Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Kan man finne en balanse mellom sunt og usunt i jula, uten at det går utover kosen?

Med jula rett rundt hjørnet kan det være på sin plass å dele disse ordene jeg skrev for Sørlandsbadet trening for en tid tilbake.

Å spise sunt har kanskje ikke det store fokuset i disse juletider. Nå er det julemat, tradisjoner og sju slag som gjelder, ikke fem om dagen, fisk og fullkorn. 

Samtidig har man jo ikke lyst til å sitte i timevis med stinn mage i stram kjole eller trang dressbukse på julebordet, julekvelden eller i juleselskapet.

Det finnes noen ting du kan gjøre for å unngå de verste utskeielsene, uten at det går utover julekosen. Her er mine forslag:

  • Ikke sult deg, og spis sakte. Du tenker kanskje ikke over det, men hvis du er skrubbsulten vil du spise både mer og fortere når maten først kommer på bordet.

    Innen du rekker å kjenne på metthetsfølelsen er du langt forbi å være passe mett og godt på vei til å føle deg som en litt stramt surra svinesteik. Spis sakte og vent noen minutter før du eventuelt tar en ny porsjon.

  • Ta til deg litt av gangen. De fleste av oss spiser opp det som er på tallerkenen, selv om vi er mette før den er tom.

    Ikke spis etter at du har blitt mett. Hvis du syns det er uhøflig å la noe bli liggende igjen på tallerkenen, ta mindre til å begynne med og forsyn deg heller flere ganger.

  • Frukt og grønt. Pass på å fremdeles få i deg nok frukt og grønnsaker. I jula som ellers i året kan med fordel minst en tredjedel av middagstallerkenen være grønnsaker.

    I tillegg til å fylle opp med få kalorier og gode næringsstoffer, gjør grønnsakene godt for fordøyelsen som har en litt ekstra tøff jobb i jula.
     
  • Ikke spis på impuls. Kjenn etter om du virkelig har lyst på før du spiser. Står det noe spiselig på bordet foran deg er det fort gjort å spise på impuls.

    Flytt gjerne kakefatet eller godteriskåla vekk fra der du sitter. Det er mye lettere å overspise når man bare kan strekke seg bort å ta en bit enn når man må be noen sende fatet

  • Beveg deg. Selv om kostholdet kan være i en unntakstilstand i jula, trenger ikke resten av livsstilen å være det.

    Gå en fin tur i skogen eller nabolaget, dra innom treningssenteret eller lek ute med barn og barnebarn.

    Bruk aktivitet og frisk luft som et pusterom fra alt det andre som skjer i jula, og slapp av med god samvittighet etterpå.
     
  • Sist men ikke minst; Kos deg! Det er bare jul ei gang i året.

    Dersom du lot være å starte jula i oktober og gir deg etter nyttårsfesten, betyr de fete middagene, kakene og godteriet lite for helse og vekt i det store og hele.

    Nyt jula!

Med ønske om ei nydelig jul,
klem fra Renate


Bildene er hentet fra matprat.no

Nok frukt og grønt - hvorfor og hvordan?

Mange ønsker å ha et sunnere kosthold, men hvor man skal begynne?

I jungelen av kostholdstips er det enkelte ting som aldri går av moten: frukt og grønt, fisk og fullkorn.

De fleste vet at frukt og grønt er sunt, og mange har også hørt om «5 om dagen» som er en av Helsedirektoratets anbefalinger.

Men hvorfor skal du egentlig spise 5 om dagen?

Fordi nok frukt og grønt gir deg:

  • En betydelig mindre risiko for flere alvorlige sykdommer, blant annet diabetes type 2, hjertesykdom og kreft
  • Et bedre immunsystem
  • Mer fiber og bedre fordøyelse
  • Mer energi

Å spise 5 om dagen tilsvarer to porsjoner frukt og bær og tre porsjoner grønnsaker. Dette tilsammen minst 500 gram. 

De færreste har bry til å veie det de spiser, men en håndfull er et godt øyemål på hvordan en porsjon ser ut. 

Bilde fra 5omdagen.com

Bilde fra 5omdagen.com

Hvordan får vi i oss 5 om dagen?

Her er mine tips til å øke inntaket av frukt og grønt:

FROKOST
Bruk avokado som pålegg, ha noen paprikaringer på osteskiva, litt agurk på leverposteien eller noen bær i frokostblandinga eller yoghurten.

Dere som har fryktelig dårlig tid på morgenen: Planlegg! Å ha litt grønnsaker ferdig oppkuttet i kjøleskapet sparer tid på morgenen. Hvis du ikke rekker frokost er et eple i hånda på vei til jobb mye bedre enn ingenting.

LUNSJ
Hvis du er på jobb er du kanskje så heldig at du har salatbar tilgjengelig, eller at arbeidsplassen tilbyr gratis frukt og grønnsaker. Benytt deg av det som er tilgjengelig.

En salat kan mette minst like godt som 2-3 brødskiver så lenge du har oppi en god proteinkilde, for eksempel kylling, tunfisk, egg eller bønner.

Dersom du spiser medbrakt matpakke er det lite ekstra bryderi å ta med ei gulrot eller noen småtomater i tillegg.

Bilde fra frukt.no

Bilde fra frukt.no

MIDDAG
Kanskje det måltidet flest er flinke til å få i seg grønnsaker, men det gjelder ikke alle.

Potet regnes ikke blant de 5 om dagen, selv om den er en grønnsak. Det er ingenting galt i å spise poteter, men bruk andre grønnsaker i tillegg.

Kokt brokkoli eller blomkål, stappe av søtpotet, ovnsbakte rotgrønnsaker, en salat, wok eller noen ekstra grønnsaker i pastasausen eller gryteretten er fine alternativer.

Lur inn grønnsaker der du kan.

KVELDSMAT
Her kan du bruke de samme tipsene som til frokost, eller for eksempel lage deg en smoothie med frukt, grønt og bær.

MELLOMMÅLTID
Bruk frukt, grønt og bær som mellommåltid gjennom dagen, enten alene eller sammen med for eksempel nøtter hvis du trenger noe som metter litt mer. 

HUSK
Skriv inn frukt og grønnsaker i handlelista. Handle inn, legg på kjøkkenbenken eller et sted i kjøleskapet der det ikke blir oversett.

Kutt opp og skrell ferdig så det er enkelt å ta i forbifarten eller når man er litt småsulten. Agurk, gulrot, kålrot osv. kan legges oppkuttet i kaldt vann, og det holder seg godt i løpet av dagen.

Etter hvert blir de små valgene i hverdagen til gode vaner, som gir bedre helse :-)


Pasta med tomatsaus

En god pastamiddag slår sjeldent feil! I dag deler jeg en tomatsaus som både er enkel og rask å slenge sammen i hverdagen. Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for å bruke pastasaus fra glass heller, men jeg vil foreslå å putte oppi litt ekstra grønnsaker. Bruk rester fra kjøleskapet. Både sopp, gulrot, brokkoli, selleri, pastinakk og en haug av andre grønnsaker gjør seg godt i pastasausen, raspet eller i biter.

Å bruke fullkornspasta framfor vanlig hvit pasta gjør pastamiddagen bedre for deg uten at det går utover smaken. I fullkornspasta får du fremfor alt mer fiber enn i vanlig pasta, men også litt mer av ulike vitaminer og mineraler. Ekstra fiber gir et mer stabilt blodsukker og metter mer. Likevel er pasta ingen super næringskilde. La pastaen ta en tredjedel av plassen på tallerkenen, med grønnsaker og kjøtt som fyller opp resten.

Enkel, hjemmelaget pastasaus
2 porsjoner

1 boks hermetiske tomater, hakkede
1 ts tomatpure
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 gulrot
1/2 brokkoli
Krydder (rosmarin, oregano, timian basilikum)
Litt sukker og salt

Kutt opp sjalottløk og hviløk og la surre i litt olivenolje til sjalottløken blir blank. Ha i hermetiske tomater, tomatpure og krydder. La gjerne dette stå å putre litt hvis du har tid. Kutt opp brokkoli og gulrot i biter (eller rasp) og ha det i sausen noen minutter før du skal spise, alt etter hvor mye tyggemotstand du vil ha i grønnsakene. Brokkolibitene trenger bare et par minutter før de er ferdige, gulrotbiter noen minutter lenger. Ha gjerne i mer grønnsaker hvis du vil det. Smak til med litt sukker og salt underveis.

Ved siden av stekte jeg 200 gram karbonadedeig som jeg fordelte over pasta og saus når maten var ferdig. Karbonadedeigen kan også blandes i sausen mot slutten av koketida.

Litt salat ved siden av og et dryss parmesan over, så er det bare å hogge innpå!

Baconsurra torskefilet med søtpotetstappe

Med torskefilet, bacon og søtpotetstappe får du en skikkelig god fiskemiddag.

Fisk bør være en viktig del av kostholdet for alle, ikke minst for revmatikere og andre med betennelsessykdom. Ønsker du å redusere betennelse i kroppen så er det å spise nok fisk et viktig steg på veien.

Og det gjør ingenting å spise fisk når middagen kan lages såpass kjapp, sunn og god som denne :-)

Fiskemiddag. Enkel, kjapp og god fiskemiddag.

Fiskemiddag. Enkel, kjapp og god fiskemiddag.

Baconsurra torskefilet med søtpotetstappe - 3-4 porsjoner

INGREDIENSER

Torskefilet, 125-150 gram per person
Baconskiver, 1-2 per person
Rosenkål delt i to og spinat, eller andre grønnsaker etter ønske

Til søtpotetstappa:

1 stor søtpotet
1 middels stor potet
2 hvitløksfedd, finhakket
Ei ss smør
En skvett melk - rundt ½ dl
Litt salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

Søtpotetstappa:

  • Skrell og kutt opp potet og søtpotet og finhakk hvitløken

  • Ha alt i ei gryte og fyll på med vann slik at alt er mer eller mindre dekket

  • La det koke et kvarters tid til alt er mørt

  • Hell av vannet og stamp. Tilsett smør og ha i melk til konsistensen er passe. Smak til med salt og pepper

Når grønnsakene til stappa har kokt i ti minutters tid gjør du klart det andre til middagen.

  • Surr et par rå baconskiver rundt hver torskebit og gjør klar resten av grønnsakene

  • Stek delte rosenkål i litt smør sammen med spinat (eller bruk de grønnsakene du foretrekker, bare vær obs på at andre grønnsaker kan trenge lengre varmebehandling). Jeg hadde også i litt paprikakrydder for ekstra smak. Etter 3-4 minutter tar du grønnsakene ut av panna

  • Stek så den baconsurra torsken i panna mens du stamper og gjør søtpotetstappa helt ferdig. Stek torskestykkene 2-3 minutter på hver side til du ser at fiskekjøttet flaker seg og er klart.

Fort gjort. Middagen er klar på bare 20 minutter.

Fort gjort. Middagen er klar på bare 20 minutter.

En hel fiskemiddag klar på rundt 20 minutter er slettes ikke galt!

Du kan velge å servere med saus til, men med ei god stappe syns jeg ikke det er nødvendig :-)


Matvarer for sunnere bakst

I oppskriftene mine bruker jeg innimellom matvarer som er ukjente for noen. Jeg tenkte derfor å presentere noen av disse matvarene, med bruksområde, fordeler og hvor de er å få kjøpt.

Jeg begynner med to produkter, kanskje de to jeg bruker mest når jeg gjør gjærbakst og annet snadder litt sunnere, slik som disse bollene og pannekakene :)

Sukrin Gold

Bilde fra Funksjonell mat

Bilde fra Funksjonell mat

Jeg har tidligere prøvd meg litt frem med ulike sukkererstatninger, men sukrin gold har blitt favoritten. Det finnes flere varianter av sukrin, men jeg syns sukrin gold gir en rundere og bedre smak og den kan også brukes i sammen mengde som sukker, noe som gjør bakeprosessen enklere. Jeg vet mange bruker tagatesse, stevia eller krysningsprodukter mellom stevia og sukrin som sukkererstatning, men jeg synes disse er vanskeligere å dosere i bakst, og passer bedre i drikke, smoothies og deiger/rører hvor man kan slumpe litt og volumet ikke er så viktig. Les mer om de ulike sukkererstatningene i funksjonell mat sin søtstoffguide.

Sukrin gold gir 1 kcal per teskje og passer også fint for diabetikere. Jeg trenger sikkert ikke legge ut som hvorfor man ikke bør ha i seg for mye sukker (det har jeg også såvidt nevnt tidligere), men det er et viktig poeng at revmatikere kan oppleve å reagere med mer smerter og plager ved for høyt sukkerinntak og derfor bør begrense mengden. Da kan sukrin gold være et fint alternativ.

Sukrin gold fåes kjøpt i helsekost eller i velassorterte dagligvarebutikker.

Fibra fullkornshvetemel

Bilde fra Møllerens

Bilde fra Møllerens

Fullkornshvetemel blir mye brukt her i hus og erstatter sikta hvetemel i det aller meste. Dette melet er sammalt, altså blir hele kornet brukt, og melet er derfor mye mer næringsrikt enn sikta mel som stort sett bare inneholder kjernen av kornet. Det betyr at sammalt mel framfor sikta inneholder mer av både fiber, kalsium, jern, magnesium, b-vitaminer og en hel haug av andre næringsstoffer. Det er ikke ett fett hvilket mel man bruker, og det er ikke uten grunn at man sier fine kornprodukter inneholder mye "tomme karbohydrater".

Fibra fullkornshvetemel er i tillegg ekstra finmalt, noe som gjør at man får en veldig myk bakst og ikke ender opp med boller som minner om rundstykker. Dette melet får du i de aller fleste dagligvareforretninger.

Jeg kommer til å skrive om flere produkter etter hvert, men kom gjerne med tips eller gi beskjed hvis noe er uklart :)

Kosttilskudd: Gurkemeie

I dag har jeg lyst til å komme med litt informasjon og betraktninger rundt kosttilskudd, og spesielt gurkemeie. 

Jeg vet at mange med revmatisk sykdom prøver ulike kosttilskudd i håp om å bedre smerter og plager. Det finnes en del kosttilskudd beregnet på revmatikere, og felles for de fleste er at de ikke kan garantere noen effekt. Om man merker bedring, og eventuelt hvor mye, er forskjellig fra person til person. Jeg kommer ikke til å anbefale et spesifikt kosttilskudd (med unntak av omega 3), men jeg har inntrykk av at mange er nysgjerrige og interessert i å prøve noe. Da er det greit å være klar over hva som finnes, hva man eventuelt bør velge og hva man kan forvente dersom man bruker det.

Et utbredt kosttilskudd for revmatikere og andre med betennelsessykdom er gurkemeie. Gurkemeie har blitt brukt som krydder og medisinplante i tusener av år, og forskning har vist at komponenter i gurkemeie kan ha medisinske fordeler. Den viktigste komponenten kalles curcumin. Curcumin er en sterk antioksidant som også virker betennelsesdempende. Det er dette som gjør at gurkemeie kan være gunstig for revmatikere.

Gjengitt foto fra flickr, delt av Steven Jackson

Gjengitt foto fra flickr, delt av Steven Jackson

Likevel er det ikke bare å gå i krydderhylla på matbutikken å kjøpe gurkemeie og bruke det i middagen. I vanlig gurkemeiekrydder er det bare rundt 3 % curcumin, så det skal mye krydder til for å få noen medisinske fordeler av det. For de fleste vil det mest aktuelle være å kjøpe kapsler med ekstrakt , for eksempel på helsekost. I ekstrakten er gjerne mengden curcumin 95 %. Vær likevel obs på at opptaket av curcumin i tarmen kan være lavt, så det er lurt å velge et gurkemeie-tilskudd som er tilsatt piperin. Piperin finnes blant annet i svart pepper og øker absorpsjonen av curcumin. Curcumin er også fettløselig, noe som betyr at kapslene bør tas sammen med et måltid som inneholder fett slik at absorpsjonen økes ytterligere. Det er veldig synd å bruke penger på et tilskudd som kan gi effekt men som kroppen ikke klarer å utnytte. 

Det er vanskelig å si hvor mye og hvor lenge man må bruke tilskudd av gurkemeie før man eventuelt merker bedring, dette er individuelt og lite forsket på.

Jeg vil understreke at jeg ikke har noen forutsetning for å anbefale gurkemeie. For noen vil det kunne hjelpe og for andre kan det være penger ut av vinduet. Del gjerne erfaringer med meg hvis du har :)


Karridressing

Hjemmelaget dressing er undervurdert! 

Nå skal jeg ikke skryte på meg at denne dressingen er laget helt fra bunnen av, men jeg våger å kalle den hjemmelaget likevel.

Dressingen lages nesten like enkelt som å åpne ei flaske med Thousand Island, men her kan du bestemme smaken selv.

Denne varianten med karri er veldig god til kylling, og oppskrift på kyllingwrap med bokhvetepannekaker finner du her!

Karridressing

INGREDISENSER

4 ss majones
3 ss lettrømme

3 ts karri
2 ts sitronsaft
Kayennepepper, salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Bland majones og rømme, ha i karri og sitronsaft og smak til med resten av krydderne.

Hvis du vil ha en magrere dressing kan du forsøke å bytte ut noe eller alt av rømmen med kesam eller naturell yoghurt.

Ønsker du andre smaker er det også bare å eksperimentere. Til hamburgerdressing kan du forsøke å bytte ut karri med biter av syltagurk, litt chilisaus og chilipulver :-)


Fullkornspannekaker og litt om sukker

I dag deler jeg ei enkel oppskrift på pannekaker.

Disse er sukkerfrie og laget med fullkornsmel. Både sunnere og gode!

Litt om sukker og revmatikere - scroll forbi neste bilde hvis du bare vil til oppskriften :-)

Som jeg såvidt har vært inne på tidligere kan noen revmatikere oppleve å føle seg dårligere av sukker, da sukker kan øke betennelsen i kroppen.

Her er det bare egne erfaringer som kan gi deg svar på i hvor stor grad dette gjelder deg.

Mengden sukker man eventuelt reagerer på vil også være forskjellig fra person til person. Spiser du sukker daglig er det kanskje verdt å kutte helt ut en periode for å se om du føler deg bedre, eller begrense det til små mengder i helgene.

Sukker tilfører mange kalorier, men ingenting kroppen vår trenger.

For mye sukker vil ta plassen til andre viktige næringsstoffer fordi vi spiser det istedenfor mat. Alternativt vil sukkeret komme i tillegg til annen mat, som kan gi vektøkning. Ingen av delene er ønskelig for de fleste.

For revmatikere og personer med annen kronisk betennelsessykdom er det spesielt viktig å få tilført nok av de viktige næringsstoffene, for eksempel antioksidanter, vitaminer og mineraler, da kroppen har et økt behov. 

Fullkornspannekaker - 10 stk

INGREDIENSER

200 gram fullkornshvetemel
3 egg
100 gram mager kesam (kan utelates)
4 dl melk (se an hvor tykk du vil ha røra)
3 ss sukrin gold
2 ss smelta smør
Litt salt

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen alle de våte ingrediensene og pisk inn melet litt etter litt til slutt.

  • La røra svelle noen minutter før du begynner å steike. Ha gjerne litt margarin i panna hvis du er redd de vil sitte fast.

Pannekakene funker fint til middag, gjerne sammen med tomatsuppe (som jeg aldri kommer til å skjønne at er et normalt tilbehør).

For meg vil alltid pannekaker være et kosemåltid, så her ble de spist til kvelds med rørte bringebær og banan..kjempegodt!