og putre forsiktig i en halvtimes tid eller lengre
  • Smak til med vanilje og ev. sitronsaft
  • Tilsett litt vann mot slutten hvis du syns konsistensen blir for tykk.

Jo lenger syltetøyet står på plata, jo brunere blir fargen. Konsisten blir også tykkere og smaken rundere og mer karamelisert. 

Mitt syltetøy stod i ca. 40 minutter og fikk en fin konsistens og god søtsyrlig smak.

rabarbrasyltetøy-web.jpg

Det er ikke noe konserveringsmiddel i dette syltetøyet, så holdebarheten blir ikke allverdens.

Mitt har stått ei uke nå og er fremdeles godt - om det kan stå i to uker vet jeg ikke. Sjansen er uansett stor for at det blir tomt innen den tid ;-) 

Du kan selvfølgelig også velge å fryse det ned - holdbarheten blir den samme etter frysing.

Rabarbra gjør seg veldig godt i syltetøy, og smakte helt nydelig på ristet brød! Det kan også brukes på vafler og pannekaker, som kakefyll, på havregrøten eller hva du enn måtte ønske!

Hvis du er nysgjerrig på andre oppskrifter på rabarbra, så sjekk ut denne smuldrepaien :-)


Smuldrepai med rabarbra

For meg som ikke har rabarbra i hagen var det en gledelig overraskelse å finne rabarbra i butikken.

Jeg har liten erfaring med rabarbra, annet enn det jeg har spist opp gjennom årene med sukker på, så nå var det på tide å utvide rabarbra-repertoaret.

Først ut ble smuldrepai - absolutt ingen dårlig start!

smuldrepai med rabarbra

Smuldrepai med rabarbra - 2 porsjoner

INGREDIENSER

DEIG

30 gram havremel eller annet mel, gjerne fullkorn
20 gram havregryn
25 gram smør
25 gram sukker, sukrin gold eller annen foretrukket søtning

FYLL

En tykk stilk rabarbra - tilsvarende ca.150 gram
2 ss sukker er annen søtning
0,5 ts kanel
0,5 ss maizenna eller potetmel

FREMGANGSMÅTE

  • Sett ovnen på 190 grader og smuldre sammen smøret med de andre deigingrediensene så det er klart til bruk
  • Skrell så rabarbraen, kutt den i biter på omtrent en cm og bland sammen med sukker, kanel og maizenna
  • Legg rabarbrablandingen i bunnen av to porsjonsskåler eller annen ildfast form og dekk med smuldredeig.
  • Stek midt i ovnen i ca. 30 minutter.

Du kan fint gange opp mengden av ingredienser til ditt bruk. Dersom du skal bruke ei vanlig ildfast form må du nok regne med å firedoble denne oppskriften. Det fine med smuldrepai er at her kan man prøve seg fram og slumpe litt :)

Server smuldrepaien lunken som den er, eller med litt vaniljeis til. Smuldrepai kan du også lage med bær, eple eller annen frukt.

Hvis du har lyst til å lage deg et godt rabarbrasyltetøy, så finner du oppskrift på det her :-) 


Muffinsboller med bringebær

Dette blir nok ikke siste gang jeg kombinerer syrlige bringebær med søt gjærbakst.

Disse bollene ble til fordi jeg hadde lyst på boller og bringebær,. I tillegg hadde noen muffinsformer som frista å bruke. 

Muffinsboller med bringebær - 4 store muffinsformer

INGREDIENSER

2,4 dl fullkornshvetemel
1,2 dl sammalt spelt
1,2 dl sikta hvetemel
1/2 pose tørrgjær
1 dl sukker (jeg erstattet halvparten med sukrin gold)
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1,2 dl melk
1 ts smør
1 egg
Rosiner
Noen få bringebær til hver bolle

FREMGANGSMÅTE

  • Bland mel, gjær, sukker/søtning, salt og kardemomme i en bolle
  • Varm melk og smør i en kjele, nok til at smøret smelter
  • La melka avkjøle seg litt så den er bortimot fingervarm, og ha den i melblandingen
  • Bland alt godt sammen og ha til slutt i egget
  • Kna deigen godt for hånd eller kjør den i en kjøkkenmaskin i minst 10 minutter
  • Dekk deigbollen med lokk eller plastikk å la stå og heve i 1-2 timer. 

Etter heving blander du inn rosinene og deler deigen i fire biter.

Ha noen bringebær i hver deigbit og form deigen rundt så bringebærene blir liggende i midten av bollene. Jeg satte bollene i store muffinsformer, men du kan også bruke mindre former eller bare sette bollene rett på et bakepapir. Vær bare obs på at bringebærene kan finne veien ut og renne fra bollene under steking.

Dekk til bollene og la heve enda en times tid.

Etter heving pensler du bollene med sammenpisket egg eller litt melk. Stek på 200 grader midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gyllenbrune.

Spiser du en av disse blir du antagelig både mett og fornøyd - det gjorde i hvert fall jeg! ;-)


Derfor er brød- og kornprodukter en viktig del av kostholdet

Jeg har skrevet et innlegg for Sørlandsbadet trening som handlet om brød- og kornprodukter i kostholdet.

Jeg deler her innlegget i en litt forkortet versjon.

rundstykker

Brød, knekkebrød, frokostblandinger, pasta og andre gryn er en viktig del av manges mathverdag. Grove brød- og kornprodukter er også anbefalt som en del av et variert kosthold. 

Friske personer bør få i seg grove kornprodukter tilsvarende 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn hver dag. Eksempler på dette kan være:

  • Fire brødskiver ekstra grovt brød
  • En porsjon frokostblanding av fullkorn og to skiver ekstra grovt brød
  • En porsjon havregrøt og en porsjon fullkornspasta

Det er gode grunner bak anbefalingene om å spise grovt.

Grove brød- og kornprodukter er en viktig fiberkilde, som igjen hjelper fordøyelsen, gir lengre metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukker.

Et tilstrekkelig fiberinntak bidrar også til å redusere risikoen for tykk- og endetarmskreft, hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og overvekt. 

Grove kornprodukter inneholder i tillegg mer vitaminer og mineraler enn fine, blant annet flere B-vitaminer, kalium og jern.

Å velge grovt er enkelt når det kommer til pasta, ris og andre middagsalternativer, som ofte er tydelig merket med fullkorn. Brød kan imidlertid se grovt ut og være like næringsfattig som loff.

Det er her brødskala og grovhetsprosent kommer inn i bildet. Brødskalaen har dukket opp på de fleste brød  og knekkebrød de siste årene, for å gjøre det enklere for oss som forbrukere å velge et sunt og grovt alternativ. 

Brødskalaen kan likevel være en luring. Et brød som kalles grovt, med tre av fire markerte felter på brødskalen, er 50-75 % grovt.

Dette betyr at et brød bakt med 51 % grove ingredienser faller i denne kategorien, selv om det i praksis bare er halvgrovt.

Mange brød i grovt-kategorien ligger mellom 50 og 60 %, og derfor er det lurt å se på den oppgitte grovhetsprosenten på etiketten før du velger. Kjøp gjerne et ekstra grovt brød med opp mot 100 % grove ingredienser.

Baker du brød selv er det en høy andel sammalt mel (fullkornsmel), kli og helkorn som gjør brødet grovt, uavhengig om kornsorten er rug, havre, hvete, spelt eller bygg.

At melet er sammalt betyr at hele kornet er med, i motsetning til det fine melet hvor stort sett bare kjernen brukes og mye fiber og næringsstoffer går tapt. Selv om melet er sammalt kan det også være finmalt.

Et finmalt mel har bedre bindeevne enn grovmalt, som gjør at baksten hever lettere og henger bedre sammen. Dette gir brød som er sunne og grove, men likevel luftige og gode.

Det å velge sunt og grovt krever altså en ekstra titt på brød, mel og pastaskruer i butikkhyllene, men ikke stort mer enn det. Det gir helsefordeler å bytte fine kornprodukter med grove, og de aller fleste kan og bør inkludere grove brød- og kornprodukter i hverdagen med god samvittighet.


Kilder og bilder:
Helsedirektoratet
Opplysningskontoret for brød og korn

Litt sunnere sjokoladekake

Denne uka har jeg kost meg masse med sjokoladekake, opptil flere ganger. 

Jeg skal ikke kalle kaka direkte sunn, men absolutt en god del sunnere og magrere enn de fleste andre sjokoladekaker. Likevel er den kjempegod!

Kaka er uten smør og har relativt lite sukker, men er saftig og mektig. Cottage cheesen hjelper godt på metthetsfølelsen, så jeg tipper du er rimelig fornøyd etter et stykke :-)

sjokoladekake-ovenfra-web.jpg

Sjokoladekake

INGREDIENSER

3 egg
1 dl sukker og 1 dl sukrin gold (eller prøv deg fram med tilsvarende søtning)
1 dl hvetemel
1 dl kakaopulver
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 ts salt
250 gram cottage cheese, jeg brukte mager
2-4 ss sterk kaffe, sitron eller andre smakstilsetninger (valgfritt)

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk egg og sukker/søtning luftig
  • Bland hvetemel, kakao, vaniljesukker, bakepulver og salt sammen før det helles i eggeblandingen og blandes godt
  • Mos cottage cheesen jevn med en stavmikser eller gaffel og bland i kakerøra sammen med smakstilsetningen.

Ha røra i ei rund kakeform og stek på 200 grader i 20-25 minutter.

Min form er omtrent 24 cm i diameter og gir ei lav kake. Ønsker du ei høyere kake kan du forsøke ei mindre form og heller prøve deg fram ift. steketid.

Stikk en gaffel, kniv eller strikkepinne (!) ned i midten av kaka for å se om den nærmer seg gjennomstekt. Den kan gjerne være litt fuktig i midten.

sjokoladekake-1-web.jpg

Dekorer kaka med et melisdryss eller bruk glasur. Jeg måtte teste begge deler. Til glasur brukte jeg smøreosten Philadelphia melkesjokolade, og det funka som bare det, men lag gjerne din egen :-)


Ekstra grove rundstykker med kli

Bruk ettermiddagen til å lage rundstykker, og kveldsmaten blir dagens høydepunkt. Jeg lover!

Det er ikke alltid så lett å bake med store deler grovt mel, det kan gjøre baksten tyngre og mindre luftig.

I denne oppskriften bruker jeg halvparten siktet hvetemel, men likevel er rundstykkene ekstra grove.

Dette er mulig blant annet ved å bruke kli. Kli gjør baksten grovere og øker fiber- og næringsinnholdet.

Hvis du lurer på hvor grov bakst du får av oppskriftene du bruker, kan du enkelt sjekke med brødskala-kalkulatoren her.

ekstra grove rundstykker med kli

Ekstra grove rundstykker med kli - 16 stk

INGREDIENSER

250 gram siktet hvetemel
250 gram sammalt spelt (eller annet grovt mel)
40 gram kruskakli (hvetekli)
1 pose tørrgjær
1 ts salt
2 ts sukker
3 ss rapsolje
3,5 dl vann (30-37 grader)

Eventuelt 1 egg og litt frø til pensling og pynt.

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle de tørre ingrediensene og oljen
  • Ha i store deler av vannet, men hold igjen 0,5 dl og vurder om du trenger resten av væsken - deigen skal ikke være tørr, men heller ikke for klissete
  • Elt deigen godt med en kjøkkenmaskin, minst 10 minutter.

Sett deigen til heving under plast eller lokk et lunt sted i en times tid, til du ser den har hevet godt. 

Ha så deigen på et bakeunderlag og del i 16 emner. Rull til rundstykker, sett dem på et stekebrett og la heve i nye 30-60 minutter under plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle.

Pensle med pisket egg og strø over frø hvis du vil. Stek midt i ovnen på 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

ekstra grove rundstykker med kli

Håper det smaker!


Sukkerfrie kakemenn

I jula skal helst det som lages av mat og kaker smake som det alltid har gjort.

Kanskje er det heller ikke kostholdet i jula man skal fokusere mest på hvis man ønsker å gjøre noen sunnere endringer. For de fleste er det tross alt flere hverdager enn festdager, og dermed hverdagskostholdet som blir viktigst.

Likevel slår jeg i dag til med sukkerfrie kakemenn, for de som ønsker et sukkerfritt alternativ. Disse smaker overraskende likt tradisjonelle, gode, myke kakemenn.

Oppskriften fant jeg her.

Sukkerfrie kakemenn - 3 brett

INGREDIENSER

60 gram smør
1,5 ts hornsalt
2 dl melk
120 gram sukrinmelis
120 gram sukrin gold
ca.400 gram hvetemel

FREMGANGSMÅTE

  • Bland sukrinmelis, sukrin gold og mesteparten av hvetemelet i en bolle. Hold igjen litt på melet så du kan tilpasse deigen når alle ingrediensene er oppi
  • Smelt smør, ta det av platen og ha oppi hornsaltet. La det stå og boble et minutt eller to og ha så oppi melken
  • Bland væsken i det tørre og elt en fin og fast deig. Ha eventuelt i mer mel hvis deigen blir klissete
  • Pakk deigen i plastfolie og la ligge i kjøleskapet noen timer eller natten over.

Kjevle deigen ut på en melet overflate til den blir ca.3-4 mm tykk.

Stikk ut figurer, legg på et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen på 190 grader i ca.10 minutter. Følg med underveis, og ikke gå fra kakene dine i ovnen.

Det kan være lurt å steke bare et par stykker første runde så du ser at tykkelsen på deigen er passelig og ovnen ikke for varm. Kakene skal være hvite og ikke gyldne.

Nyt siste rest av førjulstida! :-)


Skoleboller med fullkorn

Gjærbakst er like godt i jula som ellers.

Lysten på julebakst er ikke helt tilstede, men gjærbakst har jeg derimot lyst på omtrent ukentlig, Derfor ble det bakt skoleboller. Jeg brukte oppskriften min på fullkornsboller som du finner her, og fikk 12 skoleboller.

skoleboller fullkorn

For å lage skoleboller trenger du i tillegg:

Vaniljekrem, kjøpt eller hjemmelagd
Melis, sukrinmelis eller en kobinasjon av disse + litt vann eller eggehvite
Kokosmasse

Etter at du har rullet ut bollene og de er ferdig hevet, lager du en fordypning i midten og fyller med vaniljekrem. Pensle med egg og stek midt i ovnen på 210 grader i 10-15 minutter og avkjøl deretter på rist.

Bland melis og vann til tykk glasur og ha på bollene. Dypp i kokosmasse og du har ferdige, sunnere og mer mettende skoleboller :-)