Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Ekte sørlandskomper

En av mine favorittmiddager er komper - skikkelige sørlandskomper! 

Komper er ikke spesielt sunt, dessverre. Blant annet inneholder de en god del salt og ingen grønnsaker foruten potet.

Til gjengjeld er det såpass godt med kompe at det ville vært en skam å ikke unne seg det innimellom! 

Det er også mulig å gjøre kompene sunnere hvis man vil. Ved å for eksempel servere grønnsaker ved siden av, vil du med en gang få et sunnere måltid.

Hvetemel kan også enkelt byttes ut for å gjøre kompene glutenfrie. Jeg har prøvd havremel i kompene mine, og det ødelegger absolutt ingenting for den gode smaken.

Havre er naturlig glutenfritt men kan likevel bli forurenset av kornsorter med gluten under behandling og pakking. Velg derfor havre som er merket glutenfri hvis du lager disse kompene til noen med cøliaki.

kompe

Komper - 4 stk, nok til 2 glupske voksne

INGREDIENSER

1,5 kg poteter (avhengig av hvor mye vann det er i dem - dette var nypoteter med mye vann)
Mel, begynn med 0,5-1 dl
1-2 ts salt
Lettsaltet sideflesk
Timian

Dersom du lager komper til flere så ganger du opp potetmengden og prøver deg fram med hvor mye mel og salt du trenger

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell potetene, kutt dem i biter og kjør dem gjennom ei kjøttkvern eller bruk en foodprosessor med kutteskiver. Jeg brukte foodprosessor, halvparten av potetene om gangen. Konsistensen skal være helt finhakket/most

  • Vri vannet av de oppmalte potetene. Jeg brukte et gammelt kjøkkenhåndkle og vrei et par håndfuller med poteter om gangen. Vri godt 4-5 ganger. Det er viktig å få en del vann ut av potetene slik at man kan være sparsom med melet. For mye mel gjør kompene "tyngre" og mer kompakte

  • Når potetene er vridd tilsetter du saltet og litt mel av gangen til konsistensen blir slik at deigen henger godt sammen

  • Ta en god håndfull deig, putt oppi noen terninger med lettsaltet sideflesk og form til en rund ball

Ha kompene forsiktig ned i ei gryte med kokende vann. Bruk rikelig med timian i vannet.

La kompene koke forsiktig/trekke i 1 - 1,5 time.

Så er det bare å hive innpå!

Smør er det eneste tilbehøret som gjelder på min tallerken, men her er det flere ulike tradisjoner ute og går. Bruk det du er vant med og liker.
Vel bekomme!


Fiskemiddag?

De fleste kan ha godt av å spise mer fisk, og revmatikere eller andre med mye betennelse i kroppen kan i tillegg få en ekstra betennelsesdempende effekt av omega 3 fra fisk. For friske personer anbefales det av Helsedirektoratet å spise fiskemiddag to-tre ganger i uka, noe som tilsvarer mellom 300 og 450 gram, der 200 bør være fra fet fisk som makrell, laks, ørret eller sild.
Dette er ikke alltid like lett, spesielt hvis man ikke er vant til å spise så mye fisk.

Det krever egentlig ikke all verdens å legge inn en ekstra fiskemiddag i uka, men det må bli en vane. Det kan være enkelt å velge kjøtt, egg eller kyllingfilet til middag, og plutselig har uka gått uten en eneste fiskerett på tallerkenen.

Jeg syns det funker å ha et par gode (og enkle) fiskeoppskrifter å gå ut ifra. Det skal lite til å forandre litt og plutselig få en helt ny rett, avhengig av hva som er tilgjengelig av tilbehør i kjøleskapet.

Jeg tenkte å dele ei oppskrift som jeg bruker mye, og som er inspirert av en torskerett på Trines matblogg.

Ovnsbakt torsk med paprikasmør, blomkålstappe og brokkoli
(2 porsjoner)

350-400 gram lettsaltet torskefilet
Litt salt og pepper

1 potet
½ blomkålhode
Et fedd hvitløk
Litt melk
1 ss smør
Litt salt

1 ss smør
½  ts paprikapulver
Litt chili
1 sjalottløk
Litt sitronsaft
Spekeskinke

Brokkoli eller andre grønne saker

Sett ovnen på 200 grader.
Kok potetene og blomkålen sammen med finhakket hvitløk til de er møre og klare til og stappes. Når de er ferdig kokt heller du av vannet, tar oppi smør og litt melk og stapper til du får den konsistensen du vil ha. Smak til med litt salt.

Mens poteter og blomkål koker kan du gjøre klar fisken. Legg den i en ildfast form, dryss over salt og pepper og sett den i ovnen. Etter ti minutter sjekker du om fisken har begynt å flake seg, har den det kan du ta den ut av ovnen. Steketiden avhenger av tykkelse på fiskestykkene, så her må du prøve deg fram. Ikke stek fisken for lenge, da blir den fort tørr.

Mens fisken står i ovnen og godgjør seg kan du smelte smør i en kjele, ha oppi paprikapulver, chili, sjalottløk, sitronsaft og spekeskinke og la det putre et par minutter.

Kok brokkolien et par minutter. Jeg syns den smaker best når den fremdeles gir litt tyggemotstand og har beholdt den klare, grønne fargen.

Det er viktig å beregne så tilbehøret er ferdig til torsken skal ut av ovnen, ellers må du spise kald fisk. Legg eventuelt litt aluminiumsfolie over hvis du ikke har blitt ferdig med tilbehøret.

Denne oppskriften bruker jeg noen ganger som den er, andre ganger bytter jeg blomkål med søtpotet, bytter spekekskinke med bacon eller velger en annen type fisk (på bildene har jeg brukt steinbitfilet). Paprikasmøret kan fint byttes ut med en dæsj pesto hvis du liker det. Det skal ikke være nødvendig å gå lei av det samme tilbehøret ;)


Mettende smoothie med avokado

Smoothie er en frisk og god måte å starte dagen på, spesielt for de som er lei den tørre brødskiva eller har dårlig matlyst på morgenen. Det er også en enkel måte og unngå gluten, melk eller andre allergener.

Det er likevel viktig at smoothien metter litt. Med bare frukt, bær og juice vil det ikke vare lenge før du er sulten igjen. Derfor har jeg brukt avokado og chia-frø i smoothien min. Avokado tilfører ikke så mye smak men derimot en god kremete konsistens og sunt fett som gir bedre metthetsfølelse. Chia-frøene gir også rikelig av både fett, protein og fiber som metter og fyller opp i magen. Dersom du ikke har chia-frø kan du fint bruke havregryn, linfrø eller nøtter. Smoothier er ellers en fin måte å bruke det man har tilgjengelig på.

Min smoothie

En halv banan
En halv avokado
1 dl frosne bringebær
1,5 dl juice (jeg brukte appelsin- og jordbærjuice denne gangen)
1 ss chiafrø

Kjør alt i blenderen, hell det over i et glass og kos deg!