Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Ekstra grove, eltefrie rundstykker

Eltefrie brød og rundstykker er veldig enkelt (og temmelig genialt!) og gjør at du ikke trenger slite deg ut på elting eller skitne til kjøkkenmaskinen. Det eneste som kreves er litt planlegging, da deigen bør står minst 8 timer til heving. I dag skulle jeg begynne seint på jobb, så da satte jeg en deig i går kveld og lagde noen gode rundstykker i formiddag :) Også ypperlig i helga når man har litt bedre tid på morgenen!

Disse rundstykkene er skikkelig grove og mettende, og gir mye mer næring enn et par skiver kneipp. Absolutt fine for revmatikere som bør holde seg til mest mulig fullkorn når det kommer til kornprodukter. Det gjelder jo også for de fleste andre!

Grove rundstykker

300 gram grovbakstmel
100 gram fullkornshvetemel
100 gram sammalt spelt
40 gram knuste linfrø
40 gram sesamfrø
40 gram solsikkekjerner
1 ts salt
½ ts tørrgjær
4,5 dl vann

Bruk gjerne det melet og de frøene du har tilgjengelig, men bruk størsteparten grovt/sammalt mel.

Ha alt det tørre i en bakebolle, tilsett vann og bland alt godt sammen med ei sleiv. Deigen skal være nokså klissete, men ikke rennende. Dekk bakebollen med plastfolie og la stå minst 8 timer. Min deig stod 14-15 timer, men den kan også fint stå lenger.

Hell deigen ut på en godt melet benkeplate og del i 11-12 biter. Form rundstykker og legg dem på et bakeark.

La rundstykkene heve under plast i minst en halv time. Sett samtidig steikeovnen på 250 grader med et stekebrett inni. Brettet skal nemlig rekke å bli skikkelig varmt til rundstykkene skal inn i ovnen. Etter heving tar du steikebrettet ut av ovnen, drar bakearket med rundstykkene over på det varme brettet og setter det i ovnen igjen. La stå i 15-20 minutter, til du ser rundstykkene begynner å få farge på toppen. Avkjøl på rist og spis med godt pålegg :)

Et godt tips når man lager hjemmebakte brød og rundstykker kan være å bruke brødskala-kalkulatoren. Med den kan du sjekke hvor grov baksten din er. Sikt på ekstra grovt med 75 - 100 % fullkorn :)