Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

"Ny" havregrøt - grøt kokt på havremel

Dette er såpass lettvint at det nesten ikke kan regnes som en oppskrift. Havregrøt er jo ikke akkurat ukjent for de fleste.

Men la oss kalle det et tips da.

Tipset er havregrøt kokt på havremel. Kanskje ikke veldig spennende, men havregrøt kokt på mel er overraskende ulikt havregrøt kokt på gryn.

Konsistensen har mye å si for opplevelsen av måltidet, og en myk og glatt grøt blir noe helt annet enn en grøt med klumper. Jeg fikk i hvert fall en aha-opplevelse!

En av fordelene med grøt kokt på mel er at den stort sett bare trenger et raskt oppkok for å tykne og bli ferdig.

Noen minutter spart en travel morgen. 

En annen fordel er at den er enklere å spise for de minste barna som skal i gang med grøt, eller eldre og andre med tannproblemer, svelgevansker o.l. Verdt å ha i bakhodet.

Havregrøt - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 dl havremel
2 dl melk
Ei klype salt hvis du syns det trengs

FREMGANGSMÅTE

  • Visp melk, salt og havremel i ei gryte
  • Ha gryta på middels varme og rør underveis til grøten blir passe tykk

    Det er fort gjort at grøten går fra passe tykk til for tykk, men da sper du bare med litt mer melk og har den tilbake på plata.

Server med "standard" sukker, kanel og smørøye eller slå til med fersk eller tørka frukt, bær, hakka nøtter eller frø.

Hvis du har lyst til å teste en annen variant av havregrøt, kan jeg varmt anbefale denne med mandel :-)


Bananiskrem med bare to ingredienser

Denne bananisen er en slager hver sommer.

Med sol og varme blir ofte matlysten litt mindre, men man får desto mer lyst på noe kaldt, friskt og godt.

Isen er søt og god, og kan fungere som en liten kveldsmat, et mellommåltid eller hverdagsdessert.

bananis-3-web.jpg

Bananis - 2 porsjoner

INGREDIENSER

2 bananer, frosne i biter
2-3 ss kokosmelk eller annen melk
Sjokoladebiter, hakka nøtter eller andre typer strø du liker

FREMGANGSMÅTE

  • Frys bananene i biter, 4-5 biter per banan er fint. Gjør du som meg og alltid har bananbiter i frysen, så kan du lage deg is på to minutter :-) 
  • Kjør de frosne bananbitene i en kjøkkenmaskin med kniver så de blir godt hakka
  • Ha i kokosmelk og kjør videre til konsistensen endrer seg og blir myk og glatt.

    Kokosmelk/melk er ikke absolutt nødvendig, men jeg syns det runder av banansmaken og gjør seg godt. Jeg har ofte lagd bananis uten kokosmelk/væske, og det går bra det og.

Server isen med en gang, med noe godt strø på toppen eller sjokoladesaus hvis du virkelig skal kose deg :-)

Prøv deg gjerne fram med annen frossen frukt eller bær, kokosmasse, nøttesmør, sitron, mynte osv. i tillegg. Vær likevel obs på at det er bananen som gir den kremete konsistensen, så la den være hovedingrediensen.


Marsipan med appelsinsmak

Appelsin gjør seg i marsipan, ingen tvil om det.

Det hender jeg lager marsipan fra bunnen av, men jeg har med nysgjerrighet kikka på diverse oppskrifter der marsipan har blitt laget med dadler istedenfor melis som søtning.

Dette måtte testes!

Men det som i utgangspunktet skulle vært marsipan laget med bare to ingredienser, endte til slutt opp med å bli litt mer avansert. 

Ikke at marsipanen er vanskelig å lage, men i en prøve- og smakeprosess kom det til en del flere ingredienser enn jeg hadde tenkt. 

Oppskriften ble, ikke overraskende, temmelig omtrentlig.

Bruk den som inspirajon! 

Har du ikke dadler så tar du heller litt mer melis/sukrinmelis, og motsatt. Er du ikke så gira på appelsin så prøver du andre smakstilsetninger eller lar det være.

Smak deg fram hele veien.

Påskemarsipan - Nok til 12 små egg

INGREDIENSER

100 gram finmalte mandler
3 dadler
2 ss eggehvite
3-4 dråper mandelessens
5-6 ss melis/sukrinmelis
Finrevet skall av en appelsin (bare det ytterste orange)
Litt saft av appelsin
Noen dråper saft av sitron

50 gram mørk sjokolade
1/2-1 ts kokosolje eller annen matolje

FREMGANGSMÅTE

  • Start med finmalte mandler og dadler, og kjørte det sammen i kjøkkenmaskinen til dadlene er hakka og godt blanda med mandelmassen.

    I teorien skal man kunne stoppe der, men marsipanen ble en tanke tørr og kjedelig, og ikke syns jeg den var den søt nok heller.
     
  • Bland i melis/sukrinmelis, fortsett med mandelessens og eggehvite

Dette hjalper på både konsistens og smak, men jeg var ikke helt fornøyd ennå. Appelsin ble løsningen!

  • Ha i appelsinskall, litt appelsinsaft, noen dråper sitron og smak til med enda litt melis/sukrinmelis

Form marsipanen til små egg (obligatorisk hvis det er påske). 

Smelt sjokoladen sammen med oljen i vannbad og ypp eggene i sjokoladen. Pynt med kakestrø og sett dem kaldt til de skal spises.

Lag gjerne en større porsjon. Halvparten av mine marsipanegg er allerede borte, og resten er nok forsvunnet innen påskeferien begynner ;-P


Saftige gulrotlapper

Det er lett å få dilla på lapper.

Det er så enkelt og greit å lage klar ei røre på kvelden og steke morgenen etter. Ferske lapper til frokost er ikke feil.

gulrotlapper-web.jpg

Stort sett ligner lappeoppskriftene mine på hverandre, med nye ingredienser som kommer til innimellom. 

Nå for tiden er revet gulrot en gjenganger. Revet gulrot gjør lappene saftige og en anelse søtere. Så får man sneket inn en ekstra grønnsak også.

Ekstra godt blir det hvis man har i banan i tillegg.

Gulrotlapper - 5-6 stk

INGREDIENSER

5-6 ss havremel
2 egg
2 store ss cottage cheese, most med gaffel
1 revet gulrot
0,5 ts bakepulver
Ev. 0,5-1 banan, most med gaffel
Ev. et lite dryss kanel, kardemomme, vaniljepulver eller annet som frister

FREMGANGSMÅTE

Bland sammen alle ingrediensene til en tykk røre som du lar stå å svelle litt.

La den gjerne stå i kjøleskap over natta.

Stek fem-seks lapper i litt margarin og pass på å lage de tykke, da blir de ekstra saftige.

Jeg tar ofte lapper med på jobb også. En boks frosne bær og litt søtning i tillegg, så har jeg lapper med rørte bær til lunsj :-)


Supergod smoothie med banan, kakao og peanøtt

Kall det milkshake, dessert eller smoothie. Godt er det uansett!

Og selv om den smaker dessert, er den absolutt innafor som en liten lunsj, en god og mettede frokost eller en søt avslutning på dagen.

Bare husk å fryse ned banan på forhånd.

peanøttsmoothie peanøtt banan kakao

Banan- og peanøttsmoothie - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 frossen banan i biter
1 snau ss peanøttsmør
1 strøken ss kakaopulver (eller smak til med mer)
1-2 dl melk
Ev. noen få nøtter til pynt

FREMGANGSMÅTE

  • Kjør alt utenom nøttene sammen i en blender, kjøkkenmaskin eller med stavmikser.

  • Ha i melk etter hvor tykk eller tynn du ønsker smoothien. Jeg spiste med skje og brukte rundt en 1 dl melk.

  • Ha over i glass eller skål, og strø over noen nøtter til slutt

peanøttsmoothie peanøtt banan kakao cashenøtter

Kaldt, godt og mettende i varmen. Håper det smaker :-)


Mellommåltidskjeks med nøtter, kokos og havregryn

Mange har en tendens til å bli sultne ei stund etter lunsj når middagen ennå er litt for langt unna.

Da kan det fungere med litt frukt, noen nøtter, ei brødskive med noe godt pålegg osv.

Men det som skjer mange er at de ikke var helt forberedet på å bli sultne, og det er da Narvesen tjener penger på 3 boller til prisen av 2.

Er vi sultne spiser vi det som er lett tilgjengelig. Det kan være kjeks eller twist som står framme på arbeidsplassen, ei pølse på bensinstasjon, noen julekaker du har liggende igjen i en kakeboks eller noe godt fra snacksautomaten på jobb. 

Hvis du vil slippe å gå i disse fellene så planlegger du hva du skal spise når du blir sulten kl.14 i morgen. Jeg skal spise kjeks..gode, mettende og sunne kjeks!

mellommåltidskjeks

Mellommåltidskjeks - 10-12 stk

INGREDIENSER

3,5 dl havregryn
1 dl finmalt mandel
En neve valnøtter (10-12 stk)
En neve paranøtter (8-9 stk)
1 egg
1 dl kokosmasse
En dæsj vaniljepulver
1 godt moden banan
Ei klype salt
0,5 dl rapsolje

FREMGANGSMÅTE

  • Mos bananen med en gaffel, hakk nøttene og bland alle ingrediensene sammen i en bolle
  • Form 10-12 store kjeks og legg dem på et stekebrett
  • Stek på 180 grader i 20-25 minutter, til kjeksene er brune i kantene.

Kjeksene inneholder mye sunt fett, særlig fra nøtter, så disse er supre hvis du er litt dårlig til å få deg nøtter.

Egentlig kan du bruke de ingrediensene du føler for, så lenge deigen henger sånn passe sammen. Et tips er å bruke en base av havregryn, mel av noe slag, egg og noe rapsolje, så kan du egentlig trikse og mikse som du vil med resten.

Kjeksene er ikke veldig søte, selv med banan, men vil du ha de søtere kan du ha i mer banan eller annen søtning. Eller du kan teste disse havrekjeksene som jeg har lagd tidligere :-)


Peanøttkjeks

Liker du peanøtter så liker du disse peanøttkjeksene!

Peanøtter er ikke så usunt som mange tror. 

Ja, de har en del fett, men lite av det mettede fettet som vi skal være forsiktige med. Peanøtter er også en ok proteinkilde, som sammen med fettet gjør at de metter godt.

Man skal være obs på at peanøtter inneholder mange kalorier, så inntaket bør ikke overdrives. Det er likevel ingenting i veien for å inkludere peanøtter i et sunt og variert kosthold.

peanøttkjeks

I disse kjeksene har jeg brukt peanøttsmør. Peanøttsmør er i praksis finhakka og rørte peanøtter.

Kjører du peanøtter i en kjøkkenmaskin med kniver, får du peanøttsmør etter noen minutter. Kjøper du ferdig peanøttsmør (slik jeg gjorde) bør du passe på å velge et smør med mest mulig peanøtter, gjerne 99-100 %.

Jeg syns det er godt med litt salt i peanøttsmøret, men dersom du har en del salt i kostholdet allerede (som mange har) eller for eksempel har høyt blodtrykk, kan du med fordel velge et peanøttsmør uten salt.

Peanøttkjeks - ca.10 stk

INGREDIENSER

½ dl peanøttsmør
½ dl sukrin gold eller sukker
1 egg
½ dl havregryn (kan erstattes med havremel)
½ dl havremel (kan erstattes med havregryn)
½ ts bakepulver
Evt. sjokoladebiter, kokosmasse, rosiner eller annen tørket frukt

FREMGANGSMÅTE

  • Rør først peanøttsmør og sukrin gold/sukker godt sammen
  • Ha deretter i de andre ingrediensene og bland
  • Form til ca. 10 kjeks og legg på et stekebrett
  • Stek på 175 grader i ca. 15 minutter
  • Avkjøl kjeksene på rist

    Kjeksene blir sprø når de blir kalde, men ønsker du kjeksene enda sprøere kan du steke dem litt lenger, til de begynner å få mer farge i kantene.

Jeg brukte både litt kokosmasse og rosiner i mine kjeks, som ga en veldig god smak - selv om sjokoladebiter sikkert er enda bedre ;)

peanøttkjeks

En av disse er fine som en liten ettermiddagssnack når man er sulten og venter på middag eller som en energibit før eller etter trening. Bare ikke spis alle på ei gang ;-)


Variasjonstips til frokostblandingen din!

Jeg vender stadig tilbake til frokostblandinga mi, som regel i følge med melk og rosiner. I dag testa vi en søndagsvariant, med gresk yoghurt og melonbiter..kjempegodt med den søte melonen til den syrlige yoghurten! Litt variasjon fra den vanlige hverdagsfrokosten, men litt mer mettende og fremdeles veldig enkelt, sunt og godt.

Grunnoppskrifta har dere sett før, men her er den igjen.

200-250 g havregryn
100 g hakka valnøtter
50 g solsikkekjerner
40 g sukrin gold
1-2 ts maldonsalt/vanlig salt
1 ss smør, raps- eller kokosolje
0,5 dl vann

Bland sammen, steik på 150 grader i 30-35 minutter, og rør gjerne om ei gang underveis.

For å gjøre den litt mer spennende prøver jeg meg av og til fram med andre typer frø eller nøtter, slik som mandler, pistasjnøtter, knuste linfrø og chia-frø. Det er også veldig godt med kokosmasse i (og gjerne også med kokosolje istedenfor smør eller annen olje), hakka aprikos eller annen tørket frukt. I går prøvde jeg meg fram med appelsinjuice istedenfor vann og 1 ss revet appelsinskall + kanel. Kanelen ga god smak til frokostblandinga, men appelsinen ble litt borte i de andre smakene. Må nok forsøke med mer skall neste gang :) 

Frokostblanding g.y. nærbilde.jpg

Uansett, bruk grunnoppskriften og varier både den og tilbehøret når du blir lei, for denne frokostblandinga er genial å ha stående til travle morgener når frokosten helst bare skal ta et halvt minutt å slenge sammen :)