Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Kjøleskapsgrøt med smak av kanel og vanilje

Kjøleskapsgrøt har inntil ganske nylig vært på mi liste over mat jeg ikke syns er så særlig stas.

Jeg har vært nokså påståelig på at den der kalde grøten, den kan du få billig av meg. Grøt skal jo tross alt være varm!

Men så feil kan man ta. Kanskje var det bare de rette smakene som skulle til. Og det er jo en bra ting å like nye matretter, tross alt!

Trenger du noen gode argumenter for å prøve kjøleskapsgrøt?

Det er et veldig godt alternativ til annen grøt på morgenen, spesielt hvis du har dårlig tid eller bare ikke gidder å gå i gang med koking. Og den metter godt!

Du kan også spise grøten på farten eller ta den med deg som niste, for du trenger jo ikke være redd for at den skal bli kald.

Det er mange måter å lage denne grøten på, men jeg har falt for en variant med havregryn, litt chiafrø og gresk yoghurt. Samt en dæsj kanel og vaniljesukker - snadder!

Kjøleskapsgrøt med hjemmelaget kirsebærsyltetøy - nydelig!

Kjøleskapsgrøt med hjemmelaget kirsebærsyltetøy - nydelig!

Kjøleskapsgrøt med kanel og vanilje - 1 porsjon

INGREDIENSER

5 ss lettkokte havregryn
1 ss chiafrø
2 store ss gresk yoghurt
0,75 - 1 dl melk (alt etter hvor tykk du liker grøten)
1 ts akasiehonning eller annen søtning
0,5 ts vaniljesukker
Noen gode dryss med kanel

FREMGANGSMÅTE

Rør alle ingrediensene godt sammen i en boks, sett på lokk og la stå i kjøleskapet natten over. Grøten trenger ikke nødvendigvis ei hel natt på å tykne, men noen timer må den ha.

Når grøten er ferdig rører du litt i den og spiser med noe godt på toppen.

Jeg har falt helt for kirsebærsyltetøy på denne grøten, men du kan også bruke andre typer syltetøy, frukt, noen friske eller frosne bær, litt hakka nøtter eller noe annet godt :-)

Jeg håper du liker den!


Grove polarbrød

Jeg syns brødbakst er litt mer gøy når jeg kan lage porsjonsbrød - sånn som polarbrød, eller disse pannebrødene som jeg har lagd tidligere.

Og polarbrød ble en like stor suksess som pannebrød, må jeg si!

Disse polarbrødene er av det grovere slaget. Mettende og sunne, men likevel lette og luftige. Slettes ingen dårlig kombinasjon!

Hjemmelagde polarbrød er også helt ypperlige i matpakka, de er praktisk å ha liggende i frysen og tiner raskt når du trenger dem.

Praktiske småbrød.  Grove polarbrød er mettende og gode, og passer veldig godt i matpakka.

Praktiske småbrød. Grove polarbrød er mettende og gode, og passer veldig godt i matpakka.

Polarbrød - 20 stk

INGREDISENSER

200 gram sikta hvetemel
500 gram sammalt hvete, fin
100 gram sammalt spelt (eller annet grovt mel)
⅓ pose tørrgjær
4,5 dl melk
1,5-2 dl vann
1 ts salt
1 ts sukker
70 gram margarin

FREMGANGSMÅTE

  • Ha alle ingredienser bortsett fra margarin i en kjøkkenmaskin, men hold igjen litt på væsken. Væsken bør være omtrent romtemperert. Elt på lav hastighet i starten, og videre på middels når deigen har samlet seg. Ha i mer væske om nødvendig. Elt i 6-8 minutter til sammen.

  • Ha i margarin og elt videre i 8-10 min

  • La så deigen heve til den er dobbel i størrelse, omtrent en times tid

Del deigen i 20 biter, form til boller og kjevl ut til de er ca. en halv cm tykke. Jeg fikk akkurat plass til ti brød på hvert bakepapir, så det kan være en grei målestokk å gå etter.

Stikk noen hull i brødene med for eksempel en gaffel eller et sugerør. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i minst 20 minutter til.

Stek polarbrødene midt i ovnen på 220 grader i 8-10 minutter, til de såvidt får farge. Jeg lar mine steke i ni minutter. Ikke bli fristet til å steke for lenge, da blir brødene fort tørre.

Avkjøl polarbrød på rist med et kjøkkenhåndkle over. Frys de polarbrødene du ikke spiser samme dag - de tiner fort i romtemperatur :-)


Slik lager du sylta rødbeter, og sånn bruker du dem

Hva gjør man når man får fanget fullt av rødbeter som går til spille om man ikke bruker dem ganske kjapt? Man sylter!

Rødbete er en litt oversett og glemt grønnsak for min del, og noe jeg spiser relativt sjeldent.

Men sent i høst satt jeg altså med fanget fullt.

Mamma hadde dyrka en haug med rødbeter, og ironisk nok spiser ikke hun så mye av dem heller(!).

Men sylting er en smart og god måte å bevare rødbetene på. Og veldig enkelt, ikke minst.

Jeg brukte ei oppskrift jeg fant på matprat sine nettsider, og den fungerte som den skulle.

Fargerikt.  Syltede rødbeter kvikker opp et ellers traust og grått brødmåltid.

Fargerikt. Syltede rødbeter kvikker opp et ellers traust og grått brødmåltid.

Syltede rødbeter - to middels store glass

INGREDIENSER

1 kg rødbeter
6,5 dl eddik, 7%
5 dl vann
3 dl sukker (her kan du kanskje prøve deg fram med alternativ søtning også, om du foretrekker det)
2 ts karve eller andre krydder

FREMGANGSMÅTE

  • Kok først rødbetene. De trenger gjerne en times tid. Kok dem med skallet på, og la det gjerne være noen cm stilk og blader igjen også, slik at minst mulig næringsstoffer lekker ut i kokevannet. Da beholder rødbetene en dypere farge også.

  • Når rødbetene er ferdig kokt og litt avkjølt, kan skrellet bare klemmes rett av - bruk gjerne gummi- eller plasthansker for å slippe farge på hendene. Det hadde ikke jeg, men med litt god håndvask forsvant det aller meste av fargen rimelig greit.

  • La vann, sukker og eddik få et oppkok, før det avkjøles noe.

  • Del opp rødbetene i skiver eller biter og ha dem over i rene, tørre glass.

  • Strø over karve eller annet krydder.

  • Hell laken over rødbetene og sett på lokk. Bruk glass du kan fylle godt opp, med plass til minst mulig luft.

  • La rødbetene stå i fred et par ukers tid før bruk, slik at smaken får utvikle seg. Oppbevar i kjøleskap.


Det er ikke bare på skiva med leverpostei at sylta rødbeter gjør seg godt.

Sylta rødbeter passer blant annet godt i friske salater eller blanda med råkost. Det er også temmelig enkelt å lage sin egen rødbetesalat til pålegg. Ellers kan de brukes i hummus, eller som tilbehør til kjøtt, fisk og kylling.

Noe av fordelen med sylta rødbeter, er jo at de allerede er ferdig tilberedt. Du slipper langvarig koking eller steking der og da, som du må med vanlige, rå rødbeter.

For min egen del, så var det greit å se at det ofte finnes flere alternativer til å kaste mat enn de man først kommer på :-)

Pannebrød - brød stekt i stekepanna

Vanlig grovt brød er godt, men det må variasjon til innimellom. Da er pannebrød et godt alternativ!

Jeg har hatt en periode i det siste der jeg har vært lei det meste av brød og knekkebrød.

Akkurat det er litt krise for meg, for normalt sett er jeg veldig glad i brødmat, spesielt til kveldsmat.

Heldigvis var det ikke mer enn litt forandring som skulle til, og løsningen ble en ny brødvariant - brød stekt i stekepanna.

Dette brødet kan minne litt om polarbrød i smak og nanbrød i utseende. Det er mykt, godt og luftig.

Lettvint å lage er det også, så jeg syns du skal gi det en sjanse! :-)

Pannebrød  med ost, agurk og paprika. Luftig, godt og uten skorpe.

Pannebrød med ost, agurk og paprika. Luftig, godt og uten skorpe.

Pannebrød - 7 stk

INGREDIENSER

500 gram mel - jeg har brukt halvt om halvt av siktet hvete og fin, sammalt hvete
1/3 pose tørrgjær
1/2 ts salt
1 ss rapsolje
3,5 - 4 dl vann, litt kaldere enn fingervarmt

FREMGANGSMÅTE

  • Ha alle ingrediensene i en bolle. Start med 3,5 dl vann og ha heller i mer om deigen blir tørr. Bruk kjøkkenmaskin og elt godt, minst 10 minutter på lav til middels hastighet

  • La deigen heve under lokk i minst en time til den får dobbel størrelse

  • Del deigen i sju emner som du former til boller

  • Sett stekepanna på middels/høy varme. Bruk litt mel på hendene og klapp flat en bolle til den er ca. 0,5 cm tykk. Stek den i tørr panne

  • Snu brødet når deigen begynner å boble og du ser det har fått farge under. Brødet trenger ikke mer enn et minutt eller to på hver side

  • Fortsett å klappe resten av bollene flate og stek fortløpende

La brødene avkjøle på rist, og frys de du ikke skal spise så fort de er kalde. Da holder de seg bedre. Tininga går uansett veldig kjapt når du tar dem ut av frysen igjen!

Enkelt pannebrød  som bare trenger en heving før det stekes raskt i panna.

Enkelt pannebrød som bare trenger en heving før det stekes raskt i panna.

Jeg håper du fikk lyst til å teste pannebrødet! Prøv deg gjerne fram med ulike typer mel og lag din egen variant :-)

Havregrøt med egg - grøten som holder deg mett enda lenger

Det høres kanskje litt sært ut med egg i havregrøten, men ikke døm den før du har prøvd!

Grøten blir faktisk veldig god, og kremete i konsistensen. En bedre smak og konsistens enn vanlig havregrøt syns jeg.

Egget tilsetter du etter at grøten har kokt og tyknet ferdig, og jeg kan love at grøten ikke smaker egg.

Det egget gjør er å tilføre flere gode næringsstoffer som holder deg mett lenger.

Så hvis den vanlige havregrøten ikke duger, test denne!

Hvis du heller vil prøve deg på en annen variant av havregrøt, som også metter litt mer, så kan denne med malte mandler anbefales :-)

Mettende måltid.  Havregrøt med egg gir deg et måltid som metter lenger den den tradisjonelle havregrøten.

Mettende måltid. Havregrøt med egg gir deg et måltid som metter lenger den den tradisjonelle havregrøten.

Havregrøt med egg - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 dl lettkokte havregryn
1 dl melk
1 dl vann (eller melk)
Ei klype salt
1 egg

Topping etter eget ønske.

FREMGANGSMÅTE

Ha alle ingrediensene bortsett fra egget i gryta. Kok opp grøten.

La grøten småkoke i noen få minutter, til den har tyknet godt. Den kan godt være litt tykkere enn du foretrekker, for egget vil gjøre konsistensen litt tynnere.

Ta grøten av plata, kakk i egget, rør det godt inn og grøten er klar.

Hvis du av en eller annen grunn vil varme grøten mer etter at egget er oppi, så gjør det forsiktig så egget ikke klumper seg.

Havregrøt med egg . Toppet med bringebær, valnøtter og kokos - eller kiwi, kanel og litt flytende honning.

Havregrøt med egg. Toppet med bringebær, valnøtter og kokos - eller kiwi, kanel og litt flytende honning.

Når det kommer til topping på grøten pleier jeg være veldig trofast mot sukker, kanel og smørøye, uansett grøt. Men her passer det veldig godt med noe syrlig.

Hjemmelaget bringebærsyltetøy, litt kokos og hakka valnøtter var veldig godt!


Tzatziki - dressingen som passer til nesten alt!

Tzatziki er en favoritt til grillmat, koldtbord og salat - og veldig enkel å lage!

Tzatziki brukes nok mest i Sør-Europa og Midtøsten, men har for lengst blitt vanlig her også. Den er yoghurtbasert, og dermed også litt sunnere og lettere enn de typiske majones- og rømmebaserte dressingene.

Det eneste du trenger for å lage tzatziki er gresk yoghurt, agurk, litt hvitløk, salt og pepper. Og kanskje en skvis sitron eller dill/annet krydder hvis du vil.

Agurken skal raspes først, og kan med fordel stå å renne av i et dørslag en stund i forkant.

Få ingredienser.  Tzatziki krever lite arbeid og få ingredienser.

Få ingredienser. Tzatziki krever lite arbeid og få ingredienser.

Tzatziki

INGREDIENSER

Et beger (350 gram) gresk yoghurt
1 agurk
2 fedd hvitløk
Salt, pepper
Ev. sitron og litt dill eller annet krydder

FREMGANGSMÅTE

  • Del agurken i to på langs, og skjær vekk den innerste, myke delen som inneholder mest vann
  • Rasp agurken på et grovt rivjern. Ha over i et dørslag, bland i ei klype salt og la stå og renne av. Har du god tid så kan den fint stå å renne av et par timer i kjøleskapet, men 30 minutter på kjøkkenbenken duger bra det også. Du kan også hjelpe til med hendene og klemme vannet ut
  • Finhakk hvitløken og bland den sammen med yoghurt og revet agurk i en bolle
  • Smak til med salt, pepper og gjerne litt sitron

Du kan også smaksette med andre krydder og urter. Dill er veldig godt i tzatziki hvis du skal servere den til fisk.

Magert . Tzatziki er et godt alternativ til fetere dressinger og sauser.

Magert. Tzatziki er et godt alternativ til fetere dressinger og sauser.

Til sommermat er jeg ikke så fan av varme sauser, men vil heller ha en dressing eller annet tilbehør, og da er tzatziki midt i blinken!

Hvis du er nysgjerrig på lignende tilbehør, så sjekk ut denne gode pestoen eller karridressing :-)


Kjapp bondeomelett med fetaost - en perfekt restemiddag!

Bondeomeletten er en sunn, lettvint middag der du kan få brukt opp de glemte grønnsaksrestene.

Bruk også rester av påleggskinke, kylling, laks eller annet. Dette er mat som fort blir kastet om det får noen dager i kjøleskapet.

Oppskriften er altså veiledende, så bruk det du har :-)

Dette er en av oppskriften jeg bidro med i Coop Extra sin artikkel når de ønsket middagsoppskrifter med kokt brokkoli som tilbehør.

Bondeomelett-med-fetaost-og-kokt-brokkoli2.jpg

Bondeomelett med fetaost og kokte poteter - 4 porsjoner

Beregn 20-25 minutter

INGREDIENSER

6 egg
1 dl matfløte
1 dl vann
Salt og pepper
½ purre, i ringer
2 fedd hvitløk, finhakket
4 kokte poteter, kuttet i skiver eller terninger
En brokkoli, lettkokt eller rå og delt i små buketter
Ca. 10 cherrytomater, delt i to
Fetaost, gulost eller parmesan

FREMGANGSMÅTE

  • Surr purre og hvitløk i litt olje et par minutter før du fordeler resten av grønnsakene og potetene over
  • Pisk sammen egg, matfløte, vann, litt salt og pepper og hell det over grønnsakene i panna. Dryss over fetaost hvis du vil bruke det
  • La stå på lav til middels varme i ca.15 minutter, til eggeblandingen har stivnet på toppen. Rasp over gulost eller parmesan mot slutten av steketiden hvis du ønsker det.

Server gjerne med litt grønn salat og en skive grovt brød.

Lyst til å teste en annen restemiddag? Prøv pai - for eksempel denne med ost, spekeskinke og tomat.


Mandel- og havregrøt – en ny vri på frokosten

Havregrøt er min trofaste frokostvenn, med mindre jeg slår til med frokostblanding. 

Men nå har havregrøten fått en ny vri, og mandel- og havregrøt har blitt den store dilla. Liker du mandelsmak, så tipper jeg du digger denne grøten!

Jeg bruker en liten hakker som fulgte med stavmikseren min til å finmale mandlene rett før jeg koker grøten.

Hvis du vil ha alt klart før morgenen, så kjør mandler i en egna kjøkkenmaskin kvelden før. Du kan også male mandler til flere dagers grøtmåltider når du først er i gang.

Mandler i grøten . Det er ikke bare i julegrøten at det gjør seg med mandler.

Mandler i grøten. Det er ikke bare i julegrøten at det gjør seg med mandler.

Mandel- og havregrøt - 1 porsjon

INGREDIENSER

13-15 mandler, finmalt
En slump havremel eller lettkokte havregryn, jeg brukte ca. 40 gram havremel
Et lite dryss salt
1,5 dl melk

Topping; Her kan du, som meg, gå for den tradisjonelle kombinasjonen av smør/margarin, sukker og kanel. Eller du kan være litt mer spenstig å bruke bær, honning, sirup, frukt, hakka nøtter, rosiner osv.

FREMGANGSMÅTE

  • Ha de finmalte mandlene i ei gryte sammen med havremel (eller gryn) og litt salt.

  • Ha i melk og rør godt med en visp.

  • Bruk middels varme og følg med når grøten begynner å tykne, rør godt underveis.

  • Ta grøten av plata når du syns konsistensen er passe, eller spe med mer melk eller vann hvis den blir for tykk.

Tradisjonell.  Margarin, sukker og kanel er og blir favorittene på toppen av grøten.

Tradisjonell. Margarin, sukker og kanel er og blir favorittene på toppen av grøten.

Topp grøten med det du har lyst på, og kos deg :-)