Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Banan- og gulrotkake med fullkorn

Denne kaken ble til når jeg skulle prøve ei oppskrift på “banana bread”, men endte opp med å sløyfe hele greia og heller lage min egen banan- og gulrotkake.

Kaka ble veldig saftig og god, og fungerer like godt i matpakka som hvis man bare har lyst på noe søtt en ettermiddag.

Den ble brukt til begge formål for min del!

Kaka er fullkorn og uten sukker hvis du ønsker det. Jeg prøvde sukrin gold i min variant, i tillegg til bananene som også gir en del søtsmak.

Jo modnere bananer du bruker, desto mer banan- og søtsmak i kaka. Dersom du bruker overmodne bananer vil du antagelig kunne kutte ned en del på sukker/søtning.

Banan- og gulrotkake - 1 brødform

INGREDIENSER

2 bananer
1 gulrot
1 dl sukrin gold eller sukker (eller mindre hvis du bruker overmodne bananer)
4 dl fullkornshvetemel
1 dl gresk yoghurt
1 egg
1 ts salt
½ ts kanel
½ ts kardemomme
1 ts natron
Rosiner (valgfritt)
Hakka valnøtter (valgfritt)

FREMGANGSMÅTE

  • Mos bananene med en gaffel og ha de i en bolle

  • Rasp oppi gulrota og bland i resten av ingrediensene. Ha gjerne i rosiner hvis du liker det

  • Fordel den våte deigen i ei smurt brødform og strø over noen hakka valnøtter

  • Stek i midten av ovnen på 190 grader i 35-40 minutter.

Er du i tvil om kaka er helt ferdig? Stikk en kniv eller tilsvarende nedi, og hvis kniven er bortimot ren når du tar den opp igjen, så er kaka ferdig.

Jeg kommer til å prøve flere varianter av denne kaka. Nøtter eller kokos ser jeg for meg at er kjempegodt oppi. En kryddervariant nærmere jul hadde også gjort seg!


Matvarer for sunnere bakst

I oppskriftene mine bruker jeg innimellom matvarer som er ukjente for noen. Jeg tenkte derfor å presentere noen av disse matvarene, med bruksområde, fordeler og hvor de er å få kjøpt.

Jeg begynner med to produkter, kanskje de to jeg bruker mest når jeg gjør gjærbakst og annet snadder litt sunnere, slik som disse bollene og pannekakene :)

Sukrin Gold

Bilde fra Funksjonell mat

Bilde fra Funksjonell mat

Jeg har tidligere prøvd meg litt frem med ulike sukkererstatninger, men sukrin gold har blitt favoritten. Det finnes flere varianter av sukrin, men jeg syns sukrin gold gir en rundere og bedre smak og den kan også brukes i sammen mengde som sukker, noe som gjør bakeprosessen enklere. Jeg vet mange bruker tagatesse, stevia eller krysningsprodukter mellom stevia og sukrin som sukkererstatning, men jeg synes disse er vanskeligere å dosere i bakst, og passer bedre i drikke, smoothies og deiger/rører hvor man kan slumpe litt og volumet ikke er så viktig. Les mer om de ulike sukkererstatningene i funksjonell mat sin søtstoffguide.

Sukrin gold gir 1 kcal per teskje og passer også fint for diabetikere. Jeg trenger sikkert ikke legge ut som hvorfor man ikke bør ha i seg for mye sukker (det har jeg også såvidt nevnt tidligere), men det er et viktig poeng at revmatikere kan oppleve å reagere med mer smerter og plager ved for høyt sukkerinntak og derfor bør begrense mengden. Da kan sukrin gold være et fint alternativ.

Sukrin gold fåes kjøpt i helsekost eller i velassorterte dagligvarebutikker.

Fibra fullkornshvetemel

Bilde fra Møllerens

Bilde fra Møllerens

Fullkornshvetemel blir mye brukt her i hus og erstatter sikta hvetemel i det aller meste. Dette melet er sammalt, altså blir hele kornet brukt, og melet er derfor mye mer næringsrikt enn sikta mel som stort sett bare inneholder kjernen av kornet. Det betyr at sammalt mel framfor sikta inneholder mer av både fiber, kalsium, jern, magnesium, b-vitaminer og en hel haug av andre næringsstoffer. Det er ikke ett fett hvilket mel man bruker, og det er ikke uten grunn at man sier fine kornprodukter inneholder mye "tomme karbohydrater".

Fibra fullkornshvetemel er i tillegg ekstra finmalt, noe som gjør at man får en veldig myk bakst og ikke ender opp med boller som minner om rundstykker. Dette melet får du i de aller fleste dagligvareforretninger.

Jeg kommer til å skrive om flere produkter etter hvert, men kom gjerne med tips eller gi beskjed hvis noe er uklart :)

Fullkornsboller (nesten) uten sukker

Boller og gjærbakst er kanskje noe av det beste som finnes..og komper.

Jeg prøvde meg på en fullkornsvariant av boller denne gangen, og de ble overraskende gode.

Ikke forvent at de smaker helt likt som vanlige hveteboller, det er tross alt snakk om 100 % fullkorn, men de er ikke så langt unna heller.

nærbolle fjøl.jpg

Disse passer ypperlige for de som skal/vil ha lite eller ingenting sukker og hvitt mel. Metter godt gjør de også.

Fullkornsboller - 12 stk

INGREDIENSER

500 gram ekstra finmalt fullkornshvetemel
½ pose tørrgjær
1 egg, romtemperert
75 gram sukrin gold (eller annen søtning tilsvarende 75 gram sukker)
25 gram sukker (valgfritt)
3 dl melk, fingervarm
Ei klype salt
½-1 ts kardemomme
1 ss rapsolje (evt. mer smør)
40 gram smør, romtemperert (evt. mer rapsolje)
... og rosiner hvis du liker det

  • Bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok og bland sammen alle ingrediensene unntatt smør og rosiner
  • For best resultat bør du la maskinen elte i ti minutter
  • Ha så i smør i terninger, og elt i nye ti minutter. Deigen skal være glatt og fin, men ikke så klissete at den henger igjen i bollen.

Dekk deigen med lokk eller plastikk og la heve en time eller mer. Såpass grov bakst hever ikke alltid like godt, men med nok elting blir resultatet bra.

Etter første heving har du i rosiner, elter deigen igjen og deler i 12 emner. Form til boller, legg på et bakepapir og la heve i minst 30-45 minutter til.

Pensle bollene med sammenpisket egg eller litt melk og stek på 210 grader midt i ovnen i ti minutter. Følg med mot slutten av steketida, kan hende må de steke litt mindre eller mer.

La bollene avkjøle på ei rist før du smaker :-)

Boller i ring.jpg

Kjempegode som de er, eller med littegrann smør på. Nam!

Grove pitabrød

Med en boks strimlet storfekjøtt i kjøleskapet som likevel skulle brukes opp la mannen inn ønske om pita til middag i går. Det kan jo være greit å la ham få viljen sin av og til, så da ble det pita, hjemmelaget sådan :)

Jeg tør ikke tukle for mye med brød- og gjærbakst, så jeg må alltid ha ei oppskrift å gå ut ifra. Men å bytte ut noe hvitt mel, sukker, smør og andre ingredienser vi ikke skal ha for mye av, med sunnere varianter, går stort sett bra!

Denne gangen tok jeg utgangspunkt i denne pitaoppskriften og byttet ut en del av hvetemelet med sammalt spelt og sammalt hvete (fullkornshvetemel) som drar opp fullkornsnivået, metthetsfølelsen og andelen nyttige næringsstoffer. Resultatet ble veldig bra! :)

Grove pitabrød
7-8 stk

125 gram sammalt spelt
125 gram sammalt hvete
150-200 gram siktet hvetemel
1/2 pose tørrgjær (evt. 25 gram fersk gjær)
1 ts salt
1 ss romtemperert smør
3 dl melk, lunken (jeg brukte ekstra lett)

Bland alle ingrediensene, men begynn med 150 gram siktet hvetemel og tilsett heller mer etter hvert hvis du trenger. Det kan være fint å bruke en kjøkkenmaskin hvis du har, deigen har godt av å stå og elte noen minutter..hvis ikke får du trent armene!

Etter elting dekker du bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og lar deigen heve i et kvarters tid.

Etter heving deler du deigen i 7 eller 8 biter og former boller. La bollene stå noen minutter før du kjevler dem flate til pitabrød, ca. 15 cm i diameter. Stek midt i ovnen på 250 grader. I min ovn tok det 5-6 minutter før pitabrødene var ferdige, men de fikk plutselig god farge mot slutten så følg med så de ikke blir brent!

Avkjøl, fyll med ønsket innhold og spis! De pitabrødene som eventuelt blir til overs legger du i frysen til neste pitaanledning.

Hos oss ble pitabrødene fylt med det nevnte strimlede storfekjøttet, salat av ruccola, hjertesalat, agurk og tomat, og en dæsj dressing :)