Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Variasjonstips til frokostblandingen din!

Jeg vender stadig tilbake til frokostblandinga mi, som regel i følge med melk og rosiner. I dag testa vi en søndagsvariant, med gresk yoghurt og melonbiter..kjempegodt med den søte melonen til den syrlige yoghurten! Litt variasjon fra den vanlige hverdagsfrokosten, men litt mer mettende og fremdeles veldig enkelt, sunt og godt.

Grunnoppskrifta har dere sett før, men her er den igjen.

200-250 g havregryn
100 g hakka valnøtter
50 g solsikkekjerner
40 g sukrin gold
1-2 ts maldonsalt/vanlig salt
1 ss smør, raps- eller kokosolje
0,5 dl vann

Bland sammen, steik på 150 grader i 30-35 minutter, og rør gjerne om ei gang underveis.

For å gjøre den litt mer spennende prøver jeg meg av og til fram med andre typer frø eller nøtter, slik som mandler, pistasjnøtter, knuste linfrø og chia-frø. Det er også veldig godt med kokosmasse i (og gjerne også med kokosolje istedenfor smør eller annen olje), hakka aprikos eller annen tørket frukt. I går prøvde jeg meg fram med appelsinjuice istedenfor vann og 1 ss revet appelsinskall + kanel. Kanelen ga god smak til frokostblandinga, men appelsinen ble litt borte i de andre smakene. Må nok forsøke med mer skall neste gang :) 

Frokostblanding g.y. nærbilde.jpg

Uansett, bruk grunnoppskriften og varier både den og tilbehøret når du blir lei, for denne frokostblandinga er genial å ha stående til travle morgener når frokosten helst bare skal ta et halvt minutt å slenge sammen :)

Mango- og bringebærsmoothie

Det er ikke så ofte jeg slenger sammen en smoothie, men det burde vært oftere.

Smoothie er veldig godt og gir en fin variasjon i kostholdet. Ikke minst er det sunt og faller som regel i smak hos både barn og voksne!

smoothie mango og bringebær

Det kan være greit å ha noe mer enn bare frukt og juice i smoothien, da slipper du å bli så raskt sulten igjen.

Jeg brukte noen spiseskjeer gresk yoghurt denne gangen, men du kan godt bruke mer. Du kan også bruke annen yoghurt eller kesam, eller ha i avokado i tillegg for at smoothien skal mette mer. 

Du kan også ha over litt frokostblanding, hakka nøtter eller frø ved servering hvis du spiser smoothien som et fullverdig måltid.

smoothie bringebær mango

Mango- og bringebærsmoothie - 2 porsjoner

INGREDIENSER

1 mango i biter
2 dl frosne bringebær
2 dl eplejuice
4 ss gresk yoghurt

FREMGANGSMÅTE

Kjør alle ingrediensene i en blender til konsistensen har blitt glatt og kremete.

Smoothien blir nokså tykk og kan spises med skje, men med litt mer juice/væske så får du den mer flytende.

smoothie mango bringebær

Smoothie kan være en veldig fin måte å få i seg frukt og bær på, men også grønnsaker. Å snike inn noen spinatblader eller grønnkål ødelegger ikke for den gode smaken, men vil nok ha sitt utslag på fargen ;-)


Fluffy bananlapper

Er du litt skeptisk til banansmak i alt mulig? Jeg også!

Men jeg ga lapper med banan en sjanse. og det må jeg si - disse lappene var overraskende gode.

Littegrann banansmak, men ikke overveldende..også så luftige!

bananlapper

Vanlige lapper har som regel en god del av både sukker, smør og fint mel.

I bananlappene får du søtning fra bananen, mettende proteiner fra yoghurt og egg, og fullkorn fra havre. Det gjør at disse også fint kan erstatte et vanlig brødmåltid.

Lappene er også glutenfrie så sant du bruker glutenfritt havremel.

Fluffy bananlapper - 6 stk, 2 porsjoner

INGREDIENSER

bananlapper

6 ss/80 gram havremel (eller 50/50 havremel og annet mel)
2 toppa ss/ 60 gram gresk yoghurt
1 godt moden banen, most med gaffel
½  ts natron
1 ss sukker eller annen søtning (kan fint sløyfes)
2 egg

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle ingrediensene sammen til ei tykk og luftig røre

  • La røra stå noen minutter og svelle. Den kan fint stå natten over i kjøleskapet hvis du vil ha lapper til frokost

  • Stek lappene i litt margarin og snu første gang når det kommer et par bobler opp til overflaten

Spis dem ferske eller ta med i matboksen :-)


Byggrynsgrøt - et godt alternativ til risgrøten

Byggrynsgrøt kan spises til middag like godt som til frokost. For eksempel som et alternativ til risgrøt eller havregrøt.

Eller bare for variasjonen og smaken sin skyld, selvfølgelig :-)

Sammenlignet med risgrøt har den haugevis av fiber og generelt flere nyttige næringsstoffer, blant annet de ulike B-bitaminene, kalium, jern og magnesium. 

Grøten er veldig enkel å lage, husk bare å legge grynene i bløt kvelden før. Da er grøten klar på 20 minutter.

Byggrynsgrøt - 2 store porsjoner

INGREDIENSER

2 dl byggryn
5 dl melk
Litt vaniljesukker
Ei klype salt

FREMGANGSMÅTE

  • La grynene ligge i kaldt vann natten over

  • Hell av vannet, skyll av grynene og kok opp gryn sammen med melk. Rør innimellom og la det putre forsiktig i ca. 20 minutter eller til du syns grynene er myke nok. Spe i mer melk hvis du syns grøten blir for tykk

  • Ha i salt og vaniljesukker mot slutten av koketida og smak til

Uansett type grøt er smørøye, sukker og kanel et must i for meg! Kald er den også god med litt yoghurt og biter av frukt og bær. Når det nærmer seg jul (tida går fort!) er også byggrynskrem med rød saus verdt å prøve :-)

Hverdagsvafler - sunne, grove og gode!

Disse vaflene er supergode og kan fint erstatte brødskivene innimellom. 

Et veldig godt alternativ for barn (og voksne) som kan bli litt kresne og lei av brødmat innimellom :-)

Variasjon. En litt artigere kveldsmat enn de vanlige brødskivene kanskje?

Variasjon. En litt artigere kveldsmat enn de vanlige brødskivene kanskje?

Hverdagsvafler - 2 porsjoner/3-4 plater

INGREDIENSER

2 egg
80 gram sammalt mel - jeg bruker ofte en blanding av havremel og fint, sammalt spelt/hvete
80 gram kesam eller cottage cheese
20 gram sukker/sukrin gold eller tilsvarende (kan fint utelates)
1 ts bakepulver
Litt kardemomme
0,5 dl melk (evt. vann)

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og kesam/cottage cheese. Bruker du cottage cheese vil jeg anbefale å bruke en stavmikser så du slipper klumper i røra

  • Bland i melet litt etter litt og deretter resten av de tørre ingrediensene

  • Til slutt har du i melk i røra til den får en passe tykk konsistens

  • La alt svelle i noen minutter før du steiker

  • Server vaflene lunkne og nystekte

Pålegg. Grove vafler kan ha både søtt og salt pålegg.

Pålegg. Grove vafler kan ha både søtt og salt pålegg.

Med vafler er det mange muligheter for variasjon. Søtning er ikke nødvendig, men du kan også variere med most banan eller honning.

Type mel kan varieres etter hva du har i kjøkkenskapet, men bruk gjerne sammalt mel, så er fiber- og næringsinnholdet på topp. Å raspe ei gulrot oppi røra er heller ikke verst!

Jeg hadde litt rømme og syltetøy på vaflene. Du kan fint bruke "vanlig" pålegg også, men da ville jeg kanskje valgt å kutte søtning og kardemomme i røra. Prøv gjerne smøreost med røkelaks og vårløk eller gulost, skinke og paprika :-)


Frokostlapper med bare tre ingredienser

Innimellom får jeg fullstendig dilla på lapper. 

Disse lappene passer for de fleste. De er glutenfrie (så sant du velger glutenfrie havregryn), sukkerfrie og har godt med mettende proteiner og langsomme karbohydrater.

For å spare tid på morgenen lager jeg ferdig røra på kvelden og setter klar i kjøleskapet. Steikinga er fort gjort dagen etter.

frokostlapper

Frokostlapper - 3 lapper, 1 porsjon

INGREDIENSER

3 ss (30 gram) havregryn (eller erstatt noe med havremel)
2 ss (60 gram) cottage cheese
1 egg

Rosiner
Kanel
Eplebiter/eplerasp

FREMGANGSMÅTE

  • Bland de tre hovedingrediensene til ei tykk røre. Hvis du vil ha røra glatt kjører du alt sammen jevnt med en stavmikser eller tilsvarende, men det er slettes ikke nødvendig
  • Ha så i det fyllet du ønsker. Jeg er veldig glad i rosiner, så det er et fast innslag i frokostlappene mine. Eplerasp og kanel er også kjempegodt og gjør lappene saftigere og søtere
  • Stek på middel varme til begge sidene har fått farge
frokostlapper

Veldig gode med syltetøy ;-)

Lettvinte havrekjeks

Jeg har lenge hatt lyst til å lage meg noen skikkelig gode kjeks, og fant noen fristende havrekjeks her for en stund tilbake.

Jeg har trikset litt med oppskriften for å gjøre kjeksene noe magrere og med mindre sukker.

Disse kjeksene er raske å lage og kan fint brukes som kveldskos på en helt vanlig onsdag.

Lettvinte havrekjeks - ca. 10 stk

INGREDIENSER

50 gram mykt smør
50 gram kesam eller mager kesam
0,5 dl sukker
0,5 dl sukrin gold eller mer sukker
1 ts vaniljepulver (kan utelates)
3,5 dl havregryn
1,5 dl valgfritt mel (jeg brukte spelt)
1 egg
1 dl hakkede valnøtter
0,5 dl rosiner

FREMGANGSMÅTE

Sett ovnen på 180 grader og bland alle ingrediensene godt sammen mens ovnen blir varm. Jeg formet 10 mer eller mindre runde, flate kjeks som stekte i 18 minutter midt i ovnen.

Lager du kjeksene mindre trenger de nok noe kortere steketid. Følg med, når de begynner å få farge er de ferdige.

Varier kjeksene etter eget ønske. Du kan bruke andre nøtter, erstatte rosiner med sjokolade eller tørkede bær og teste ulike meltyper.

Slå deg løs og bruk fantasien.

De smaker i hvert fall helt fortreffelig, både med brunost, litt smør eller akkurat som de er!


Tunfisksalat til hverdags

Man skal ikke tulle for mye med gode tradisjoner. Mamma sin tunfisksalat er en klassiker som har blitt servert på alle koldtbord som noen gang har blitt laget i heimen, og det med god grunn. Til hverdags kan det likevel være greit å ha en litt sunnere variant, så kan orginalen spares til festdager.

I denne oppskriften er mye likt som den opprinnelige varianten, men rømme har blitt byttet ut med gresk yoghurt, majones delvis erstattet med avokado og vanlig makaroni byttet ut med fullkornsmakaroni. Dette gir mer protein, fiber og sunt fett og gjør også salaten til et godt alternativ for revmatikere. Også en super måte å få i seg mer fisk på!

Ikke vær skeptisk til avokadoen før du har prøvd, den gir salaten en god konsistens!

Tunfisksalat

2 bokser tunfisk, avrent (jeg brukte tunfisk i olje, men andre varianter funker også)
¼ løk, finhakket
2-3 ss gresk yoghurt (mager eller vanlig)
1-2 ss majones
1 most avokado
Fullkornsmakaroni (jeg brukte ca 150 gram tørrvare)
Salt og pepper etter smak

Kok makaroni, la den renne av og vent til den blir kald. Bland makaronien sammen med de andre ingrediensene og så er salaten ferdig, enkelt og greit! Den holder seg minst 4 dager i kjøleskap, men dette er en relativt stor porsjon så hvis du ikke har noen til å hjelpe deg å spise den opp kan du fint halvere oppskriften.

Tunfisksalaten er veldig god på ei skive brød eller bare som den er, gjerne med noe grønt til!