Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Sjokoladekake og sunnere bakst

Plutselig var det en stund siden sist. Det er rart med det, tida strekker ikke alltid til :) Men det er veldig koselig å se at folk likevel har vært innom!

I dag byr jeg på sjokoladekake, og som vanlig er det en sunnere variant.

Noen er litt skeptiske til sunnere bakst. Det kan virke litt overdrevent å ikke kose seg med "ekte vare" en gang i blant men heller servere ei sunn kake. Og for noen er en gang iblant ikke noe problem. Problemet er når det blir for ofte eller når det gjelder de som ikke kan, bør eller ønsker få i seg enkelte ingredienser og matvarer. Det kan være diabetikere, revmatikere, overvektige eller de som av andre grunner unngår for eksempel sukker og fint hvetemel.

For de fleste er det en stor utfordring å holde seg unna mat de liker, og de færreste klarer å opprettholde et kosthold der de tvinger seg til å avstå fra den maten. Dersom dette er nødvendig så er det viktig å ha alternativer, for eksempel sunnere bærpai, pannekaker, boller eller sjokoladekake, slik at man kan kose seg med noe som ikke nødvendigvis er så usunt. Når baksten i tillegg er god så er det jo ingenting i veien for at ikke alle kan spise det samme ;)

Men så var det oppskriften på den sjokoladekaka!

Sjokoladekake
1 brødform

2,7 dl fullkornshvetemel
1,2 dl kakaopulver/bakekakao
1 ts natron
0,5 ts salt
2,4 dl sukrin gold eller tilsvarende sukkererstatning
1 dl mykt smør/olje (jeg brukte 50/50 smør og rapsolje)
1 egg
1 ts vaniljepulver/vaniljeekstrakt (her kan du nok også bruke vaniljesukker)
1 ts kanel (kan sløyfes)
2-2,3 dl ferdig traktet/kokt kaffe, gjerne litt sterk (jeg brukte 2 dl)

Bland mel, kakao, natron og salt i en bolle. I en annen bolle blander du smør/olje og sukrin gold godt sammen før du har i egg, vanilje og kanel. Bland sammen det tørre med det fuktige og ha til slutt i kaffe til konsistensen blir som en tykk røre. Ha røra i ei smurt brødform og stek nederst i ovnen på 180 grader i ca. 40 minutter. Stikke en kniv eller tilsvarende i kaka når det nærmer seg for å se om den er ferdig, det skal ikke sitte røre igjen på kniven.

Avkjøl kaka og ta den ut av formen. Jeg hadde over litt smeltet sjokolade (sukkerfri hvis du skal unngå sukker), men best blir det nok med skikkelig glasur. Bland kremost, kakao og melis (sukrinmelis for sukkerfri) eller bruk din egen variant. 

Kos deg med litt bedre samvittighet :)