Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Derfor er brød- og kornprodukter en viktig del av kostholdet

Jeg har skrevet et innlegg for Sørlandsbadet trening som handlet om brød- og kornprodukter i kostholdet.

Jeg deler her innlegget i en litt forkortet versjon.

rundstykker

Brød, knekkebrød, frokostblandinger, pasta og andre gryn er en viktig del av manges mathverdag. Grove brød- og kornprodukter er også anbefalt som en del av et variert kosthold. 

Friske personer bør få i seg grove kornprodukter tilsvarende 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn hver dag. Eksempler på dette kan være:

  • Fire brødskiver ekstra grovt brød
  • En porsjon frokostblanding av fullkorn og to skiver ekstra grovt brød
  • En porsjon havregrøt og en porsjon fullkornspasta

Det er gode grunner bak anbefalingene om å spise grovt.

Grove brød- og kornprodukter er en viktig fiberkilde, som igjen hjelper fordøyelsen, gir lengre metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukker.

Et tilstrekkelig fiberinntak bidrar også til å redusere risikoen for tykk- og endetarmskreft, hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og overvekt. 

Grove kornprodukter inneholder i tillegg mer vitaminer og mineraler enn fine, blant annet flere B-vitaminer, kalium og jern.

Å velge grovt er enkelt når det kommer til pasta, ris og andre middagsalternativer, som ofte er tydelig merket med fullkorn. Brød kan imidlertid se grovt ut og være like næringsfattig som loff.

Det er her brødskala og grovhetsprosent kommer inn i bildet. Brødskalaen har dukket opp på de fleste brød  og knekkebrød de siste årene, for å gjøre det enklere for oss som forbrukere å velge et sunt og grovt alternativ. 

Brødskalaen kan likevel være en luring. Et brød som kalles grovt, med tre av fire markerte felter på brødskalen, er 50-75 % grovt.

Dette betyr at et brød bakt med 51 % grove ingredienser faller i denne kategorien, selv om det i praksis bare er halvgrovt.

Mange brød i grovt-kategorien ligger mellom 50 og 60 %, og derfor er det lurt å se på den oppgitte grovhetsprosenten på etiketten før du velger. Kjøp gjerne et ekstra grovt brød med opp mot 100 % grove ingredienser.

Baker du brød selv er det en høy andel sammalt mel (fullkornsmel), kli og helkorn som gjør brødet grovt, uavhengig om kornsorten er rug, havre, hvete, spelt eller bygg.

At melet er sammalt betyr at hele kornet er med, i motsetning til det fine melet hvor stort sett bare kjernen brukes og mye fiber og næringsstoffer går tapt. Selv om melet er sammalt kan det også være finmalt.

Et finmalt mel har bedre bindeevne enn grovmalt, som gjør at baksten hever lettere og henger bedre sammen. Dette gir brød som er sunne og grove, men likevel luftige og gode.

Det å velge sunt og grovt krever altså en ekstra titt på brød, mel og pastaskruer i butikkhyllene, men ikke stort mer enn det. Det gir helsefordeler å bytte fine kornprodukter med grove, og de aller fleste kan og bør inkludere grove brød- og kornprodukter i hverdagen med god samvittighet.


Kilder og bilder:
Helsedirektoratet
Opplysningskontoret for brød og korn

Litt sunnere sjokoladekake

Denne uka har jeg kost meg masse med sjokoladekake, opptil flere ganger. 

Jeg skal ikke kalle kaka direkte sunn, men absolutt en god del sunnere og magrere enn de fleste andre sjokoladekaker. Likevel er den kjempegod!

Kaka er uten smør og har relativt lite sukker, men er saftig og mektig. Cottage cheesen hjelper godt på metthetsfølelsen, så jeg tipper du er rimelig fornøyd etter et stykke :-)

sjokoladekake-ovenfra-web.jpg

Sjokoladekake

INGREDIENSER

3 egg
1 dl sukker og 1 dl sukrin gold (eller prøv deg fram med tilsvarende søtning)
1 dl hvetemel
1 dl kakaopulver
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 ts salt
250 gram cottage cheese, jeg brukte mager
2-4 ss sterk kaffe, sitron eller andre smakstilsetninger (valgfritt)

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk egg og sukker/søtning luftig
  • Bland hvetemel, kakao, vaniljesukker, bakepulver og salt sammen før det helles i eggeblandingen og blandes godt
  • Mos cottage cheesen jevn med en stavmikser eller gaffel og bland i kakerøra sammen med smakstilsetningen.

Ha røra i ei rund kakeform og stek på 200 grader i 20-25 minutter.

Min form er omtrent 24 cm i diameter og gir ei lav kake. Ønsker du ei høyere kake kan du forsøke ei mindre form og heller prøve deg fram ift. steketid.

Stikk en gaffel, kniv eller strikkepinne (!) ned i midten av kaka for å se om den nærmer seg gjennomstekt. Den kan gjerne være litt fuktig i midten.

sjokoladekake-1-web.jpg

Dekorer kaka med et melisdryss eller bruk glasur. Jeg måtte teste begge deler. Til glasur brukte jeg smøreosten Philadelphia melkesjokolade, og det funka som bare det, men lag gjerne din egen :-)


Fargerik søtpotetsuppe med bacon

Suppe er det perfekte middagsalternativ, og denne med søtpotet er verdt å prøve. 

Søtpotet er kjempegodt i suppe, og med litt ingefær og chili i tillegg blir den litt mer spennende i smaken.

Topp suppa med litt salt bacon eller spekeskinke, og du får garantert høre masse "mmmmm"-ing rundt middagsbordet!

Søtpotetsuppe - 2 porsjoner

INGREDIENSER

Ca. 400 gram søtpotet kuttet i biter
2 dl kokosmelk, vanlig eller mager
Ca. 2 dl vann
2 finhakka hvitløksfedd
0,5 finhakka chili eller litt chilipulver
Ca. 1 ss konsentrert kyllingfond eller en buljongterning
Litt revet ingefær, ca 1 ts.
Salt og pepper

Bacon eller spekeskinke

FREMGANGSMÅTE

  • Ha søtpotet, hvitløk, chili og ingefær i ei gryte sammen med kokosmelk og kyllingfond
  • Fyll på med vann så det såvidt dekker søtpotetbitene og kok opp
  • La stå å småputre til søtpotetbitene er møre, omtrent 15-20 minutter. Jo mindre biter jo kortere putretid

Når bitene er møre bruker du en stavmikser og moser til en jevn suppe. Smak til med salt, pepper og ev. mer fond.

Hvis du syns suppa blir for tykk kan du også tilsette mer vann.

Stek litt bacon eller spekeskinke som du serverer sammen med suppa, og ha gjerne noe godt brød eller flatbrød til.

Ei skikkelig fargerik suppe som gjør seg godt på middagsbordet :-)


Frokostblanding med kakao, gresskarkjerner og pistasj

Dette er en frokostblanding med gode smaker. En fin variasjon til havregrøten eller brødskivene på morgenen.

Hvis du helst vil bruke andre nøtter eller frø, kan du selvfølgelig det - bruk oppskriften veiledende :-)

Frokostblanding med kakao, gresskarkjerner og pistasj - et stekebrett

INGREDIENSER

200 gram havregryn
50 gram gresskarkjerner
50 gram pistasjnøtter
50 gram valnøtter
1 ss kakao (gir en diskret kakaosmak - bruk gjerne mer)
Ei klype salt

1 ss smør, margarin eller olje
1 ss akasiehonning eller annen søtning
0,5 dl vann

FREMGANGSMÅTE

  • Hakk opp nøtter og frø og bland alt det tørre bortsett fra søtning
  • Smelt smør sammen med honning, annen søtning og vann i en kjele
  • Bland det våte godt med det tørre og spre utover et stekebrett

Stek på 150 grader midt i ovnen i ca. 30 minutter til du ser fargen har blitt mørkere.

Rør litt rundt i blandingen ei gang eller to underveis om du kan. Avkjøl og oppbevar i tett boks.

Tørket frukt og annet stæsj gjør frokostblandinga litt mer spennende både i smak og utseende. Kokos og aprikos kan varmt anbefales!


Ekstra grove rundstykker med kli

Bruk ettermiddagen til å lage rundstykker, og kveldsmaten blir dagens høydepunkt. Jeg lover!

Det er ikke alltid så lett å bake med store deler grovt mel, det kan gjøre baksten tyngre og mindre luftig.

I denne oppskriften bruker jeg halvparten siktet hvetemel, men likevel er rundstykkene ekstra grove.

Dette er mulig blant annet ved å bruke kli. Kli gjør baksten grovere og øker fiber- og næringsinnholdet.

Hvis du lurer på hvor grov bakst du får av oppskriftene du bruker, kan du enkelt sjekke med brødskala-kalkulatoren her.

ekstra grove rundstykker med kli

Ekstra grove rundstykker med kli - 16 stk

INGREDIENSER

250 gram siktet hvetemel
250 gram sammalt spelt (eller annet grovt mel)
40 gram kruskakli (hvetekli)
1 pose tørrgjær
1 ts salt
2 ts sukker
3 ss rapsolje
3,5 dl vann (30-37 grader)

Eventuelt 1 egg og litt frø til pensling og pynt.

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle de tørre ingrediensene og oljen
  • Ha i store deler av vannet, men hold igjen 0,5 dl og vurder om du trenger resten av væsken - deigen skal ikke være tørr, men heller ikke for klissete
  • Elt deigen godt med en kjøkkenmaskin, minst 10 minutter.

Sett deigen til heving under plast eller lokk et lunt sted i en times tid, til du ser den har hevet godt. 

Ha så deigen på et bakeunderlag og del i 16 emner. Rull til rundstykker, sett dem på et stekebrett og la heve i nye 30-60 minutter under plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle.

Pensle med pisket egg og strø over frø hvis du vil. Stek midt i ovnen på 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

ekstra grove rundstykker med kli

Håper det smaker!


Supergod smoothie med banan, kakao og peanøtt

Kall det milkshake, dessert eller smoothie. Godt er det uansett!

Og selv om den smaker dessert, er den absolutt innafor som en liten lunsj, en god og mettede frokost eller en søt avslutning på dagen.

Bare husk å fryse ned banan på forhånd.

peanøttsmoothie peanøtt banan kakao

Banan- og peanøttsmoothie - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 frossen banan i biter
1 snau ss peanøttsmør
1 strøken ss kakaopulver (eller smak til med mer)
1-2 dl melk
Ev. noen få nøtter til pynt

FREMGANGSMÅTE

  • Kjør alt utenom nøttene sammen i en blender, kjøkkenmaskin eller med stavmikser.

  • Ha i melk etter hvor tykk eller tynn du ønsker smoothien. Jeg spiste med skje og brukte rundt en 1 dl melk.

  • Ha over i glass eller skål, og strø over noen nøtter til slutt

peanøttsmoothie peanøtt banan kakao cashenøtter

Kaldt, godt og mettende i varmen. Håper det smaker :-)


Tacosalat - hverdagsvarianten av taco

Tacosalat er en fin hverdagsvariant av den vanlige fredagstacoen.

Det eneste som skiller denne salaten fra vanlig taco er mangelen på lefse eller skjell. Isteden er det heller mer grønnsaker.

Velg gjerne også karbonadedeig framfor kjøttdeig.

Det ekstra mettede fettet i kjøttdeigen har de færreste godt av, og det utgjør faktisk en forskjell i kostholdet å bytte den ut hvis du spiser det regelmessig.

tacosalat-ovenfra-2-for-web.jpg

Jeg har ikke oppgitt mengder i denne oppskriften. Beregn som du pleier når du lager taco, men noe mer grønnsaker og tilbehør.

Tacosalat

INGREDIENSER

Hjertesalat
Ruccola
Cherrytomater
Agurk
Mais
Rødløk
Paprika
Karbonadedeig m/tacokrydder
Revet ost

Lettrømme
Tomatsalsa
Guacamole av avokado, sitronsaft og hvitløk

FREMGANGSMÅTE

Kutt opp grønnsaker først og lag guacamolen. Guacamole lages enkelt ved å mose avokado, ha i et-to fedd hakka hvitløk og litt sitronsaft, salt og pepper.

Stek så karbonadedeig med tacokrydder og ta fram resten av det ferdige tilbehøret.

Lag gjerne tomatsalsa selv hvis du vil det - jeg brukte ferdig.

Vips så er middagen klar!

tacosalat-2-for-web.jpg

Veldig enkel og kjapplagd middag, som også er sunn, god og gir en følelse av helg midt i uka :-)


Havrelapper - lapper med supermatvarene egg og havre

Det er veldig enkelt å lage noen skikkelig sunne og gode lapper. Samtidig er de litt mer stas å spise enn et par kjedelige brødskiver.

Derfor blir det ofte lagd lapper på mitt kjøkken.

I bunn og grunn trenger du bare to ingredienser, egg og mel, så tilsetter du vann eller melk til røra får passe konsistens.

Jeg bruker ofte havremel når jeg lager lapper. Havre og egg er to av mine favoritter når det kommer til anvendelige, sunne og gode matvarer.

Kombinasjonen av næringsstoffer i disse to også en vinner.

I egg får du masse gode proteiner, en mengde ulike vitaminer og mineraler og en god slump sunt, umetta fett.

Egg har tidligere hatt dårlig rykte på seg med tanke på kolesterol-innholdet, men med mindre du allerede har et veldig høyt kolesterol er ikke egg noe du trenger å være spesielt forsiktig med.

Fargerikt. Egg fra en salig blanding av Pål sine høner.

Fargerikt. Egg fra en salig blanding av Pål sine høner.

Du får imidlertid minimalt med karbohydrater fra egg, og ingenting fiber.

Her kommer havren inn i bildet. Den har masse fiber, langsomme karbohydrater og også noe sunt fett og protein.

På toppen av det hele får du kolesterol- og hjertevennlige betaglukaner. Lurer du på hva betaglukaner er, så kan du lese mer på her på bramat.no.

Kort fortalt; lapper er bra for deg ;-)


Havrelapper - 4-5 stk

INGREDIENSER

2 egg
4 ss havremel
1/2 ts bakepulver (hvis du ønsker lappene luftigere, kan utelates)
Melk eller vann til passe konsistens

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og væske

  • Ha i bakepulver og mel litt etter litt mens du pisker/rører godt

  • La gjerne røra svelle 10-15 minutter hvis du har tid

  • Stek på middels varme

Deilig lunsj. Havrelapper med margarin og rørte bringebær.

Deilig lunsj. Havrelapper med margarin og rørte bringebær.

Jeg pleier å ha litt sukker eller søtning i røra når jeg spiser lappene med bær, eller ei lita klype salt når jeg spiser dem med vanlig pålegg.

Prøv deg gjerne fram med cottage cheese. kesam, yoghurt, hakkede nøtter, nøttemel, gulrot- eller eplerasp i røra. Det meste kan brukes, og det blir nesten godt uansett.