Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

9 tips til hvordan du kan få lavere blodtrykk med riktig kosthold

Du kan gjøre mye for å forebygge hjerte- og karsykdom, spesielt ved hjelp av kostholdet. 

Mange har økt risiko for hjertesykdom, og endringer i kostholdet kan ha god effekt uten at endringene nødvendigvis må være så store.

Hvem er utsatt for hjerte- og karsykdom?

Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, overvekt, høyt blodsukker og røyking øker risikoen for at du skal få hjerte- og karsykdom. Det er også vanlig å ha flere risikofaktorer samtidig.

Har du kronisk betennelsessykdom, slik som for eksempel leddgikt eller Bekhterevs sykdom, er også risikoen større for å utvikle hjertesykdom.

Å ha flere risikofaktorer betyr ikke at du blir syk, men du er mer utsatt for å bli det. Heldigvis er det mye som kan gjøres med livsstilen for å unngå sykdom. 

pixabay.com

pixabay.com

Høyt blodtrykk og kosthold

Kostholdet har mye å si ved høyt blodtrykk, sammen med overvekt, røyking, stress, høyt alkoholinntak og lite aktivitet.

Den faktoren i kostholdet som har mest å si for blodtrykket, er saltet. 

Salt gjør at blodårene trekker seg sammen og blir trangere. Likevel skal det like mye blod gjennom årene. Trykket blir da høyere, og belastningen større.

Salt

Mange av oss får i seg mer enn dobbelt så mye salt om anbefalt.

Vi finner en del salt i speket, saltet og røkt kjøtt og fisk. Likevel er mye av saltet vi får i oss skjult i ferdigmat, salt snacks, buljong, hermetikk og halvfabrikata.

En kjøttkakemiddag fra Fjordland har faktisk litt mer salt enn en potetgullpose fra Maarud.

Dette gir oss nesten hele den daglig anbefalte mengden salt i bare en middag.

Det er ikke alltid opplagt hva som er de største saltbombene i kostholdet vårt. Maten smaker ikke alltid salt.

Hvor er det enklest å redusere bruken av salt?

Middagen er for mange det største måltidet i løpet av dagen, og er dermed en god mulighet til å redusere den daglige saltmengden.

For de som kjøper ferdig brød og spiser flere brødmåltider om dagen, kan også dette være en stor saltkilde. Det tilsettes mye salt i ferdigbrød.

Flere konkrete tips følger nederst i artikkelen.

Maten som motvirker saltet

Du kan veie opp for noe av den negative effekten med salt ved å få i deg nok kalium, magnesium og kalsium.

Dette får du gjennom flere typer frukt og grønnsaker, spesielt banan, potet, melon, kål, bladgrønnsaker og avokado. Melkeprodukter, nøtter og mandler er også bra.

Disse matvarene vil hjelpe blodårene å slappe av, og da senkes trykket.

Kaliumkilde. Banan er en av de gode kaliumkildene som vil kunne redusere blodtrykket. Foto: flickr.com

Kaliumkilde. Banan er en av de gode kaliumkildene som vil kunne redusere blodtrykket. Foto: flickr.com

9 konkrete tips til blodtrykksvennlig kosthold

Basert på det du har lest til nå, følger ni tips til hvordan du kan senke og forebygge høyt blodtrykk.

  1. Velge naturell skinke-, kylling- eller kalkunpålegg framfor salami, røkt pålegg eller spekeskinke

  2. Velg rent kjøtt og fisk heller enn alternativer som er ferdig saltet og bearbeidet

  3. Lag middagen selv framfor å velge ferdigretter, posesupper eller hermetikk

  4. Bak brød selv eller velg det kjøpebrødet med minst salt (se etter mengden salt/natrium på ingredienslista)

  5. Bruk krydder og urter, hvitløk, løk og andre gode smaker i middagen, så vil ikke behovet for salt være like stort

  6. Se etter nøkkelhullsmerkede produkter, disse har mindre salt enn tilsvarende produkter i samme kategori

  7. Begrens bruken av bordsalt eller prøv natriumredusert salt som Seltin. Havsalt, maldonsalt og himalayasalt er ikke sunnere enn vanlig salt

  8. Spis minst "5 om dagen" av frukt, bær og grønnsaker

  9. La magre melkeprodukter, nøtter og mandler være en del av kostholdet

Og husk, høyt blodtrykk gir sjeldent symptomer i seg selv, så sjekk det jevnlig hos fastlegen din.


Kilder:
helsedirektoratet.no
helsenorge.no
bramat.no

Pai med ost, spekeskinke og tomat - eller restepai om du vil

Det kan bli pai av så mangt, bruk de restene du har liggende.

Litt spekeskinke som blir nedprioritert framfor andre pålegg i kjøleskapet, en liten rest av løk og paprika og en ensom tomat.

Har du liggende noe spinat eller annet bladgrønt, kanskje litt mozzarella, purre eller bacon? Alt går i paien!

Her er også en god variant med fetaost, spinat og soltørka tomat.

Hvis du vil unngå en paideig som krymper i ovnen, så bør deigen stå litt kaldt før den går i forma. 

Deigen kan du også lage kvelden før eller på morgenen. Du trenger bare ta den ut av kjøleskapet noen minutter før du begynner å arbeide med den.

Variasjon. Pai kan varieres i det uendelige, alt etter hva du har i kjøleskapet.

Variasjon. Pai kan varieres i det uendelige, alt etter hva du har i kjøleskapet.

Pai med spekeskinke og tomat - 3-4 porsjoner

INGREDIENSER

BUNN

50 gram smør eller margarin
70 gram havremel eller annet fint, sammalt mel
70 gram sikta hvetemel
Ca. 0,5 dl melk eller vann
Litt salt

FYLL

4-5 skiver spekeskinke
¼ - ½ løk
¼ - ½ paprika
1 tomat
4 store egg
0,5 dl melk
2 ss créme fraîche eller litt mer melk
Litt revet ost
Salt og pepper

Pai med spekeskinke og tomat-3 til bloggen.jpg

FREMGANGSMÅTE

  • Bland mel, salt og smør og kna det godt sammen
  • Ha i nok væske til at du får samlet deigen til en ball
  • Legg i kjøleskapet i 20-30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme.

  • Trykk eller kjevle deigen ut i paiforma. Stikk hull i bunnen med en gaffel
  • Stek paibunnen i 10 minutter mens du gjør klar fyllet
  • Kutt opp løk, paprika og spekeskinke i strimler og kutt tomaten i fine skiver
  • Pisk sammen egg, melk, créme fraîche, salt og pepper
  • I den forstekte paibunnen legger du først løk, paprika og skinke før du heller over eggeblandingen
  • Legg skiver av tomat på toppen og rasp over litt ost til slutt.

Sett paien i ovnen igjen og stek i 35-40 minutter.

Pai med spekeskinke og tomat-2 til boggen.jpg

Server paien med en grønn salat eller andre gode grønnsaker.

Om det blir rester igjen, holder de seg godt i kjøleskapet noen dager. Da får du en finfin lunsj eller restemiddag senere i uka :-)


Havregrøt med blåbær - frisk og fargerik

Havregrøt er havregrøt, men det går an å gjøre den litt mer spennende.

Med blåbær i grøten får du en spenstig farge og en av de fem om dagen på kjøpet :-)

Fargerikt. Lilla havregrøt med blåbær

Fargerikt. Lilla havregrøt med blåbær

Havregrøt med blåbær - 1 porsjon

Denne er laget litt på slump med omtrentlige mål

INGREDIENSER

0,5 dl lettkokte havregryn
0,5 dl havremel (eller mer havregryn)
1,5-2 dl melk
Ei lita klype salt
1 neve frosne eller ferske blåbær

FREMGANGSMÅTE

  • Ha alt bortsett fra blåbær i gryta. Kok opp og rør jevnlig

  • La koke i 3-4 minutter, rør underveis og tilsett litt mer vann eller melk dersom grøten blir for tykk

  • Ha i blåbær mot slutten og rør til de er godt blandet inn i grøten

Topp med det du ønsker; margarin, sukker, kanel, frukt, nøtter osv. Jeg pleier å holde meg til standard margarin, sukker og kanel - men kiwi i tillegg gjorde seg sannelig godt både i smak og farge! :-)

Fargerik frokost - havregrøt med blåbær

Fargerik frokost - havregrøt med blåbær

Lyst på en annen spennende variant av havregrøten? Prøv denne med malte mandler - absolutt en frokostfavoritt!


Sitronsorbet

Is er en nødvendighet på sommeren, og sorbet slår det meste.

Kombinasjonen sommer, rydding, pakking, bæring og flytting akkurat denne sommeren har gjort is helt nødvendig. 

Jeg er spesielt svak for sitronsorbet, og kom tidligere i sommer over ei enkel oppskrift på Matprat.no.

Denne kan anbefales hvis du liker frisk og god is!

En frisk og god is i varmen.

En frisk og god is i varmen.

Sitronsorbet - 3-4 porsjoner

INGREDIENSER

1,25 dl vann
1 dl sukker
Saften av 2 sitroner, ca 1,25 dl
Saften av en 1/2 appelsin, ca. 0,5 dl
1 eggehvite

FREMGANGSMÅTE

  • Press først ut saften av frukten og sett til side
  • Kok opp vann og sukker i en liten kjele
  • Når sukkervannet har kokt opp, så har du i saften fra sitron og appelsin og koker opp på nytt
  • Kjøl blandingen ned, enten på benken eller i kjøleskapet. Fryser den så i en passende boks
  • La stå i fryseren minst 3-4 timer
  • Før servering tar du isen ut av fryseren og kjører den sammen med eggehviten i en kjøkkenmaskin til den er fin og luftig

    Spis med en gang! :-) 

Vær obs på at denne isen smelter nokså fort, derfor er det heller ikke så lett å forme delikate kuler. 

Jeg forsøkte å sette den tilbake i fryseren etter turen i kjøkkenmaskinen, men da ble ikke konsistensen like god. Så hogg innpå så fort den er ferdig.

God sommer!

Eltefritt grovbrød uten hele korn

Jeg er fremdeles stor fan av eltefri bakst. Etter noen runder med eltefrie rundstykker er det nå brød som har blitt dilla igjen.

Det beste med denne måten å bake brød på, bortsett fra at det er enkelt, er at brødet får skikkelig sprø og god skorpe over det hele. Dette blir altså brød med god lyd!

Eltefritt brød stekes helst i jerngryte med lokk.

Dersom du ikke har gryte så kan visstnok brødet også stekes i brødform, men uten lokk vil du nok ikke få like sprø skorpe. Men det kan likevel være verdt å teste ut.

Mønster. Disse eltefrie brødene får en flott struktur og mønster på toppen.

Mønster. Disse eltefrie brødene får en flott struktur og mønster på toppen.

Eltefritt brød uten hele korn - 1 brød

INGREDIENSER

200 gram sikta hvetemel
200 gram sammalt hvete fin
100 gram byggmel
1 ts sukker
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
4 - 4.5 dl kaldt vann

FREMGANGSMÅTE

  • Bland de tørre ingrediensene, tilsett vann og rør sammen til du får en løs, men ikke flytende, deig. Begynn med 4 dl vann og se om du trenger mer.
  • La deigen heve over natten, minst 8 timer. Den kan fint stå til utpå ettermiddagen.
     
  • Etter heving tar du deigen ut på et melet underlag
  • Strekk litt i deigen og "brett den" noen ganger. Se for deg en firkant og brett hver av sidene over til motsatt kant
  • Form deigen til et rundt brød og legg den tilbake i bollen. Det er lurt å ha litt mel i bunnen så deigen ikke sitter fast senere.

    La deigen heve i minst en time, til den har dobbel størrelse. En halv time ut i heveprosessen setter du ovnen på 250 grader (over- og undervarme) med jerngryta inni så den er varm til brødet skal stekes. 

Jeg bruker ei jerngryte som er 24 cm i diameter.

Når deigen er ferdig hevet tar du ut gryta fra ovnen og velter oppi deigen fra bollen. Rist litt på gryta hvis deigen lander på skakke, men vær forsiktig så du ikke brenner deg.

Ha på lokket og stek brødet på nederste rille i 30 minutter. Skru deretter ned varmen til 200 grader, ta av lokket og la brødet steke i 15 minutter til.

Velt brødet ut av gryta og avkjøl på rist. Vær litt tålmodig og ikke skjær i brødet når det er glovarmt - selv om det kan være vanskelig å styre seg ;)

grytebrød-grovt-2.jpg

Vanvittig knasende og godt. Heldig er den som får helt fersk skalk med smør på ;-)

Tips; For å beholde den sprø skorpa kan brødet oppbevares i et kjøkkenhåndkle etter at det har blitt avkjølt.


Tomatrisotto med fetaost

Risotto er kosemat - i hvert fall denne.

Det er noe med den kremete konsistensen og parmesanosten - skikkelig snadder. 

Jeg prøvde en ny vri med tomat denne gangen, og det er slettes ikke alltid jeg blir såpass fornøyd når jeg prøver meg på noe nytt!

Har du byggryn i kjøkkenskapet kan det fint erstatte risottoris - bare husk å bløtlegge dem natten over, hvis ikke trenger de en del lengre koketid.

Tomatrisotto med fetaost - 2-3 porsjoner

INGREDIENSER

2 ss olivenolje
½ løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1,5 dl risottoris eller byggryn
2 dl sterk kylling- eller grønnsaksbuljong (jeg brukte kyllingfond beregnet til 5 dl væske)
1 boks hakkede tomater (400 gram)
1 laurbærblad
Paprikakrydder, gjerne røkt/smoked
Chilikrydder

100 gram spinat, ruccola eller tilsvarende bladgrønt
3 ss revet parmesan
Fetaost, 75 - 100 gram

FREMGANGSMÅTE

  • Ha olje i ei gryte og fres løk og hvitløk på middels varme et par minutter

  • Ha i risottorisen og noen dryss paprika- og chilikrydder som du blander godt sammen

  • Tilsett buljong, hakkede tomater og et laurbærblad

  • La småkoke til det meste av væsken har kokt inn og risen har fin tyggekonsistens. Beregn 35-40 minutter. Rør innimellom.

Før servering tar du ut laurbærbladet og har i bladgrønt og parmesan. Rør godt sammen og smak ev. til med salt og mer krydder. Fetaosten strør du over til slutt.

Tomatrisottoen kan serveres som tilbehør til kylling eller annet kjøtt/fisk, men den gjør seg veldig godt alene også.


Enkel frokostblanding med havre, nøtter og frø

Dette er ei enkel, god og sunn frokostblanding uten for mange ingredienser.

Den inneholder mest havregryn, en del nøtter, noe frø og litt til.

Og vil du ha andre gryn, nøtter eller frø enn oppskriften sier så er det bare å bruke det du foretrekker eller har tilgjengelig i kjøkkenskapet. 

Frokost. En veldig godt og mettende frokost som du har til flere dager når du først lager.

Frokost. En veldig godt og mettende frokost som du har til flere dager når du først lager.

Frokostblanding med havre, nøtter og frø - 1 stekebrett

INGREDIENSER

200 gram store havregryn
50 gram hakka valnøtter
50 gram hakka mandler
25 gram solsikkekjerner
25 gram gresskarkjerner
Et par klyper salt
1 ss nøytral olje, gjerne raps, eller margarin
0,5 dl vann

Og, hvis du vil;
Et par ss søtning (honning, sukker, sukrin gold eller tilsvarende - jeg bruker ofte aksiehonning)
Rosiner, revet kokos, tørket aprikos eller eller annen tørket frukt

FREMGANGSMÅTE

Forvarm ovnen til 150 grader.

  • Bland det tørre i en bolle (bortsett fra rosiner/tørket frukt)

  • Ha så i vann, olje/margarin og ev. søtning, og bland godt

  • Fordel alt på et stekebrett og stek midt i ovnen i ca. 26-30 minutter

Følg med mot slutten av steketiden så du ikke ender opp med litt for godt stekt frokostblanding. Fargen på blandingen skal være gyllen og lys brun..

La alt avkjøle før du eventuelt blander inn tørket frukt og har frokostblandinga over i en tett boks.

Spis med fryd (og melk) når sulten melder seg :-)

Hvis du har har lyst til å teste en annen variant finner du oppskrift på frokostblanding med gresskarkjerner, pistasjnøtter og kakao her.


Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær

Gulrotsuppe har vært min mest spiste suppe etter at jeg fant oppskriften på Mat på bordet i høst.

Noen små forandringer har den gått gjennom i vinter. Blant annet har den fått selskap av limejuice som jeg syns gir en fin og syrlig smak til de søte grønnsakene.

Med litt sprøstekt bacon eller noe annet salt på toppen (saltede frø eller spekeskinke for eksempel) blir dette virkelig et snaddermåltid.

Ikke bare er suppa god, men eventuelle rester er også fine å fryse ned og bruke en dag man står i fare for å velge en kjedelig ferdigmiddag. Dette gjelder egentlig de fleste supper, så lag ekstra når du først er i gang.

Og forresten, er du en av dem som tror at man ikke blir mett av suppe? Da har du spist feil suppe.

Gulrotsuppe med bacon.

Gulrotsuppe med bacon.

Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær - 4-5 porsjoner

INGREDIENSER

En pakke gulrøtter, ca 750 gram
En middels søtpotet
5-6 fedd hvitløk, eller mer hvis du er vågal
Ca. 1 ss revet ingefær
1 liter kyllingkraft/buljong
1 boks lett eller vanlig kokosmelk
Saften av ½-1 lime
Litt finhakka chili eller chilipulver
Salt, pepper og gjerne litt kajennepepper

FREMGANGSMÅTE

  • Begynn med å gjøre klar grønnsakene. Skrell søtpotet og gulrøtter og kutt i passe store biter. Riv ingefær og finhakk eller riv hvitløk
  • Ha litt raps- eller olivenolje i ei gryte og surr hvitløken et minutt eller to på middels varme til den begynner å få litt farge
  • Ha så oppi gulrot, søtpotet, ingefær, kyllingkraft og kokosmelk
  • Kok opp å la stå og putre i 20-30 minutter, til grønnsakene er møre
  • Ha i finhakket chili mot slutten av koketiden, eller bruk litt chilipulver

Kjør suppa glatt med en stavmikser og smak til med salt, pepper og limesaft. Ha også i noen rause dryss kajennepepper hvis du har.

Fiks ferdig middag! :)