Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Eltefritt grovbrød uten hele korn

Jeg er fremdeles stor fan av eltefri bakst. Etter noen runder med eltefrie rundstykker er det nå brød som har blitt dilla igjen.

Det beste med denne måten å bake brød på, bortsett fra at det er enkelt, er at brødet får skikkelig sprø og god skorpe over det hele. Dette blir altså brød med god lyd!

Eltefritt brød stekes helst i jerngryte med lokk.

Dersom du ikke har gryte så kan visstnok brødet også stekes i brødform, men uten lokk vil du nok ikke få like sprø skorpe. Men det kan likevel være verdt å teste ut.

Mønster. Disse eltefrie brødene får en flott struktur og mønster på toppen.

Mønster. Disse eltefrie brødene får en flott struktur og mønster på toppen.

Eltefritt brød uten hele korn - 1 brød

INGREDIENSER

200 gram sikta hvetemel
200 gram sammalt hvete fin
100 gram byggmel
1 ts sukker
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
4 - 4.5 dl kaldt vann

FREMGANGSMÅTE

  • Bland de tørre ingrediensene, tilsett vann og rør sammen til du får en løs, men ikke flytende, deig. Begynn med 4 dl vann og se om du trenger mer.
  • La deigen heve over natten, minst 8 timer. Den kan fint stå til utpå ettermiddagen.
     
  • Etter heving tar du deigen ut på et melet underlag
  • Strekk litt i deigen og "brett den" noen ganger. Se for deg en firkant og brett hver av sidene over til motsatt kant
  • Form deigen til et rundt brød og legg den tilbake i bollen. Det er lurt å ha litt mel i bunnen så deigen ikke sitter fast senere.

    La deigen heve i minst en time, til den har dobbel størrelse. En halv time ut i heveprosessen setter du ovnen på 250 grader (over- og undervarme) med jerngryta inni så den er varm til brødet skal stekes. 

Jeg bruker ei jerngryte som er 24 cm i diameter.

Når deigen er ferdig hevet tar du ut gryta fra ovnen og velter oppi deigen fra bollen. Rist litt på gryta hvis deigen lander på skakke, men vær forsiktig så du ikke brenner deg.

Ha på lokket og stek brødet på nederste rille i 30 minutter. Skru deretter ned varmen til 200 grader, ta av lokket og la brødet steke i 15 minutter til.

Velt brødet ut av gryta og avkjøl på rist. Vær litt tålmodig og ikke skjær i brødet når det er glovarmt - selv om det kan være vanskelig å styre seg ;)

grytebrød-grovt-2.jpg

Vanvittig knasende og godt. Heldig er den som får helt fersk skalk med smør på ;-)

Tips; For å beholde den sprø skorpa kan brødet oppbevares i et kjøkkenhåndkle etter at det har blitt avkjølt.


Enkel frokostblanding med havre, nøtter og frø

Dette er ei enkel, god og sunn frokostblanding uten for mange ingredienser.

Den inneholder mest havregryn, en del nøtter, noe frø og litt til.

Og vil du ha andre gryn, nøtter eller frø enn oppskriften sier så er det bare å bruke det du foretrekker eller har tilgjengelig i kjøkkenskapet. 

Frokost. En veldig godt og mettende frokost som du har til flere dager når du først lager.

Frokost. En veldig godt og mettende frokost som du har til flere dager når du først lager.

Frokostblanding med havre, nøtter og frø - 1 stekebrett

INGREDIENSER

200 gram store havregryn
50 gram hakka valnøtter
50 gram hakka mandler
25 gram solsikkekjerner
25 gram gresskarkjerner
Et par klyper salt
1 ss nøytral olje, gjerne raps, eller margarin
0,5 dl vann

Og, hvis du vil;
Et par ss søtning (honning, sukker, sukrin gold eller tilsvarende - jeg bruker ofte aksiehonning)
Rosiner, revet kokos, tørket aprikos eller eller annen tørket frukt

FREMGANGSMÅTE

Forvarm ovnen til 150 grader.

  • Bland det tørre i en bolle (bortsett fra rosiner/tørket frukt)

  • Ha så i vann, olje/margarin og ev. søtning, og bland godt

  • Fordel alt på et stekebrett og stek midt i ovnen i ca. 26-30 minutter

Følg med mot slutten av steketiden så du ikke ender opp med litt for godt stekt frokostblanding. Fargen på blandingen skal være gyllen og lys brun..

La alt avkjøle før du eventuelt blander inn tørket frukt og har frokostblandinga over i en tett boks.

Spis med fryd (og melk) når sulten melder seg :-)

Hvis du har har lyst til å teste en annen variant finner du oppskrift på frokostblanding med gresskarkjerner, pistasjnøtter og kakao her.


Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær

Gulrotsuppe har vært min mest spiste suppe etter at jeg fant oppskriften på Mat på bordet i høst.

Noen små forandringer har den gått gjennom i vinter. Blant annet har den fått selskap av limejuice som jeg syns gir en fin og syrlig smak til de søte grønnsakene.

Med litt sprøstekt bacon eller noe annet salt på toppen (saltede frø eller spekeskinke for eksempel) blir dette virkelig et snaddermåltid.

Ikke bare er suppa god, men eventuelle rester er også fine å fryse ned og bruke en dag man står i fare for å velge en kjedelig ferdigmiddag. Dette gjelder egentlig de fleste supper, så lag ekstra når du først er i gang.

Og forresten, er du en av dem som tror at man ikke blir mett av suppe? Da har du spist feil suppe.

Gulrotsuppe med bacon.

Gulrotsuppe med bacon.

Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær - 4-5 porsjoner

INGREDIENSER

En pakke gulrøtter, ca 750 gram
En middels søtpotet
5-6 fedd hvitløk, eller mer hvis du er vågal
Ca. 1 ss revet ingefær
1 liter kyllingkraft/buljong
1 boks lett eller vanlig kokosmelk
Saften av ½-1 lime
Litt finhakka chili eller chilipulver
Salt, pepper og gjerne litt kajennepepper

FREMGANGSMÅTE

  • Begynn med å gjøre klar grønnsakene. Skrell søtpotet og gulrøtter og kutt i passe store biter. Riv ingefær og finhakk eller riv hvitløk
  • Ha litt raps- eller olivenolje i ei gryte og surr hvitløken et minutt eller to på middels varme til den begynner å få litt farge
  • Ha så oppi gulrot, søtpotet, ingefær, kyllingkraft og kokosmelk
  • Kok opp å la stå og putre i 20-30 minutter, til grønnsakene er møre
  • Ha i finhakket chili mot slutten av koketiden, eller bruk litt chilipulver

Kjør suppa glatt med en stavmikser og smak til med salt, pepper og limesaft. Ha også i noen rause dryss kajennepepper hvis du har.

Fiks ferdig middag! :)


Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner

Eltefrie rundstykker er gode, lettvinte og enkle å lykkes med.

Jeg har ennå til gode å oppleve at eltefritt ikke blir vellykket. Min erfaring er at eltefri bakst har mindre risiko for å bli tung og kompakt sammenlignet med vanlig gjærdeig, når man baker grovt.

Du er nokså fri til å eksperimentere når du lager eltefrie rundstykker.

Ofte tar jeg utgangspunkt i oppskriften under, men bruker litt forskjellig av det jeg har i kjøkkenskapet.

Det går altså fint an å endre oppskriften ut ifra eget behov, men behold gjerne fordelingen mellom siktet og sammalt mel så rundstykkene blir grove.

Lettvint bakst. Bruk det du har av mel og frø, og lag eltefrie rundstykker.

Lettvint bakst. Bruk det du har av mel og frø, og lag eltefrie rundstykker.

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner - 16 stk

INGREDIENSER

150 gram hvetemel
200 gram sammalt hvetemel
100 gram sammalt speltmel
50 gram sammalt rugmel
75 gram havregryn
75 gram solsikkekjerner
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
5 dl vann

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle de tørre ingrediensene og ha til slutt i vannet
  • Rør godt sammen til du får en litt klissete deig – mer klissete enn en vanlig gjærdeig
  • La deigen stå å heve under lokk eller plast i minst 6 timer, gjerne over natten

Når deigen er ferdig hevet deler du den i 16 emner.

Form til rundstykker med hjelp av litt ekstra mel hvis du vil, eller bare bruk ei spiseskje og fordel "klatter" med deig på et stekebrett. Litt "uryddige" rundstykker smaker like godt (også går det litt fortere). 

Stek på 200 grader over- og undervarme, midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Er du i tvil om rundstykkene er ferdige, så dunker du med en finger under et rundstykke og hører en hul lyd hvis det er gjennomstekt.

Brødskala. Disse rundstykkene er 76 % grove. Beregn egen bakst med brødskalakalkulatoren.

Brødskala. Disse rundstykkene er 76 % grove. Beregn egen bakst med brødskalakalkulatoren.

Avkjøl på rist og kos deg med herlig, fersk bakst.

Frys gjerne ned de rundstykkene som ikke har blitt spist samme dag og tin opp etter behov - de tiner kjapt.

Et lite tips: Sjekk brødskalakalkulatoren på Opplysningskontoret for brød og korn sine nettsider her. Der kan du beregne hvor grov baksten din er. Mine rundstykker ender opp på 76 % grove:) 


Pannekakerull

Pannekakerullen er den lunsjen jeg velger en dag jeg føler for å spise noe litt ekstra godt, som likevel er sunt og enkelt.

Helst skal pannekaka da smøres med bringebærsyltetøy og brunost, for å få litt søtsmak i tillegg ;-)

Oppskriften gir røre nok til to tykke pannekaker, så enten kan du spise en stor lunsj, spare halvparten eller være grei å dele pannekakemåltidet med noen. 

Røra kan uten problem overnatte i kjøleskapet ei natt eller to. Den vil tykne litt når den står, så spe den gjerne ut med litt ekstra melk før du steiker.

Pannekakerull med brunost og syltetøy.

Pannekakerull med brunost og syltetøy.

Pannekakerull - 2 stk

INGREDIENSER

2 egg
100 gram vanlig eller mager kesam* - tilsvarende 2 overfylte spiseskjeer
50 gram havremel - tilsvarende 4 spiseskjeer
Ca. 0,5 dl melk
Litt kardemomme

*Mager kesam har mer protein og mindre fett enn originalen, bruk den du foretrekker

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og mager kesam før du blander i mel og kardemomme

  • Ha i melka til slutt og pisk til ei tykk, jevn røre

  • Bruk litt margarin i stekepanna og stek på middels varme til pannekaka har fått god farge på begge sider

Serveres lunken med foretrukket pålegg - her er det altså syltetøy og brunost som gjelder for min del!

Pannekakerullen er et fint måltid i seg selv, men skal du virkelig gå for gull så knasker du i deg en frukt eller grønnsak i tillegg :-)


Arme riddere med grovt brød

Arme riddere husker jeg godt fra jeg var liten. Det var den kveldsmaten som smakte dessert.

Arme riddere var ikke akkurat hverdagskost, og temmelig stas når det en sjelden gang ble servert på en helt vanlig ukedag.

Litt sånn er det fremdeles, selv om jeg nå kan lage det når jeg vil :-)

Velg rett brød

Arme riddere lages opprinnelig med loff. Gjerne restene av en tørr loff som ellers bare ville blitt kastet. En fin måte å unngå og kaste mat på. 

Men du kan også lage arme riddere med grovbrød, og resultatet blir like bra som med loff. Det gjelder bare å velge rett brød. 

Brødet må være luftig, ikke kompakt, og uten hele kjerner og frø. Det gjør ingenting om brødet er tørt og noen dager gammelt.

Med grove arme riddere får du et måltid som metter godt, og som er en del sunnere enn den tradisjonelle varianten.

Sunnere altnernativ. Arme riddere kan også lages med grovt brød.

Sunnere altnernativ. Arme riddere kan også lages med grovt brød.

Arme riddere - 2 porsjoner

INGREDIENSER

4 brødskiver
2 egg
2 dl melk
1-2 ss sukker eller tilsvarende søtning
En god dæsj kanel og kardemomme

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen alle ingrediensene til røra i en bolle
  • Legg oppi brødskiver og la dem ligge et minutt å bli gjennomtrukne av eggeblandingen
  • Stek brødskivene et par minutter på hver side til de blir gyllenbrune
  • Server de arme ridderne varme, og med syltetøy på toppen


Dette er sannelig ingen dum frokost eller kveldsmat en dag du får lyst på noe ekstra godt. En smart måte å bruke opp tørt brød på også, hvis du trenger en unnskyldning :-)


Brødbakst - vellykka grovbrød

Jeg har prøvd meg på brødbakst igjen, og denne gangen ble jeg veldig godt fornøyd.

En stor takk til Eirik som delte sin enkle framgangsmåte og tips når det gjaldt brødbakst under havrebrød-innlegget, det ble i høyeste grad brukt som utgangspunkt.

Grovbrød med linfrø og gresskarkjerner - 2 stk

INGREDIENSER

150 gram kjerner og frø - jeg brukte linfrø og gresskarkjerner
2,5 dl vann

450 gram siktet hvetemel
400 gram sammalt mel - jeg brukte rester av rug, hvete og spelt
1 ts salt
2 ss olivenolje
Ca. 600 gram lunkent vann
25 gram fersk gjær

FREMGANGSMÅTE

Legg kjerner og frø i bløt natta over eller et par timer før bakst.

  • Ha mel, gjær og salt i en bakebolle, men ikke bland gjær og salt.
  • Ha vann og olje i sammen med det tørre og bland godt. Bruk en kjøkkenmaskin hvis du har og la den gå på lav hastighet i et par minutter
  • Ha så i de bløtlagte frøene før du lar maskinen gå enda noen minutter - her gjelder det å få mye luft inn i deigen så elt gjerne litt lengre enn du egentlig har tålmodighet til.

Jeg hadde i mer grovt mel underveis, så litt tilpasninger må man regne med. Husk at deigen skal være litt klissete.

Dekk bollen med et lokk eller plast og la deigen heve minst en time.

Ha deigen ut på et melet underlag, elt godt og del i to emner som du legger i hver sin smurte brødform. La brødene heve under dekke i 45 minutter.

Før steking kan du gjerne pensle med vann, melk eller sammenpisket egg og drysse over frø.

Stek brødene på nederste rille i ovnen på 220 grader i 35-40 minutter. Vær tålmodig og ikke skjær i det glovarme brødet. Gi det litt tid til å avkjøle på rist først - selv om det er vanskelig å vente ;)

På nybakt brød må nesten helgepålegget tas fram - brie og en god salami. Snadder!