Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Kokosboller med eller uten sukker

Jeg er veldig glad i kokosboller, hele året!

De har kanskje ikke så mye med jul å gjøre, men for meg det har blitt en slags tradisjon å lage kokosboller før jul.

Disse kokosbollene ble lagd uten bunn, men bunn gir den fordelen at bollene blir litt enklere å spise. Samtidig blir det mindre søl når sjokolade og kokos skal på.

Har du noen tynne kjeks kan de brukes til bunn. Alternativt kan du kjevle ut og steke marsipan eller kransekakedeig.

Marsipanbunn har jeg testet, og det ble skikkelig snadder!

Selve kokosbollene er nokså magre sammenlignet med mye annet av julebakst og -godteri - i tilfelle du skulle trenge enda en grunn til å lage dem ;-)

kokos1forweb.jpg

Kokosboller - ca. 20 stykker

INGREDIENSER

2 eggehviter
½ dl melis (sukrinmelis hvis du ønsker sukkerfritt)
½ ss vaniljesukker eller ei klype vaniljepulver
3 plater gelatin

100 gram sjokolade
15 gram kokosolje eller delfiafett (ikke helt nødvendig, men sjokoladen blir litt enklere å jobbe med)
½-1 pose kokosmasse

FREMGANGSMÅTE

  • Legg gelatinplatene i bløt i litt kaldt vann
  • Pisk eggehvitene stive og tilsett melis og vaniljesukker litt etter litt mens vispen går på høy hastighet
  • Klem vannet av gelatinen og la den smelte i vannbad
  • Tilsett så gelatin i en tynn stråle i eggehviteblandingen mens du pisker godt


Fyll blandingen i en sprøytepose og strø godt med kokos på et bakepapir (eller bruk kjeks/bunn) og sprøyt ut passelige boller. Sett dem så kaldt i minst en time.

Smelt sjokolade og kokosolje i vannbad før du lar det avkjøle og tykne litt. 

Løft opp en og en kokosbolle med en gaffel og hell over sjokolade med ei skje. La sjokoladen renne av litt før du setter kokosbollene tilbake på bakepapiret. 

Pass på at det er nok kokos under hvis du ikke har kjeksbunn. Dryss kokos over sjokoladen før den stivner eller bruk kakestrø o.l. 

Sett kokosbollene kaldt til sjokoladen stivner.

kokos3forweb.jpg

Oppbevar kokosbollene i en boks i kjøleskapet, kjelleren eller et annet kaldt rom så ikke sjokoladen smelter.


Byggrynskrem med nydelig bringebærsaus

Har du litt byggryn eller byggrynsgrøt til overs etter en middag, så bør du teste byggrynskrem til dessert!

Oppå byggrynskremen bruker du en nydelig god bringebærsaus. Jeg kan i aller høyeste grad anbefale den bringebærsausen jeg har fått servert sammen med riskremen på julaften i alle år, og som du finner oppskriften på om du leser videre :-)

Den kan også serveres til is og andre desserter.

Men først oppskrift på byggrynskremen!

Byggrynskrem - 4 porsjoner

INGREDIENSER

1 dl byggryn
3 dl kremfløte
2 ts sukker (eller surkin gold)
1 ts vaniljesukker eller et par dryss med vaniljepulver

FREMGANGSMÅTE

  • Legg byggrynene i bløt natten over

  • Kok opp grynene i nytt vann og la koke i minst 45 minutter

  • Hell av kokevannet og la grynene avkjøle. Hvis du lager grøt så følger du denne framgangsmåten, men la også grøten koke 45 minutter for å få ekstra møre gryn.

  • Pisk fløte, sukker og vaniljesukker til krem og bland i grynene til slutt.

Et godt tips er å mose byggryn med stavmikser før de blir blandet i kremen for å få en litt finere konsistens. Det gjør også fargen hvitere og mer som riskrem enn med hele gryn.

Den røde sausen kan du lage mens byggrynene koker eller dagen før hvis du ønsker det. Den bør være kald når du har den over byggrynskremen, så beregn god tid til avkjøling.

Bringebærsaus

INGREDIENSER

300 gram frosne eller ferske bringebær
150 gram sukker (eller sukrin gold for sukkerfri variant)
1,5 dl vann
Ev. litt sitronsaft
Ev. 1 ss maisenna eller potetmel rørt ut i 2 ss vann

Dersom du bruker sukrin gold her kan jeg nesten garantere at det ikke vil merkes på smaken at bringebærsausen er sukkerfri.

FREMGANGSMÅTE

  • Kok opp vann og sukker/søtning, og ha i bringebærene

  • Når bringebærene (de frosne) er myke kan du sile blandingen gjennom et dørslag for å unngå frø i sausen. La stå til sausen har rent godt av. Bruk ei skje til å vende om på bringebærene så du får med deg all saften, og skrap godt av undersiden av dørslaget

  • Smak gjerne til med litt sitronsaft. Avkjøl.

Sausen vil tykne noe når det blir kald, men hvis du vil ha sausen tykkere så kan du ha den tilbake i gryta og koke opp med litt maizenna eller potetmel.

Klar til bruk på julens desserter :-)

Lomper med avokado, kjøttpålegg og grønt

Ny lunsjdille på gang; lomper med pålegg!

Dette kan være et godt tips når man trenger litt variasjon til brødmaten. Jeg er jo en fullkorns-pådriver, men fullkornslomper har jeg ennå ikke funnet.

Enn så lenge blir det vanlige potetlomper eller varianter med spelt eller havre.

lomper

Du kan bruke det du vil av pålegg, men på mine lomper hadde jeg:

Avokado eller guacamole (laget av en most avokado, et finhakka hvitløksfedd og litt sitronsaft)
Kjøttpålegg (røkt kalkunpålegg i dette tilfellet)
Litt majones
Ruccola
Paprika

Jeg syns det lettere å ha en del grønt på lomper og wraps enn på brødskiver og knekkebrød.

Det er nok litt av gammel vane og litt fordi lomper og wraps kan brettes og rulles så ikke alt det grønne på toppen faller av.

I hvert fall hjelper denne lunsjen meg å få opp grønt-inntaket i løpet av dagen, og det liker vi :-)

Skogsbær- og kirsebærpai med eller uten sukker

I dag har jeg noe skikkelig snadder å dele med dere - skogsbærpai!

Jeg kom over denne bærpai-oppskriften her om dagen, og den frista så voldsomt at den måtte testes ut.

Jeg gjorde noen endringer slik at paien ble både sukkerfri og fullkorn, uten at den ble noe mindre god av den grunn!

En super dessert for alle som vil spise godt med god samvittighet :-)

bærpai-web.jpg

Skogsbærpai

INGREDIENSER

BUNN

3 dl fullkornshvetemel
1 dl havremel
4 ts sukrin gold, sukker eller annen søtning
2 ts tørrgjær
1-1,5 dl melk
2 ss smør, smelta

BÆRFYLL

6 dl bær av eget ønske. Jeg brukte 4 dl fryst skogsbærblanding og 2 dl (en boks) hermetiske kirsebær.
1 ss maizenna eller potetmel
5 ss sukrin gold

Jeg brukte ei paiform på 24 cm i diameter.

FREMGANGSMÅTE

  • Bland ingrediensene til bunnen og la den stå å hvile i 20 minutter
  • I mellomtiden blander du ingrediensene til fyllet
  • Trykk bunnen ut i ei paiform og prikk med gaffel
  • Hell over bærblandingen og fordel fint over bunnen

Stek paien på nederste rille i ovnen på 180 grader i ca. 40 minutter, til du ser kantene begynner å få litt farge og den er gjennomstekt.

Spis paien lunken, enten som den er eller sammen med litt vaniljekesam eller vaniljeis! :-)


Fargerik lunsjsalat

Det er ingen fasit på salat, og du kan ha i det du har lyst på.

Jeg deler den salaten jeg hadde til lunsj i går. Kanskje den kan gi litt inspirasjon til å innføre salatmåltider oftere.

Jeg må innrømme at salatene mine sjeldent har så mange ingredienser som dette. Men det var stas med de fine fargene ;-)

Kutt gjerne opp det dobbelte av det du trenger til en porsjon, så har du nok til to dager. Det sparer masse tid og det blir litt mindre tiltak å få i seg grønnsaker i hverdagen.

I min salat var det drøye 300 gram frukt og grønnsaker, mest grønnsaker. Det tilsvarer tre av de fem om dagen.

Ei gulrot og en klementin i tillegg så er dagens kvote fylt opp. Stjerne i boka hvis du får i deg enda mer!

Fargerik lunsjsalat

Noen blader hjertesalat
En neve cherrytomater
En bit agurk
1/2 avokado
Litt rødløk
Noen sukkererter
Litt snackspaprika
En bit sharonfrukt
1 egg
Noen cashewnøtter

Dressing eller olje

Andre gode salatingredienser er fetaost eller andre ostetyper, bønner, linser eller kikerter, fullkornspasta, tunfisk, skinkebiter, eple og utallige andre varianter av frukt og grønnsaker.

Proteinrike ingredienser som egg, fisk, kjøtt (gjerne hvitt), ost og belgvekster holder deg mett lengre, så bruk gjerne noe av det.

Jeg hadde karridressing til salaten, men annen dressing, pesto eller en god olje fungerer like fint :-)


Nok frukt og grønt - hvorfor og hvordan?

Mange ønsker å ha et sunnere kosthold, men hvor man skal begynne?

I jungelen av kostholdstips er det enkelte ting som aldri går av moten: frukt og grønt, fisk og fullkorn.

De fleste vet at frukt og grønt er sunt, og mange har også hørt om «5 om dagen» som er en av Helsedirektoratets anbefalinger.

Men hvorfor skal du egentlig spise 5 om dagen?

Fordi nok frukt og grønt gir deg:

  • En betydelig mindre risiko for flere alvorlige sykdommer, blant annet diabetes type 2, hjertesykdom og kreft
  • Et bedre immunsystem
  • Mer fiber og bedre fordøyelse
  • Mer energi

Å spise 5 om dagen tilsvarer to porsjoner frukt og bær og tre porsjoner grønnsaker. Dette tilsammen minst 500 gram. 

De færreste har bry til å veie det de spiser, men en håndfull er et godt øyemål på hvordan en porsjon ser ut. 

Bilde fra 5omdagen.com

Bilde fra 5omdagen.com

Hvordan får vi i oss 5 om dagen?

Her er mine tips til å øke inntaket av frukt og grønt:

FROKOST
Bruk avokado som pålegg, ha noen paprikaringer på osteskiva, litt agurk på leverposteien eller noen bær i frokostblandinga eller yoghurten.

Dere som har fryktelig dårlig tid på morgenen: Planlegg! Å ha litt grønnsaker ferdig oppkuttet i kjøleskapet sparer tid på morgenen. Hvis du ikke rekker frokost er et eple i hånda på vei til jobb mye bedre enn ingenting.

LUNSJ
Hvis du er på jobb er du kanskje så heldig at du har salatbar tilgjengelig, eller at arbeidsplassen tilbyr gratis frukt og grønnsaker. Benytt deg av det som er tilgjengelig.

En salat kan mette minst like godt som 2-3 brødskiver så lenge du har oppi en god proteinkilde, for eksempel kylling, tunfisk, egg eller bønner.

Dersom du spiser medbrakt matpakke er det lite ekstra bryderi å ta med ei gulrot eller noen småtomater i tillegg.

Bilde fra frukt.no

Bilde fra frukt.no

MIDDAG
Kanskje det måltidet flest er flinke til å få i seg grønnsaker, men det gjelder ikke alle.

Potet regnes ikke blant de 5 om dagen, selv om den er en grønnsak. Det er ingenting galt i å spise poteter, men bruk andre grønnsaker i tillegg.

Kokt brokkoli eller blomkål, stappe av søtpotet, ovnsbakte rotgrønnsaker, en salat, wok eller noen ekstra grønnsaker i pastasausen eller gryteretten er fine alternativer.

Lur inn grønnsaker der du kan.

KVELDSMAT
Her kan du bruke de samme tipsene som til frokost, eller for eksempel lage deg en smoothie med frukt, grønt og bær.

MELLOMMÅLTID
Bruk frukt, grønt og bær som mellommåltid gjennom dagen, enten alene eller sammen med for eksempel nøtter hvis du trenger noe som metter litt mer. 

HUSK
Skriv inn frukt og grønnsaker i handlelista. Handle inn, legg på kjøkkenbenken eller et sted i kjøleskapet der det ikke blir oversett.

Kutt opp og skrell ferdig så det er enkelt å ta i forbifarten eller når man er litt småsulten. Agurk, gulrot, kålrot osv. kan legges oppkuttet i kaldt vann, og det holder seg godt i løpet av dagen.

Etter hvert blir de små valgene i hverdagen til gode vaner, som gir bedre helse :-)


Kakaotid

Høsten har kommet for fullt. Mørke kvelder, plaskende regn, ulende vind..og noe varmt i koppen. Jeg fikk så voldsomt lyst på kakao her en kveld, og måtte teste om det gjorde nytten å lage en sukkerfri variant. Det gjorde det!

Kakao
2 kopper

4,5 dl melk
6 ts kakaopulver
4-5 ts sukrin gold
En god dæsj vaniljepulver hvis du vil ha en litt rundere smak

Vaniljepulver er oppmalt vaniljestang som kjøpes på helsekosten. Du kan også bruke vaniljeekstrakt, vaniljestang eller vaniljesukker.

Pisk sammen kakaopulver, sukrin gold og melk i ei gryte. Sett gryta på middels varme, smak til med vanilje og ta gryta av plata før kakaoen koker.

Hvor søt og hvor krafitig du liker kakaoen er en smakssak. Denne varianten er nokså mektig og søt, så prøv deg gjerne fram med mindre kakaopulver og søtning, eller ha i mer melk.

Kos deg i ruskeværet :)

Quesadilla

Det er fredag og endelig skal man spise litt ekstra god mat og virkelig sette standarden for ei trivelig helg. Selv om jeg vet mannen er uenig, så syns jeg det blir for ofte å spise taco hver fredag eller lørdag. Quesadilla har blitt et godt kompromiss for litt variasjon, og denne varianten som nesten er en krysning mellom taco og pizza passer perfekt i helga.

Til quesadilla bruker jeg fullkornslefser. Jeg har ikke vært så fan av disse lefsene til taco, men til quesadilla fungerer de bra og dominerer ikke smaken. Dette gjør jo også at maten blir hakket sunnere og holder deg mett lenger. Med tomatbasert salsa, guacamole, litt rømme og salat til blir denne middagen slettes ikke usunn til helg å være :)

Quesadilla
2 porsjoner

4 fullkornslefser
2 mozzarella (eller vanlig gulost hvis du foretrekker det)
½ rødløk
Pizzasaus
Litt spekeskinke (kan sløyfes eller erstattes med annet kjøtt)

Tilbehør

Guacamole
Salsa
Lett rømme
Salat og evt. dressing

Lefsene skal brettes i en halvsirkel, så pass på å bare legge fyll på den ene halvdelen. Smør på pizzasaus, legg på biter av rødløk, mozzarella og spekeskinke og brett den andre halvdelen over. Stek i stekepanne til lefsene har fått farge og osten er smeltet, noen få minutter på hver side er nok. Du får plass til to lefser i panna om gangen, men hvis du vil ha flere ferdige samtidig kan du fint bruke stekeovnen å få plass til flere på et brett.

Guacamolen lager du enkelt av en most avokado, et fedd finhakka hvitløk og litt sitronsaft. Bruk litt krydder hvis du vil ha mer smak. 

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å lage salsaen selv heller, men her har jeg kjøpt en ferdigvariant. Jeg glemte å legge salsaen på tallerkenen før jeg tok bilder, men den ble med etterpå :)

Kjempegod og overraskende rask fredagsmat som garantert faller i smak. God helg!