Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Nøtteblanding

Denne oppskriften har blitt oppdatert, ny oppskrift HER!


Vi kommer ikke utenom at nøtter er sunt! Likevel er mange litt redd for nøtter. De inneholder mye fett og mange kalorier, men det bør ikke være en grunn til å kutte ut nøtter fra kostholdet. Så lenge man ikke overdriver mengden kan nøtter fint spises hver dag.

De fleste nøtter har mye en- og flerumettet fett. Dette fettet er i motsetning til mettet fett i all hovedsak bra for helsa vår. I tillegg inneholder nøtter en god del protein og flere andre viktige næringsstoffer.

En liten neve nøtter (20-40 gram) er fint som mellommåltid, kanskje i to-tretida på ettermiddagen når det er litt for lenge siden lunsj og litt for lenge til middag. Har du heller nøttene i yoghurten til frokost eller i salaten til lunsj har du plutselig fått et mye mer næringsrikt måltid som metter lenger, og som kanskje gjør at du ikke trenger et mellommåltid likevel. 

Så er det jo med nøtter som med all annen mat; hvis du legger det til i kostholdet ditt uten å redusere på noe annet, vil du etter all sannsynlighet gå opp i vekt. Men forhåpentligvis vil du med nøtter i kosten få et mer stabilt blodsukker, holde deg mett lenger og automatisk spise mindre av andre ting :)

Med nøttesnakk følger nøtteoppskrift. Kall det en variant av brente mandler/nøtter eller bare nøtteblanding. Inspirasjonen er hentet herfra.

Nøtteblanding

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg brukte valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold
1 ss smør eller margarin
Litt salt

Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne. Når smør og sukrin smelter rører du nøttene godt rundt i blandingen og lar de stå noen få minutter å godgjøre seg. Pass på så ikke varmen blir så sterk at nøttene brenner seg. Ha nøtteblandingen over på et bakepapir og avkjøl. Oppbevar i en tett boks.

Spis blandingen som et lite mellommåltid i seg selv, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid :)

Frisk yoghurtis med jordbær og sitron

Det er ikke bare bananisen som går ned på høykant her i gården, det gjør også yoghurtisen. 

Yoghurtis er friskt og godt, og også veldig enkelt å lage selv. Bortsett fra den tiden det tar for isen å fryse er denne lagd på 5 minutter.

yoghurtis-crop-web.jpg

Yoghurtis med jordbær og sitron - 2 rause porsjoner

INGREDIENSER

225 gram frosne jordbær
100 gram gresk yoghurt
Skall av 1/2 liten sitron
2 ss melis

FREMGANGSMÅTE

  • Ha de frosne jordbærene i en kjøkkenmaskin og kjør til de er godt hakka
  • Ha i resten av ingrediensene og kjør på høy hastighet til du får en kremete konsistens på isblandingen. Prøv deg fram med mengden sitronskall så det ikke ender opp med å overskygge de andre smakene
  • Ha blandingen i en form og dekk med plastfolie eller lokk. Frys i minimum et par timer.

Så er det bare å kose seg med is - du trenger ikke ei gang sol for å unne deg ei skål av denne!


Muffinsboller med bringebær

Dette blir nok ikke siste gang jeg kombinerer syrlige bringebær med søt gjærbakst.

Disse bollene ble til fordi jeg hadde lyst på boller og bringebær,. I tillegg hadde noen muffinsformer som frista å bruke. 

Muffinsboller med bringebær - 4 store muffinsformer

INGREDIENSER

2,4 dl fullkornshvetemel
1,2 dl sammalt spelt
1,2 dl sikta hvetemel
1/2 pose tørrgjær
1 dl sukker (jeg erstattet halvparten med sukrin gold)
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1,2 dl melk
1 ts smør
1 egg
Rosiner
Noen få bringebær til hver bolle

FREMGANGSMÅTE

  • Bland mel, gjær, sukker/søtning, salt og kardemomme i en bolle
  • Varm melk og smør i en kjele, nok til at smøret smelter
  • La melka avkjøle seg litt så den er bortimot fingervarm, og ha den i melblandingen
  • Bland alt godt sammen og ha til slutt i egget
  • Kna deigen godt for hånd eller kjør den i en kjøkkenmaskin i minst 10 minutter
  • Dekk deigbollen med lokk eller plastikk å la stå og heve i 1-2 timer. 

Etter heving blander du inn rosinene og deler deigen i fire biter.

Ha noen bringebær i hver deigbit og form deigen rundt så bringebærene blir liggende i midten av bollene. Jeg satte bollene i store muffinsformer, men du kan også bruke mindre former eller bare sette bollene rett på et bakepapir. Vær bare obs på at bringebærene kan finne veien ut og renne fra bollene under steking.

Dekk til bollene og la heve enda en times tid.

Etter heving pensler du bollene med sammenpisket egg eller litt melk. Stek på 200 grader midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gyllenbrune.

Spiser du en av disse blir du antagelig både mett og fornøyd - det gjorde i hvert fall jeg! ;-)


Bananiskrem med bare to ingredienser

Denne bananisen er en slager hver sommer.

Med sol og varme blir ofte matlysten litt mindre, men man får desto mer lyst på noe kaldt, friskt og godt.

Isen er søt og god, og kan fungere som en liten kveldsmat, et mellommåltid eller hverdagsdessert.

bananis-3-web.jpg

Bananis - 2 porsjoner

INGREDIENSER

2 bananer, frosne i biter
2-3 ss kokosmelk eller annen melk
Sjokoladebiter, hakka nøtter eller andre typer strø du liker

FREMGANGSMÅTE

  • Frys bananene i biter, 4-5 biter per banan er fint. Gjør du som meg og alltid har bananbiter i frysen, så kan du lage deg is på to minutter :-) 
  • Kjør de frosne bananbitene i en kjøkkenmaskin med kniver så de blir godt hakka
  • Ha i kokosmelk og kjør videre til konsistensen endrer seg og blir myk og glatt.

    Kokosmelk/melk er ikke absolutt nødvendig, men jeg syns det runder av banansmaken og gjør seg godt. Jeg har ofte lagd bananis uten kokosmelk/væske, og det går bra det og.

Server isen med en gang, med noe godt strø på toppen eller sjokoladesaus hvis du virkelig skal kose deg :-)

Prøv deg gjerne fram med annen frossen frukt eller bær, kokosmasse, nøttesmør, sitron, mynte osv. i tillegg. Vær likevel obs på at det er bananen som gir den kremete konsistensen, så la den være hovedingrediensen.


Marsipan med appelsinsmak

Appelsin gjør seg i marsipan, ingen tvil om det.

Det hender jeg lager marsipan fra bunnen av, men jeg har med nysgjerrighet kikka på diverse oppskrifter der marsipan har blitt laget med dadler istedenfor melis som søtning.

Dette måtte testes!

Men det som i utgangspunktet skulle vært marsipan laget med bare to ingredienser, endte til slutt opp med å bli litt mer avansert. 

Ikke at marsipanen er vanskelig å lage, men i en prøve- og smakeprosess kom det til en del flere ingredienser enn jeg hadde tenkt. 

Oppskriften ble, ikke overraskende, temmelig omtrentlig.

Bruk den som inspirajon! 

Har du ikke dadler så tar du heller litt mer melis/sukrinmelis, og motsatt. Er du ikke så gira på appelsin så prøver du andre smakstilsetninger eller lar det være.

Smak deg fram hele veien.

Påskemarsipan - Nok til 12 små egg

INGREDIENSER

100 gram finmalte mandler
3 dadler
2 ss eggehvite
3-4 dråper mandelessens
5-6 ss melis/sukrinmelis
Finrevet skall av en appelsin (bare det ytterste orange)
Litt saft av appelsin
Noen dråper saft av sitron

50 gram mørk sjokolade
1/2-1 ts kokosolje eller annen matolje

FREMGANGSMÅTE

  • Start med finmalte mandler og dadler, og kjørte det sammen i kjøkkenmaskinen til dadlene er hakka og godt blanda med mandelmassen.

    I teorien skal man kunne stoppe der, men marsipanen ble en tanke tørr og kjedelig, og ikke syns jeg den var den søt nok heller.
     
  • Bland i melis/sukrinmelis, fortsett med mandelessens og eggehvite

Dette hjalper på både konsistens og smak, men jeg var ikke helt fornøyd ennå. Appelsin ble løsningen!

  • Ha i appelsinskall, litt appelsinsaft, noen dråper sitron og smak til med enda litt melis/sukrinmelis

Form marsipanen til små egg (obligatorisk hvis det er påske). 

Smelt sjokoladen sammen med oljen i vannbad og ypp eggene i sjokoladen. Pynt med kakestrø og sett dem kaldt til de skal spises.

Lag gjerne en større porsjon. Halvparten av mine marsipanegg er allerede borte, og resten er nok forsvunnet innen påskeferien begynner ;-P


Litt sunnere sjokoladekake

Denne uka har jeg kost meg masse med sjokoladekake, opptil flere ganger. 

Jeg skal ikke kalle kaka direkte sunn, men absolutt en god del sunnere og magrere enn de fleste andre sjokoladekaker. Likevel er den kjempegod!

Kaka er uten smør og har relativt lite sukker, men er saftig og mektig. Cottage cheesen hjelper godt på metthetsfølelsen, så jeg tipper du er rimelig fornøyd etter et stykke :-)

sjokoladekake-ovenfra-web.jpg

Sjokoladekake

INGREDIENSER

3 egg
1 dl sukker og 1 dl sukrin gold (eller prøv deg fram med tilsvarende søtning)
1 dl hvetemel
1 dl kakaopulver
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 ts salt
250 gram cottage cheese, jeg brukte mager
2-4 ss sterk kaffe, sitron eller andre smakstilsetninger (valgfritt)

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk egg og sukker/søtning luftig
  • Bland hvetemel, kakao, vaniljesukker, bakepulver og salt sammen før det helles i eggeblandingen og blandes godt
  • Mos cottage cheesen jevn med en stavmikser eller gaffel og bland i kakerøra sammen med smakstilsetningen.

Ha røra i ei rund kakeform og stek på 200 grader i 20-25 minutter.

Min form er omtrent 24 cm i diameter og gir ei lav kake. Ønsker du ei høyere kake kan du forsøke ei mindre form og heller prøve deg fram ift. steketid.

Stikk en gaffel, kniv eller strikkepinne (!) ned i midten av kaka for å se om den nærmer seg gjennomstekt. Den kan gjerne være litt fuktig i midten.

sjokoladekake-1-web.jpg

Dekorer kaka med et melisdryss eller bruk glasur. Jeg måtte teste begge deler. Til glasur brukte jeg smøreosten Philadelphia melkesjokolade, og det funka som bare det, men lag gjerne din egen :-)


Supergod smoothie med banan, kakao og peanøtt

Kall det milkshake, dessert eller smoothie. Godt er det uansett!

Og selv om den smaker dessert, er den absolutt innafor som en liten lunsj, en god og mettede frokost eller en søt avslutning på dagen.

Bare husk å fryse ned banan på forhånd.

peanøttsmoothie peanøtt banan kakao

Banan- og peanøttsmoothie - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 frossen banan i biter
1 snau ss peanøttsmør
1 strøken ss kakaopulver (eller smak til med mer)
1-2 dl melk
Ev. noen få nøtter til pynt

FREMGANGSMÅTE

  • Kjør alt utenom nøttene sammen i en blender, kjøkkenmaskin eller med stavmikser.

  • Ha i melk etter hvor tykk eller tynn du ønsker smoothien. Jeg spiste med skje og brukte rundt en 1 dl melk.

  • Ha over i glass eller skål, og strø over noen nøtter til slutt

peanøttsmoothie peanøtt banan kakao cashenøtter

Kaldt, godt og mettende i varmen. Håper det smaker :-)


Mellommåltidskjeks med nøtter, kokos og havregryn

Mange har en tendens til å bli sultne ei stund etter lunsj når middagen ennå er litt for langt unna.

Da kan det fungere med litt frukt, noen nøtter, ei brødskive med noe godt pålegg osv.

Men det som skjer mange er at de ikke var helt forberedet på å bli sultne, og det er da Narvesen tjener penger på 3 boller til prisen av 2.

Er vi sultne spiser vi det som er lett tilgjengelig. Det kan være kjeks eller twist som står framme på arbeidsplassen, ei pølse på bensinstasjon, noen julekaker du har liggende igjen i en kakeboks eller noe godt fra snacksautomaten på jobb. 

Hvis du vil slippe å gå i disse fellene så planlegger du hva du skal spise når du blir sulten kl.14 i morgen. Jeg skal spise kjeks..gode, mettende og sunne kjeks!

mellommåltidskjeks

Mellommåltidskjeks - 10-12 stk

INGREDIENSER

3,5 dl havregryn
1 dl finmalt mandel
En neve valnøtter (10-12 stk)
En neve paranøtter (8-9 stk)
1 egg
1 dl kokosmasse
En dæsj vaniljepulver
1 godt moden banan
Ei klype salt
0,5 dl rapsolje

FREMGANGSMÅTE

  • Mos bananen med en gaffel, hakk nøttene og bland alle ingrediensene sammen i en bolle
  • Form 10-12 store kjeks og legg dem på et stekebrett
  • Stek på 180 grader i 20-25 minutter, til kjeksene er brune i kantene.

Kjeksene inneholder mye sunt fett, særlig fra nøtter, så disse er supre hvis du er litt dårlig til å få deg nøtter.

Egentlig kan du bruke de ingrediensene du føler for, så lenge deigen henger sånn passe sammen. Et tips er å bruke en base av havregryn, mel av noe slag, egg og noe rapsolje, så kan du egentlig trikse og mikse som du vil med resten.

Kjeksene er ikke veldig søte, selv med banan, men vil du ha de søtere kan du ha i mer banan eller annen søtning. Eller du kan teste disse havrekjeksene som jeg har lagd tidligere :-)