Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Skoleboller med fullkorn

Gjærbakst er like godt i jula som ellers.

Lysten på julebakst er ikke helt tilstede, men gjærbakst har jeg derimot lyst på omtrent ukentlig, Derfor ble det bakt skoleboller. Jeg brukte oppskriften min på fullkornsboller som du finner her, og fikk 12 skoleboller.

skoleboller fullkorn

For å lage skoleboller trenger du i tillegg:

Vaniljekrem, kjøpt eller hjemmelagd
Melis, sukrinmelis eller en kobinasjon av disse + litt vann eller eggehvite
Kokosmasse

Etter at du har rullet ut bollene og de er ferdig hevet, lager du en fordypning i midten og fyller med vaniljekrem. Pensle med egg og stek midt i ovnen på 210 grader i 10-15 minutter og avkjøl deretter på rist.

Bland melis og vann til tykk glasur og ha på bollene. Dypp i kokosmasse og du har ferdige, sunnere og mer mettende skoleboller :-)


Kokosboller med eller uten sukker

Jeg er veldig glad i kokosboller, hele året!

De har kanskje ikke så mye med jul å gjøre, men for meg det har blitt en slags tradisjon å lage kokosboller før jul.

Disse kokosbollene ble lagd uten bunn, men bunn gir den fordelen at bollene blir litt enklere å spise. Samtidig blir det mindre søl når sjokolade og kokos skal på.

Har du noen tynne kjeks kan de brukes til bunn. Alternativt kan du kjevle ut og steke marsipan eller kransekakedeig.

Marsipanbunn har jeg testet, og det ble skikkelig snadder!

Selve kokosbollene er nokså magre sammenlignet med mye annet av julebakst og -godteri - i tilfelle du skulle trenge enda en grunn til å lage dem ;-)

kokos1forweb.jpg

Kokosboller - ca. 20 stykker

INGREDIENSER

2 eggehviter
½ dl melis (sukrinmelis hvis du ønsker sukkerfritt)
½ ss vaniljesukker eller ei klype vaniljepulver
3 plater gelatin

100 gram sjokolade
15 gram kokosolje eller delfiafett (ikke helt nødvendig, men sjokoladen blir litt enklere å jobbe med)
½-1 pose kokosmasse

FREMGANGSMÅTE

  • Legg gelatinplatene i bløt i litt kaldt vann
  • Pisk eggehvitene stive og tilsett melis og vaniljesukker litt etter litt mens vispen går på høy hastighet
  • Klem vannet av gelatinen og la den smelte i vannbad
  • Tilsett så gelatin i en tynn stråle i eggehviteblandingen mens du pisker godt


Fyll blandingen i en sprøytepose og strø godt med kokos på et bakepapir (eller bruk kjeks/bunn) og sprøyt ut passelige boller. Sett dem så kaldt i minst en time.

Smelt sjokolade og kokosolje i vannbad før du lar det avkjøle og tykne litt. 

Løft opp en og en kokosbolle med en gaffel og hell over sjokolade med ei skje. La sjokoladen renne av litt før du setter kokosbollene tilbake på bakepapiret. 

Pass på at det er nok kokos under hvis du ikke har kjeksbunn. Dryss kokos over sjokoladen før den stivner eller bruk kakestrø o.l. 

Sett kokosbollene kaldt til sjokoladen stivner.

kokos3forweb.jpg

Oppbevar kokosbollene i en boks i kjøleskapet, kjelleren eller et annet kaldt rom så ikke sjokoladen smelter.


Byggrynskrem med nydelig bringebærsaus

Har du litt byggryn eller byggrynsgrøt til overs etter en middag, så bør du teste byggrynskrem til dessert!

Oppå byggrynskremen bruker du en nydelig god bringebærsaus. Jeg kan i aller høyeste grad anbefale den bringebærsausen jeg har fått servert sammen med riskremen på julaften i alle år, og som du finner oppskriften på om du leser videre :-)

Den kan også serveres til is og andre desserter.

Men først oppskrift på byggrynskremen!

Byggrynskrem - 4 porsjoner

INGREDIENSER

1 dl byggryn
3 dl kremfløte
2 ts sukker (eller surkin gold)
1 ts vaniljesukker eller et par dryss med vaniljepulver

FREMGANGSMÅTE

  • Legg byggrynene i bløt natten over

  • Kok opp grynene i nytt vann og la koke i minst 45 minutter

  • Hell av kokevannet og la grynene avkjøle. Hvis du lager grøt så følger du denne framgangsmåten, men la også grøten koke 45 minutter for å få ekstra møre gryn.

  • Pisk fløte, sukker og vaniljesukker til krem og bland i grynene til slutt.

Et godt tips er å mose byggryn med stavmikser før de blir blandet i kremen for å få en litt finere konsistens. Det gjør også fargen hvitere og mer som riskrem enn med hele gryn.

Den røde sausen kan du lage mens byggrynene koker eller dagen før hvis du ønsker det. Den bør være kald når du har den over byggrynskremen, så beregn god tid til avkjøling.

Bringebærsaus

INGREDIENSER

300 gram frosne eller ferske bringebær
150 gram sukker (eller sukrin gold for sukkerfri variant)
1,5 dl vann
Ev. litt sitronsaft
Ev. 1 ss maisenna eller potetmel rørt ut i 2 ss vann

Dersom du bruker sukrin gold her kan jeg nesten garantere at det ikke vil merkes på smaken at bringebærsausen er sukkerfri.

FREMGANGSMÅTE

  • Kok opp vann og sukker/søtning, og ha i bringebærene

  • Når bringebærene (de frosne) er myke kan du sile blandingen gjennom et dørslag for å unngå frø i sausen. La stå til sausen har rent godt av. Bruk ei skje til å vende om på bringebærene så du får med deg all saften, og skrap godt av undersiden av dørslaget

  • Smak gjerne til med litt sitronsaft. Avkjøl.

Sausen vil tykne noe når det blir kald, men hvis du vil ha sausen tykkere så kan du ha den tilbake i gryta og koke opp med litt maizenna eller potetmel.

Klar til bruk på julens desserter :-)

Skogsbær- og kirsebærpai med eller uten sukker

I dag har jeg noe skikkelig snadder å dele med dere - skogsbærpai!

Jeg kom over denne bærpai-oppskriften her om dagen, og den frista så voldsomt at den måtte testes ut.

Jeg gjorde noen endringer slik at paien ble både sukkerfri og fullkorn, uten at den ble noe mindre god av den grunn!

En super dessert for alle som vil spise godt med god samvittighet :-)

bærpai-web.jpg

Skogsbærpai

INGREDIENSER

BUNN

3 dl fullkornshvetemel
1 dl havremel
4 ts sukrin gold, sukker eller annen søtning
2 ts tørrgjær
1-1,5 dl melk
2 ss smør, smelta

BÆRFYLL

6 dl bær av eget ønske. Jeg brukte 4 dl fryst skogsbærblanding og 2 dl (en boks) hermetiske kirsebær.
1 ss maizenna eller potetmel
5 ss sukrin gold

Jeg brukte ei paiform på 24 cm i diameter.

FREMGANGSMÅTE

  • Bland ingrediensene til bunnen og la den stå å hvile i 20 minutter
  • I mellomtiden blander du ingrediensene til fyllet
  • Trykk bunnen ut i ei paiform og prikk med gaffel
  • Hell over bærblandingen og fordel fint over bunnen

Stek paien på nederste rille i ovnen på 180 grader i ca. 40 minutter, til du ser kantene begynner å få litt farge og den er gjennomstekt.

Spis paien lunken, enten som den er eller sammen med litt vaniljekesam eller vaniljeis! :-)


Kakaotid

Høsten har kommet for fullt. Mørke kvelder, plaskende regn, ulende vind..og noe varmt i koppen. Jeg fikk så voldsomt lyst på kakao her en kveld, og måtte teste om det gjorde nytten å lage en sukkerfri variant. Det gjorde det!

Kakao
2 kopper

4,5 dl melk
6 ts kakaopulver
4-5 ts sukrin gold
En god dæsj vaniljepulver hvis du vil ha en litt rundere smak

Vaniljepulver er oppmalt vaniljestang som kjøpes på helsekosten. Du kan også bruke vaniljeekstrakt, vaniljestang eller vaniljesukker.

Pisk sammen kakaopulver, sukrin gold og melk i ei gryte. Sett gryta på middels varme, smak til med vanilje og ta gryta av plata før kakaoen koker.

Hvor søt og hvor krafitig du liker kakaoen er en smakssak. Denne varianten er nokså mektig og søt, så prøv deg gjerne fram med mindre kakaopulver og søtning, eller ha i mer melk.

Kos deg i ruskeværet :)

Banan- og gulrotkake med fullkorn

Denne kaken ble til når jeg skulle prøve ei oppskrift på “banana bread”, men endte opp med å sløyfe hele greia og heller lage min egen banan- og gulrotkake.

Kaka ble veldig saftig og god, og fungerer like godt i matpakka som hvis man bare har lyst på noe søtt en ettermiddag.

Den ble brukt til begge formål for min del!

Kaka er fullkorn og uten sukker hvis du ønsker det. Jeg prøvde sukrin gold i min variant, i tillegg til bananene som også gir en del søtsmak.

Jo modnere bananer du bruker, desto mer banan- og søtsmak i kaka. Dersom du bruker overmodne bananer vil du antagelig kunne kutte ned en del på sukker/søtning.

Banan- og gulrotkake - 1 brødform

INGREDIENSER

2 bananer
1 gulrot
1 dl sukrin gold eller sukker (eller mindre hvis du bruker overmodne bananer)
4 dl fullkornshvetemel
1 dl gresk yoghurt
1 egg
1 ts salt
½ ts kanel
½ ts kardemomme
1 ts natron
Rosiner (valgfritt)
Hakka valnøtter (valgfritt)

FREMGANGSMÅTE

  • Mos bananene med en gaffel og ha de i en bolle

  • Rasp oppi gulrota og bland i resten av ingrediensene. Ha gjerne i rosiner hvis du liker det

  • Fordel den våte deigen i ei smurt brødform og strø over noen hakka valnøtter

  • Stek i midten av ovnen på 190 grader i 35-40 minutter.

Er du i tvil om kaka er helt ferdig? Stikk en kniv eller tilsvarende nedi, og hvis kniven er bortimot ren når du tar den opp igjen, så er kaka ferdig.

Jeg kommer til å prøve flere varianter av denne kaka. Nøtter eller kokos ser jeg for meg at er kjempegodt oppi. En kryddervariant nærmere jul hadde også gjort seg!


Peanøttkjeks

Liker du peanøtter så liker du disse peanøttkjeksene!

Peanøtter er ikke så usunt som mange tror. 

Ja, de har en del fett, men lite av det mettede fettet som vi skal være forsiktige med. Peanøtter er også en ok proteinkilde, som sammen med fettet gjør at de metter godt.

Man skal være obs på at peanøtter inneholder mange kalorier, så inntaket bør ikke overdrives. Det er likevel ingenting i veien for å inkludere peanøtter i et sunt og variert kosthold.

peanøttkjeks

I disse kjeksene har jeg brukt peanøttsmør. Peanøttsmør er i praksis finhakka og rørte peanøtter.

Kjører du peanøtter i en kjøkkenmaskin med kniver, får du peanøttsmør etter noen minutter. Kjøper du ferdig peanøttsmør (slik jeg gjorde) bør du passe på å velge et smør med mest mulig peanøtter, gjerne 99-100 %.

Jeg syns det er godt med litt salt i peanøttsmøret, men dersom du har en del salt i kostholdet allerede (som mange har) eller for eksempel har høyt blodtrykk, kan du med fordel velge et peanøttsmør uten salt.

Peanøttkjeks - ca.10 stk

INGREDIENSER

½ dl peanøttsmør
½ dl sukrin gold eller sukker
1 egg
½ dl havregryn (kan erstattes med havremel)
½ dl havremel (kan erstattes med havregryn)
½ ts bakepulver
Evt. sjokoladebiter, kokosmasse, rosiner eller annen tørket frukt

FREMGANGSMÅTE

  • Rør først peanøttsmør og sukrin gold/sukker godt sammen
  • Ha deretter i de andre ingrediensene og bland
  • Form til ca. 10 kjeks og legg på et stekebrett
  • Stek på 175 grader i ca. 15 minutter
  • Avkjøl kjeksene på rist

    Kjeksene blir sprø når de blir kalde, men ønsker du kjeksene enda sprøere kan du steke dem litt lenger, til de begynner å få mer farge i kantene.

Jeg brukte både litt kokosmasse og rosiner i mine kjeks, som ga en veldig god smak - selv om sjokoladebiter sikkert er enda bedre ;)

peanøttkjeks

En av disse er fine som en liten ettermiddagssnack når man er sulten og venter på middag eller som en energibit før eller etter trening. Bare ikke spis alle på ei gang ;-)


Fluffy bananlapper

Er du litt skeptisk til banansmak i alt mulig? Jeg også!

Men jeg ga lapper med banan en sjanse. og det må jeg si - disse lappene var overraskende gode.

Littegrann banansmak, men ikke overveldende..også så luftige!

bananlapper

Vanlige lapper har som regel en god del av både sukker, smør og fint mel.

I bananlappene får du søtning fra bananen, mettende proteiner fra yoghurt og egg, og fullkorn fra havre. Det gjør at disse også fint kan erstatte et vanlig brødmåltid.

Lappene er også glutenfrie så sant du bruker glutenfritt havremel.

Fluffy bananlapper - 6 stk, 2 porsjoner

INGREDIENSER

bananlapper

6 ss/80 gram havremel (eller 50/50 havremel og annet mel)
2 toppa ss/ 60 gram gresk yoghurt
1 godt moden banen, most med gaffel
½  ts natron
1 ss sukker eller annen søtning (kan fint sløyfes)
2 egg

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle ingrediensene sammen til ei tykk og luftig røre

  • La røra stå noen minutter og svelle. Den kan fint stå natten over i kjøleskapet hvis du vil ha lapper til frokost

  • Stek lappene i litt margarin og snu første gang når det kommer et par bobler opp til overflaten

Spis dem ferske eller ta med i matboksen :-)