Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Kyllingsuppe med fullkornsnudler på bare 20 minutter

Denne kyllingsuppa smaker nydelig, og sparer deg mye tid.

Den tida kan du heller bruke på å kose deg med maten.

Er du som meg og spiser litt for fort vanligvis, så er ei glovarm suppe midt i blinken for å skru ned tempoet og nyte middagen :-)

  Mat som varmer og metter.  God og mettende kyllingsuppe med fullkornsnudler.

Mat som varmer og metter. God og mettende kyllingsuppe med fullkornsnudler.

Kyllingsuppe - 2 porsjoner

INGREDIENSER

200-250 gram kyllingfilet eller annet kyllingkjøtt
2 gulrøtter
1 vårløk eller en bit purre
1/2 paprika
En bit kålrabi
Erter
1 ss margarin eller rapsolje
5 dl utblandet kyllingfond eller -buljong
1/2 boks mager crème fraîche
Litt chili eller kajennepepper

FREMGANGSMÅTE

  • Kutt kyllingen i biter og stek den noen minutter med litt margarin eller olje i ei gryte. Kyllingen trenger ikke være helt gjennomstekt.

  • Mens kyllingen steker kutter du opp grønnsakene i små biter eller staver

  • Ha grønnsakene oppi gryta med kyllingen og la alt surre et par minutter

  • Ha kyllingfond i gryta og la alt koke i 10 minutter, til grønnsakene er passe møre

  • Ha crème fraîche i suppa mot slutten av koketida

  • Smak til med litt chili eller kajennepepper

Server gjerne suppa med fullkornsnudler, fullkornsris eller en skive godt brød.


Husk å blåse på suppeskjea før du spiser ;-)


Lapskaus med lettsaltet svineknoke

Lapskaus er en nydelig høstmiddag, og det finnes ingen bedre enn den som lages med lettsaltet svineknoke.

Det er i hvert fall min mening!

Lapskaus er noe du lager når du har god tid. I hvert fall nok til å la svineknoken koke lenge, minst et par timer.

Da får du god kraft, og det er enklere å få kjøttet løs fra beinet. Du kan også koke knoken i forkant, for eksempel kvelden før. Da er lapskausen gjort på 40 minutter dagen etter.

  Tradisjonsmat.  Lapskaus er nydelig tradisjonsmat som passer perfekt på høsten.

Tradisjonsmat. Lapskaus er nydelig tradisjonsmat som passer perfekt på høsten.

Lapskaus med lettsaltet svineknoke - 4-5 porsjoner

INGREDIENSER

1 lettsaltet svineknoke
4 poteter
4 gulrøtter
1 liten kålrabi
1 liten knutekål (eller mer kålrabi)
1/2 purre
Timian, salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Kok først opp knoken i rikelig med vann, så det mer eller mindre dekker knoken
  • La den stå å småputre så lenge du har tid, gjerne 2-3 timer eller mer
  • Ta knoken ut av vannet og la avkjøle litt før du fjerner kjøttet fra beinet. Her bruker jeg hendene - det er noe gris, men enklere enn å bruk kniv. Sorter ut kjøttet du skal bruke og riv/kutt i passelige små biter
  • Øs ut omtrent en liter av kraften som er igjen etter kokinga. Ta vare på den til senere
  • Ha kjøttet tilbake i gryta med resten av kraften som er igjen
  Ferdig kokt.  Her er svineknoken ferdig kokt, og en liter kraft øst ut.

Ferdig kokt. Her er svineknoken ferdig kokt, og en liter kraft øst ut.

Når du først er kommet så langt at knoken er kokt og rensket, da er det fort gjort å lage lapskausen ferdig.

  • Skrell og kutt opp alt av grønnsaker og ha dem oppi gryta med kjøttet
  • Kraften i gryta skal såvidt dekke alt. Fyll på med kraften du satte til side hvis det trengs, eller øs ut mer
  • Krydre med litt timian, salt og pepper
  • La lapskausen koke i ca. 30 minutter, til du kjenner at grønnsakene er møre
  • Øs ut så mye overflødig kraft du kan, før du stamper lapskausen til den får den konsistensen du vil ha. Det er enklere å helle tilbake litt av kraften fordi lapskausen ble for tørr, enn motsatt
  • Smak til lapskausen med mer krydder og salt etter behov
  Bruk tid.  Lapskausen trenger litt tid når du bruker svineknoke, men det er det verdt!

Bruk tid. Lapskausen trenger litt tid når du bruker svineknoke, men det er det verdt!

Til lapskaus hører det selvfølgelig med både flattbrød og smør. Håper det frister :-)

Og du, spar på kraften som blir til overs. Den kan fryses, og er nydelig å bruke som base i ei god suppe.


Lasagne med hvit saus, tomatsaus og grønnsaker

Lasagne lager du en dag det er litt mer enn en halvtime til middag.

Til gjengjeld kan du beregne raust å få rester til en digg lasagnemiddag senere i uka også.

Når jeg lager lasagne midt i uka blir det som regel uten kjøtt. Det er også denne oppskriften. Vil du lage med kjøtt så gjør du det. Du må antagelig redusere litt på grønnsakene eller ha i litt mer væske/hakka tomat.

Det er også veldig godt å ha i litt stekt, finstrimlet bacon - mer trengs ikke for litt kjøttsmak.

Oppskriften kan uten problemer dobles og varieres med ulike grønnsaker.

  Lasagne på fredagskvelden . Kosemat kan også ha mye grønnsaker.

Lasagne på fredagskvelden. Kosemat kan også ha mye grønnsaker.

Lasagne - 4 porsjoner

INGREDIENSER

TOMATSAUS MED GRØNNSAKER

Olivenolje
Et par hvitløksfedd
1/2 løk
3 gulrøtter
1/2 squash
En paprika
En boks hakka tomat (jeg bruker Mutti)
Basilikum og oregano
Salt og pepper

HVIT SAUS

2 ss margarin
3 ss sikta mel
Ca. 6 dl melk
2-3 ss revet ost
Muskat, salt og pepper

ANNET

Spinat, 60-100 gram
6 lasagneplater
Revet ost til å strø over (bruk gjerne en blanding, feks. mozzarella og cheddar)

  Før steking . Slik ser lasagnen ut før den settes i ovnen.

Før steking. Slik ser lasagnen ut før den settes i ovnen.

FREMGANGSMÅTE

TOMATSAUS

  • Finhakk hvitløk og kutt resten av grønnsakene i tynne staver eller små biter
  • Fres løk og hvitløk lett i litt olivenolje, før du har i resten av grønnsakene
  • Rør om et par minutter før du har i hakka tomat og krydder
  • La putre i minst 10 minutter, rør innimellom og lag samtidig den hvite sausen
  • Her kan det også passe å sette på stekeovnen, 200 grader.

HVIT SAUS

  • Smelt margarinen helt og visp så inn melet
  • Tilsett omtrent halvparten av melka og visp godt så klumpene løser jeg opp - ikke bruk for høy varme
  • Når sausen tykner har du i resten av melka og visper videre
  • La sausen stå å putre på lav varme i 10 minutter, rør innimellom
  • Ha i osten mot slutten av koketida og smak til med muskat, salt og pepper

Sett sammen lasagnen i forma.

Begynn med et lag tomatsaus, deretter pastaplater, hvit saus og til slutt spinat. Fortsett med tomatsaus igjen, pastaplater, spinat og ostesaus før du har over revet ost.

Jeg hadde ei relativt stor form, og fikk derfor bare to lag.

Stek lasagnen på 200 grader over- og undervarme, midterste rille i ca.30 minutter.

  Servering.  Spis lasagnen som den er, eller med godt tilbehør.

Servering. Spis lasagnen som den er, eller med godt tilbehør.

Lasagnen er et fullverdig måltid i seg selv, men det gjør seg med litt frisk, grønn salat ved siden av. Og kanskje en bit focaccia eller annet godt brød hvis du har ;-)


Tzatziki - dressingen som passer til nesten alt!

Tzatziki er en favoritt til grillmat, koldtbord og salat - og veldig enkel å lage!

Tzatziki brukes nok mest i Sør-Europa og Midtøsten, men har for lengst blitt vanlig her også. Den er yoghurtbasert, og dermed også litt sunnere og lettere enn de typiske majones- og rømmebaserte dressingene.

Det eneste du trenger for å lage tzatziki er gresk yoghurt, agurk, litt hvitløk, salt og pepper. Og kanskje en skvis sitron eller dill/annet krydder hvis du vil.

Agurken skal raspes først, og kan med fordel stå å renne av i et dørslag en stund i forkant.

  Få ingredienser.  Tzatziki krever lite arbeid og få ingredienser.

Få ingredienser. Tzatziki krever lite arbeid og få ingredienser.

Tzatziki

INGREDIENSER

Et beger (350 gram) gresk yoghurt
1 agurk
2 fedd hvitløk
Salt, pepper
Ev. sitron og litt dill eller annet krydder

FREMGANGSMÅTE

  • Del agurken i to på langs, og skjær vekk den innerste, myke delen som inneholder mest vann
  • Rasp agurken på et grovt rivjern. Ha over i et dørslag, bland i ei klype salt og la stå og renne av. Har du god tid så kan den fint stå å renne av et par timer i kjøleskapet, men 30 minutter på kjøkkenbenken duger bra det også. Du kan også hjelpe til med hendene og klemme vannet ut
  • Finhakk hvitløken og bland den sammen med yoghurt og revet agurk i en bolle
  • Smak til med salt, pepper og gjerne litt sitron

Du kan også smaksette med andre krydder og urter. Dill er veldig godt i tzatziki hvis du skal servere den til fisk.

  Magert . Tzatziki er et godt alternativ til fetere dressinger og sauser.

Magert. Tzatziki er et godt alternativ til fetere dressinger og sauser.

Til sommermat er jeg ikke så fan av varme sauser, men vil heller ha en dressing eller annet tilbehør, og da er tzatziki midt i blinken!

Hvis du er nysgjerrig på lignende tilbehør, så sjekk ut denne gode pestoen eller karridressing :-)


Saftige nakkekoteletter med soppstuing - en ekstra god hverdagsmiddag

Nakkekoteletter med dette gode tilbehøret gjør seg også godt som en flott søndagsmiddag.

Dette er den tredje og siste oppskriften jeg bidro med i Coop Extra sin artikkel når de ønsket middagsoppskrifter med kokt brokkoli som tilbehør - denne gangen en kjøttmiddag.

Det er ikke så mange middager med kjøtt her på bloggen. Det er både litt bevisst, og en naturlig følge av at vi ikke spiser så mye kjøtt her i heimen.

Ofte spares kjøttet til helgene, mens det spises mer fisk, vegetar og kylling midt i uka. Eller en risgrøt fra Fjordland om planlegginga har gått skeis.

Når vi først klinker til med en kjøttmiddag kan absolutt en god nakkekotelett være å finne på tallerkenen.

Sammen med soppstuing, kokt potet og brokkoli blir dette en skikkelig god hverdagsmiddag, eller en like så god søndagsmiddag som ikke tar så lang tid å lage.

  Rask og god . En middag som passer for de fleste.

Rask og god. En middag som passer for de fleste.

Nakkekoteletter med soppstuing, kokt potet og brokkoli - 4 porsjoner

Beregn ca. 25-30 minutter

INGREDIENSER

4 nakkekoteletter, kjøp gjerne marinert eller krydre med salt og pepper før steking
4-8 poteter, avhengig av størrelse
1 stor brokkoli
Ca. 350 gram champignon eller annen sopp
½ løk
2 ss smør
2 dl matfløte
Salt og pepper
Tørket timian eller krydderurter etter eget ønske

FREMGANGSMÅTE

  • Ha først potetene i kokende vann. Beregn ca. 25 minutters koketid for middels store poteter
  • Finhakk løk og kutt sopp i biter. Fres løk og sopp i smøret noen minutter til løken blir blank og soppen faller sammen
  • Tilsett matfløte. La stuingen stå å småputre til den tykner. Rør innimellom og spe med mer fløte dersom det blir nødvendig
  • Skrell stilken på brokkolien og del hele brokkolien på langs i 4-6 stykker, så er den klar til koking litt senere
  • Begynn å steke nakkekotelettene når potetene har ca. ti minutter koketid igjen. Stek to-tre minutter på hver side til kotelettene er godt brunet. La dem så steke videre  på middels varme i ca. fem minutter
  • La brokkolien trekke med potetene de siste 3-5 minuttene av koketiden
  • Smak til soppstuingen med salt, pepper og urter før servering

God middag! :-)


Kjapp bondeomelett med fetaost - en perfekt restemiddag!

Bondeomeletten er en sunn, lettvint middag der du kan få brukt opp de glemte grønnsaksrestene.

Bruk også rester av påleggskinke, kylling, laks eller annet. Dette er mat som fort blir kastet om det får noen dager i kjøleskapet.

Oppskriften er altså veiledende, så bruk det du har :-)

Dette er en av oppskriften jeg bidro med i Coop Extra sin artikkel når de ønsket middagsoppskrifter med kokt brokkoli som tilbehør.

Bondeomelett-med-fetaost-og-kokt-brokkoli2.jpg

Bondeomelett med fetaost og kokte poteter - 4 porsjoner

Beregn 20-25 minutter

INGREDIENSER

6 egg
1 dl matfløte
1 dl vann
Salt og pepper
½ purre, i ringer
2 fedd hvitløk, finhakket
4 kokte poteter, kuttet i skiver eller terninger
En brokkoli, lettkokt eller rå og delt i små buketter
Ca. 10 cherrytomater, delt i to
Fetaost, gulost eller parmesan

FREMGANGSMÅTE

  • Surr purre og hvitløk i litt olje et par minutter før du fordeler resten av grønnsakene og potetene over
  • Pisk sammen egg, matfløte, vann, litt salt og pepper og hell det over grønnsakene i panna. Dryss over fetaost hvis du vil bruke det
  • La stå på lav til middels varme i ca.15 minutter, til eggeblandingen har stivnet på toppen. Rasp over gulost eller parmesan mot slutten av steketiden hvis du ønsker det.

Server gjerne med litt grønn salat og en skive grovt brød.

Lyst til å teste en annen restemiddag? Prøv pai - for eksempel denne med ost, spekeskinke og tomat.


Enkel laksefilet med sprø, ovnsbakte poteter, aioli og grønnsaker

Laksefilet kan spises til det aller meste av tilbehør og grønnsaker. Ovnsbakte båtpoteter og aioli er en av favorittene.

Jeg fikk et oppdrag fra Coop Extra for ei stund siden. De ønsket tre middagsoppskrifter med kokt brokkoli. Et artig oppdrag som endte i denne artikkelen :-)

Den første oppskriften ut ble laksefilet med ovnsbakte poteter, aioli, gulrot og kokt brokkoli.

Veldig enkelt, og ikke minst veldig sunt og godt!

  Fiskemiddag . En fiskerett det er verdt å ta med i planlegginga av ukas middager.

Fiskemiddag. En fiskerett det er verdt å ta med i planlegginga av ukas middager.

Laksefilet med ovnsbakte poteter, aioli og grønnsaker - 4 porsjoner

Beregn ca. 30 minutter

INGREDIENSER

4 stykker laksefilet, ca. 125 gram per porsjon
6-8 poteter
1 brokkoli
2-3 gulrøtter
1 hvitløksfedd
2 ss majones
1-2 ss olje, gjerne raps eller oliven
Litt salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

Stekeovn: 220 grader, over- og undervarme. Sett ovnen på i tide så den er nesten klar når du begynner med forberedelsene.

  • Kutt poteter i båter, ha dem i en bolle og bland godt med rapsolje, salt og pepper. Fordel potetbåtene på et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen i 25 minutter
  • Gjør klar resten av ingrediensene mens potetene baker. Kutt brokkoli i buketter og skrell og kutt opp stilken. Skrell og kutt gulrøtter i biter
  • Rasp eller finkutt hvitløksfeddet og bland med majonesen så du får en enkel aioli – du kan også kjøpe aioli ferdig
  • Når potetene har stått et kvarter i ovnen er det på tide å sette gulrøttene på kok. Pass på at gryta også rommer brokkolien som skal oppi litt senere
  • Sett så på stekepanna til laksefiletene. Stek dem i litt smør eller olje, 8-10 minutter. Ikke begynn å steke fisken for tidlig, det er bedre å skru av ovnen og la potetene stå der litt lenger, enn at fisken skal ligge i panna å bli tørr
  • Når alt nærmer seg ferdig har du brokkolien over i samme gryta som gulrøttene. La trekke i tre-fire minutter mens du tar poteter ut av ovnen og gjør resten klar til servering
  Hverdagsmat . Digg fiskemiddag på bare en halv time.

Hverdagsmat. Digg fiskemiddag på bare en halv time.

Dette er mat som er enkel å gjøre god! 

Det viktigste er å ikke steke fisken for lenge slik at den blir tørr, eller å koke brokkolien for lenge så den blir dvask.

Og ikke dropp aiolien..det smaker himmelsk med potetbåter dyppet i aioli!


Minestronesuppe med chorizo og bønner

Etter å ha hatt dilla på gulrotsuppe med søtpotet gjennom hele vinteren i fjor, er det i år minestrone som er suppefavoritten.

Jeg har latt meg inspirere av matbloggen "Mat på bordet", og endt opp med en egen variant med deilig chorizopølse, masse bønner og gode grønnsaker.

For meg er det et stort pluss at det er mye bønner i denne suppa.

Bønner og linser (belgfrukter) en av disse matvaregruppene som det anbefales at vi spiser mer av, fordi det har vist seg å følge mange helsefordeler med på lasset.

Belgfrukter inneholder også en god del proteiner, noe som gjør at de metter godt. Det betyr at de er veldig fine å bruke i matretter med lite eller ingenting kjøtt, kanskje spesielt supper og gryteretter.

Et ekstra pluss er at bønner og linser er billig mat!

  Minestrone.  Ei suppe med masse smak som varmer på kjølige dager.

Minestrone. Ei suppe med masse smak som varmer på kjølige dager.

Minestronesuppe - 4 porsjoner

INGREDIENSER

2 gulrøtter
1/2 løk
1 fedd hvitløk
1 boks (400 gram) hakkede tomater
5 dl kyllingkraft, -fond eller -buljong
1 laurbærblad
Ca. 80 gram chorizo eller annen god, krydret pølse
1 boks røde bønner
1 boks hvite bønner
Basilikum og oregano

Pasta/makaroni, gjerne fullkorn
Parmesan

FREMGANGSMÅTE

  • Kutt opp grønnsakene i små biter og chorizo i strimler
  • Surr grønnsaker og pølse i litt olivenolje på middels varme noen få minutter, til løken er myk og blank
  • Ha så hakka tomat, litt basilikum og oregano, kyllingfond og laurbærblad i gryta
  • La alt putre i ti minutter mens du koker pasta eller makaroni ved siden av
  • Ha i bønner mot slutten av koketiden og ta ut laurbærbladet
  • Ha pasta direkte i suppetallerkenen, hell oppi suppe og rasp litt parmesan over
  Smakfull kombinasjon . Gode grønnsaker, smaksrik pølse, mettende bønner og deilig parmesan.

Smakfull kombinasjon. Gode grønnsaker, smaksrik pølse, mettende bønner og deilig parmesan.

Det er lurt å ikke blande pasta direkte i suppegryta. Dersom det blir rester av suppa vil pastaen som er igjen bli slapp og vassen innen restene skal spises.

Suppa kan også serveres uten pasta, eventuelt med litt brød ved siden av.

Du kan fint kutte ut chorizo hvis du ønsker en helt kjøttfri middag - da ville jeg kanskje krydret suppa litt ekstra.

Denne suppa holder seg fint noen dager i kjøleskap, og kan også fryses :-)