Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Meg og brødbakst - havrebrød

Som jeg avslørte på instagram så stod det brødbakst på planen søndag som var. Jeg skrev også at hvis det ikke kom en påfølgende brødoppskrift på bloggen så var det et dårlig tegn. Jeg og brødbakst har nemlig aldri vært helt full klaff.

Heldigvis blir brødbaksten som regel fullt spiselig, men den har hatt en tendens til å bli litt "tung" og ikke få den høyden vanlige brød har. Dette har nok sammenheng med at jeg stort sett prøver meg på nokså grove brød. Veldig grove brød får man sjeldent spesielt luftige og høye pga fiberinnholdet og fuktigheten. Det er også derfor industribakte grove brød blir tilsatt ekstra gluten - noe jeg eller de fleste andre ikke har hjemme i kjøkkenskapet.

Jeg foretrekker altså å spise nokså grovt brød, men måtte fire litt på kravene når jeg kom over denne oppskriften. En kjapp tur innom brødskala-kalkulatoren viste meg at dette brødet var mellom 50 og 75 % grovt, antagelig nærmere 50 enn 75. Med litt mindre grovt brød ante jeg muligheten for både god, høy og luftig bakst!

Brødene ble veldig gode - men de ble ikke spesielt høye. Ikke full klaff enda altså! Min teori er at jeg burde brukt litt mindre mel og heller tålt en litt mer klissete deig. Kan også hende jeg brukte litt store brødformer, men det blir liksom for kleint å klage på utstyret. Jeg syns likevel det var for galt å ikke dele oppskriften, for smaken var det ingenting å si på. I dette tilfellet er nok også sjansen rimelig stor for at det er noe galt med bakeren og ikke oppskrifta ;)

Brøddeigen må lages i to trinn slik at noe står over natta,  men de ti minuttene du bruker kvelden i forveien er innafor syns jeg!

Havrebrød
2 stk

Skålding:
220 g kokende vann
110 g havremel

Fordeig:
2 g gjær (på størrelse med en ert)
110 g vann
110 g siktet hvetemel

Hoveddeig:
370 g vann
250 g siktet hvetemel
165 g sammalt hvete, fin (feks fibra)
175 g store havregryn
16 g gjær
16 g salt

Kvelden i forkant gjør du unna skålding og fordeig. Hell det kokende vannet over havremelet, rør godt sammen og sett i kjøleskap til neste dag. Rør også sammen ingrediensene til fordeigen i en bakebolle og dekk med plast. Fordeigen skal stå i romtemperatur natten over.

Dagen etter henter du fram bollen med fordeigen og har i ingrediensene til hoveddeigen. Bland og elt godt. Etter hvert sper du inn det skåldede melet litt etter litt  og elter alt sammen til en jevn deig. Dekk bollen med plast eller klede og la deigen heve en times tid, til den omtrent er doblet i størrelse.

Ta så deigen ut på et lett melet bakebord. Del i to og form til boller som du lar ligge i fred i 15 minutter under et klede. Pass på så det ikke er for mye mel under bollene så undersiden holder seg fuktig.

Snu deigemnene med den fuktige siden opp og klem dem forsiktig utover til en halvflat oval. Brett langsidene inn slik at de møtes i en skjøt på midten. Press forsiktig så skjøten fester seg. Snu deigen med skjøten ned og form til avlange brød som du legger i smurte brødformer. Du kan også pensle brødene med vann og strø over/rulle i havregryn. Dekk brødene med et klede og la heve i 45-60 minutter til dobbel størrelse.

Forvarm ovnen til 250 grader, sett inn brødene og senk temperaturen til 220. Brødene skal stekes midt i ovnen i ca. 40 minutter og avkjøles på rist.

Jeg må presisere igjen, brødet ble kjempegodt på smak og glir ned på høykant (?) her hjemme, så ikke vær redd for å prøve selv om jeg ikke fikk et optimalt resultat. Og hvis noen skulle ha et tips som gjør at jeg kommer litt bedre overens med brødbaksten så tar jeg med glede imot!